Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Evvel Temmuz Festivali hakkında Yapılan değerlendirmede  Evvel Temmuz Festivali’ni 22 yıldır Tüm halkın candan sahiplendiği vurgulanırken, başka formatla başlatılan “alternatif” olarak yapılan çalışmaların, niyetten bağımsız, festival tarihini ve uzun yıllara dayalı emeği yok saymak anlamına geldiği ifade edildi.
 SYKP Hatay İl Eşbaşkanı Mehmet Çelik, Hatay İl Örgütü adına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. 
Dostlarımız da hasımlarımız da bilir ki, Evvel Temmuz Festivali, binlerce yıllık halk geleneğinin güncel bir biçim altında sürdürülmesi ve yeniden üretilmesidir.              
Bu nedenle de Arap Alevi halkımız başta olmak üzere, tüm halklarımız Evvel Temmuz Festivali’ni canı gönülden sahiplenmiştir. 
Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da etkinliklerimiz kitlelerin on binleri bulan katılımıyla gerçekleşmiştir. 
Evvel Temmuz Festivali farklı zamanlarda çeşitli biçimlerde saldırılara maruz kalmıştır. Tarihsel devrimci toplumsal dinamikler her daim hâkim gericiliklerin yoğun saldırısı altındadır. Geçmişte olduğu gibi, yakın tarihte 12 Eylül’de benzer saldırılar olmuş, Evvel Temmuz kutlamaları yasaklanmıştı. 90’lardan sonra yıllarca ve inatla yasaklara karşı verilen mücadele sonucu kutladığımız Evvel Temmuz Festivali’ni gerçekleştirdik. SYKP olarak festival organizasyonunu yapan komitenin bir bileşeniyiz. Egemenlerin saldırılarına karşı koymak hepimizin tarihsel sorumluluğudur. Sol, sosyalist yapılar, demokratik kitle örgütleri ve değerli halkımız bu konuda önemli oranda birlikte davranarak festivale sahip çıkmıştır. Ancak kimi zamanlarda “alternatif festival” adı altında ve aynı isimle etkinlikler gerçekleşti. Daha öncesinde başka formatla başlatılan ve bu biçimiyle 22 yıldır halkın sahiplenmesiyle devam eden festivale “alternatif” olarak yapılan çalışmaların, niyetten bağımsız, festival tarihini ve uzun yıllara dayalı emeği yok saymak anlamına geldiği kanısındayız. Gelecekte Buna fırsat vermeyecek adımların atılmasını ümit ediyoruz.   
Halkımız, bu geleneğin sürdürülmesinde devrimcilerin, sosyalistlerin büyük emeğinin olduğunu takdir eden bir kadirşinaslık sergilemektedir. Biz sosyalistler de özgürlükçü ve demokratik bir içerikle düzenlenen, on binlerin benimsediği ve katıldığı bir Festival’in devrimci dönüştürücü gücünün bilincinde olmanın sorumluluğuyla davranmakta, Festival’in bu niteliğini korumakta ısrarcı olmakta, dar ve kısa vadeli hesaplardan hep uzak durmaktayız. Önceliğimiz, Festival’in halkçı, kitlesel ve politik olarak demokratik-özgürlükçü içeriğini korumak ve zenginleştirerek sürekliliğini sağlamaktır.
Ancak SYKP Hatay İl Örgütü olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz bu hususun Festivale konuk olarak katılan kimi siyasi yapılarca kavranmadığını ve Festival’in güvenliğini ve sürekliliğini tehlikeye atacak tutumlar takınıldığını üzüntüyle gözlemlemekteyiz. 
Nitekim Festival’in tamamlanmasının hemen ardından yapılan kimi açıklamalar, bazı siyasi yapıların Evvel Temmuz Festivali’nin tarihsel, kültürel, siyasi ve toplumsal anlamını kavramadıklarını, dar siyasi çıkar ve hedeflerinin ötesini göremediklerini, Festivalin kültürel ve toplumsal alanda dönen mücadeleler çerçevesindeki misyonunu ve önemini, içinden geçmekte olduğumuz sürecin karakterini anlamadıklarını göstermiştir. Açıklamalarda SYKP Hatay Örgütümüze yöneltilen mesnetsiz suçlamalar en hafif deyimiyle sorumsuzcadır, sosyalistler arasındaki ilişkiler ve devrimci dayanışma bakımından da son derece zedeleyicidir.  
SYKP Hatay İl Örgütü olarak hiçbir şekilde “eleştiri” kapsamında ele alınamayacak söz konusu açıklamalara aynı minvalde yanıt verecek değiliz. Ama elbette bu mesnetsiz suçlamaların sorumluluğu onları yazıp yayanların omuzlarındadır.
Bu vesileyle halklarımıza da Evvel Temmuz’a sahip çıkarak bizleri bir kez daha siyasi iktidarın anti-demokratik, ırkçı, mezhepçi, asimilasyoncu saldırılarına karşı yalnız bırakmadıkları için şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca bu festival organizasyonunu büyük emekle ve başarıyla gerçekleştiren tertip komitesine, Samandağ Kalkındırma Derneği’ne, Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği’ne teşekkür ediyoruz. “
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim