KEMAL ONUR ATALAY

Aksaray Fırıncılar Lokantacılar Pastaneciler Odası Başkanı Halis Altınsoy, fırıncıların büyük sıkıntı çektiğini ifade ederek, "Zamlar eskiden 5-10 lira gelirdi, şimdi 50 lira, 50 lira zam geliyor. Perişanız. Zam alsak da perişanız, almasak da perişanız" dedi.

Aksaray Fırıncılar Lokantacılar Pastaneciler Odası Başkanı Halis Altınsoy, fırıncıların ekonomik kriz karşısında perişan halde olduğunu ifade ederek, zam yapılmasına karşılık maliyet kalemlerine de zam gelmesinden dolayı sıkıntı içinde olduklarını belirtti. Altınsoy, "Son zamanlarda artan maliyetler bizi de etkiledi çünkü Aksaray'da en mağdur odalardan biriyiz. Biz zam aldığımız andan itibaren un 580 liraydı şimdi 750 lira. Zam aldıktan sonra hiçbir zam durmuyor. Zam aldığımız günden bugüne sürekli sırtımıza zam biniyor. Her gün her şeye zam geliyor. Diğer odalar bizim kadar etkilenmiyor" dedi.

"ZAMLAR ESKİDEN 5-10 LİRA GELİRDİ, ŞİMDİ 50 LİRA GELİYOR"

Halis Altınsoy şunları söyledi:

"Bize büyük bir külfet sağladı. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Eskiden padişahlar zam verirken vezirlerine, bir zam var mı git bir bak dermiş, bir şey yok ikinci bir zam daha vermiş bak gel demiş yine bir şey yok. Aradan zaman geçmiş bir bak bakalım ne yapıyorlar demiş, vezir de herkes gülüyor oynuyor demiş. Aynı onun gibi şimdi biz gülüp oynuyoruz. Bizim rahat edebilmemiz için, fırıncı esnafının rahat edebilmesi için, un fiyatlarının zammı duracak. Arkadaş neye zam geldi de una zam geliyor bu kadar? Bir Allah'ın kulu da bir fabrikacıya desin ki 'bir de siz durun dünya kadar insan bununla uğraşıyor'. Şu Aksaray'da biz 50 tane fırıncıyız, bu fabrikalardan un alıyoruz. Bir aldığımız unu bir daha alamıyoruz. Her aldığımızda zam var. Zamlar eskiden 5-10 lira gelirdi şimdi 50 lira 50 lira zam geliyor. Perişanız. Zam alsak da perişanız, almasak da perişanız.

"BÖYLE OLURSA NE FIRINCILAR NE BAŞKA BİRİSİ DAYANABİLİR"

En azından şöyle 5- 6 ay duracak. Bize nasıl zam verildiği zaman '3 ay bekleyin' diyorlarsa, fabrikalara diyecekler ki 'bu kadar zam gelmez, bu fırıncı esnafının belini büküyor'. Biz zam alsak da bir şey olmuyor, biz zam alıyoruz aldıktan sonra üzerimize zam geliyor. Biz zammı kullanamadan zaten bakanlıktan imza atılıp gelene kadar 15 günlük sürede bizim zam gitti zaten. Ekmek fiyatına şu anda zam yapma fikrimiz yok ama böyle olursa, un böyle giderse ne fırıncı dayanabilir ne de başka birisi dayanabilir. Bir kamyonda 10 günde 15 bin lira fark etti. 150 torba unda 15 bin lira. Biz de bunun altından kalkamıyoruz. Her şeye zam geldi, poşete zam geldi. Şuradan arabamızla gidiyoruz arabanın her sanayiye gitmesi 5 bin lira."

Kaynak: anka