ÜTOPYA’da 23 Nisan Coşkusu ÜTOPYA’da 23 Nisan Coşkusu

Türkiye İşçi Partisi, AYM kararlarına rağmen tutsak olan Hatay'ın seçilmiş milletvekili Can Atalay için yurdun dört bir yanında basın açıklaması düzenledi.                     
AYM kararlarının uygulanmamasına ve Hatay halkının iradesinin gasp edilmesine karşı TİP Hatay İl örgütü Arsuz ve Defne’de de eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi.
23 Aralık 2023 tarihi itibarı ile Silivri cezaevinde bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın 223 gündür esir tutulduğu ve Hatay Halkının iradesinin gasp edildiği belirtildi.
Yapılan basın açıklamasında “Bugün, Hatay milletvekilimizin Silivri’deki esaretinin 223. günü. Anayasa Mahkemesi 21 Aralık’ta Can Atalay’ın başvurusu hakkında “seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının” ihlal edildiğine ve tahliyesine hükmetti. Kararı uygulamakla yükümlü olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise iki gündür dosyayı incelememiş ve hala bir karar vermemiş durumda. Üzerinde cüppe bulunan ve hakim koltuğunda oturan kişilerin Anayasa Mahkemesi kararını keyfi şekilde bekleterek uygulamaması kabul edilemez bir sorumsuzluktur. Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Gelinen noktada hukuki bir tartışmanın kalmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Şimdi yapılması gereken tek şey tahliye kararının uygulanarak Milletvekilimiz Can Atalay’ın tahliye edilmesidir. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ni bir kez daha uyarma gereği duyuyoruz. Mahkemeler birer kamu kurumu olup işlerini ciddiyetle yapmakla yükümlüdürler. Sorumsuz ve keyfi davranışlarla Can Atalay hakkındaki tahliye kararı vermekten kaçınma haline derhal son verilmelidir. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının zorunlu olduğunu ve farklı yönde verilecek her türlü kararın suç teşkil edeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.
Defne'de Basın Açıklamasını TİP Hatay il başkanı Hasan Yılmaz okudu.
Arsuz'da basın açıklamasına CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ve EMEP Hatay İl Başkanı Tugay Demir katılarak birer konuşma yaptı.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları