KEMAL ONUR ATALAY

Aksaray'da Mercedes Benz fabrikasında çalışan bin 800'e yakın Türk Metal Sen üyesi, işveren sendikası MESS ile uzlaşma sağlanamaması üzerine sosyal haklarının iyileştirilmesi ve daha iyi bir maaş talebiyle eylem yaptı. Türk Metal Sen Aksaray Şubesi Başkanı Muhterem Taşdemir, "Süreç uyuşmazlık raporu tutuluna kadar geldi. Bu süreç içinde teklif edilen rakam yüzde 35'ti. Biz bu rakamı kabul etmiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Piyasada, pazarda, markette çalışanlarımızın alım güçleri azalıyor. Bu süreç devam ettiği sürece bizler iş yerlerimizde mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Aksaray'da Mercedes Benz fabrikasında çalışan ve sayıları bin 800'ü bulan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler dün fabrika önünde eylem yaptı. Mercedes Benz Türk Metal Sen Temsilcisi Sinan Altınsoy, eylemde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Sendikamız Türk-Metal ile MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakeremiz ara bulucu sürecinde devam etmekte olup bizler haklı davamızda emeğimiz için, ekmeğimiz için, çocuklarımızın geleceği için genel başkanımız önderliğinde hakkımızı alana kadar mücadelemize ve eylemlerimize devam edeceğiz. Bugün de burada alkışlı yürüyüş protestomuz için bir aradayız, beraberiz. Ne ezilen ne de ezen olacağız. İnsanca, hakça bir yaşam istiyoruz. Kavgamız ekmek kavgasıdır. El ele, kol kola, omuz omuza, zafer direnen Türk metal emekçisinin olacak. Zafer direnen emekçinin olacak."

"UYUŞMAZLIK RAPORUNUN DEVAMINDA GREV KARARI ÇIKIYOR"

Türk Metal Sen Aksaray Şubesi Başkanı Muhterem Taşdemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 2023-2025 toplu sözleşmesi sürecinin eylül ayında başladığını ifade ederek şunları söyledi:

"O süreçten bu zamana kadar Türkiye Metal Sanayiciler Sendikası ile oturduk. Süreç uyuşmazlık raporu tutulana kadar geldi. Bu süreç içinde teklif edilen rakam yüzde 35'ti. Biz bu rakamı kabul etmiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Piyasada, pazarda, markette çalışanlarımızın alım güçleri azalıyor. Bu süreç devam ettiği sürece bizler iş yerlerimizde mücadelemize devam edeceğiz. Hepimizin bildiği gibi toplu sözleşme müzakereleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Bu sonucun karşılığında da önümüzdeki uyuşmazlık raporunun devamında grev kararı çıkıyor. 1 ay süremiz var. Bu süre zarfında da mücadelemizi sonuna kadar iş yerlerimizde devam ettireceğiz.

"MASAMIZ DEVRİLMİŞ BOYUTTA DEĞİL"

Yüzde 119,05 oranında bir zam oranı talep ettiklerini söyleyen Taşdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz 2 yıllık yaptığımız sözleşme sürecinin her 6 ayda artılarla beraber sözleşmelerimiz devam etmektedir. Sürecimiz inşallah masamız hala devrilmiş boyutta değil. Her zaman da gelen taleplere, rakamlara göre oturacağımız zaman daha var ama bu demek değildir ki eylemlerimizi geri çekiyoruz. Ülkemizde sendikalı işletmelerin sayısı oldukça azdır. Biz de istiyoruz ki kanunen yetki aldığımızda iş yerlerinin sendikalı olması noktasında önümüzde engel çıkmaktadır. Bunun kanunla düzenleyerek çalışanların demokratik hakkını sendikalardan yana kullandıklarında, sendikalara iade edilmesini istiyoruz.

"HÜKÜMETTEN ARTIK PİYASA DENGELERİNİN STABİL HALE GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Şu anda gündemde olan asgari ücretle ilgili herhangi bir rakam vermek istemiyoruz. Türkiye asgari ücrete kilitlendi. Dükkan sahipleri, ev sahipleri asgari ücrete kilitlendi. Rakamın önemi olmadığını ama herhangi bir rakam söylediğimizde bunun piyasaya 2-3 kat yansıyacağını biliyoruz. Biz de istiyoruz ki artık sokakta, markette, piyasada stabil bir ekonomi istiyoruz. Alamadığımız ücretleri cebimize koymadan piyasaya yansımasından dolayı insanlarımızın daha zor durumda kaldığını görüyoruz. Biz hükümetten artık bu piyasa dengelerinin stabil hale gelmesini istiyoruz. Birtakım gıdaların zamlandığını Ramazan'dan Ramazan'a öğrenirdik. Asgari ücrete gelen zamlardan daha fazlası, piyasaya gelmektedir. Asgari ücrete gelecek zamların müzakereler sonucunda inşallah tarafların uzlaşacağı, işçi kesiminin memnun olacağı bir ücrete gelmesini talep ediyoruz."

"İKİ TARAFIN DA MEMNUN OLACAĞI BİR TOPLU SÖZLEŞME TEMENNİ EDİYORUZ"

"Toplu sözleşme sürecinde MESS'e bağlı sözleşmeden yararlanacak kişi sayısı 160 bin kişi" diyen Taşdemir, "Bizim 320 bine yakın genelde üyemiz var ama onlar bizim bireysel yaptığımız toplu sözleşmeler de var MESS'e bağlı işverenle yaptığımız müzakere de var. Aksaray'ımızda da yaklaşık 2 bin 800 çalışanımızı ilgilendiriyor. Temenni ediyoruz masada istediğimiz şekilde iki tarafın da memnun olacağı bir toplu sözleşmenin bitmesi taraftarıyız" dedi. Asgari ücrete sık sık zam gelmesinin bir çözüm olmadığını söyleyen Taşdemir, şu ifadeleri kullandı:

"Sürekli asgari ücrete zammın gelmesi bence bir çözüm değil. İfade ettiğim gibi ekonominin ve pazar fiyatlarının stabil halde durması çok önemli. Bize yapılan zammın verilmesi bir şey ifade etmiyor sonuçta. Aldığınız ücretin piyasada eridiğini görebiliyorsunuz. Pazara gidiyorsunuz yarın bakacaksınız ki apartmanda oturuyorsanız verdiğiniz aidatın miktarı bile artacaktır. Sadece bir kısa bir örnek. Piyasa ondan önce artmaya başladı. Biz de piyasanın dengesiz şekilde gitmemesi, evimize gideceğimizde ekmek parasının artmaması, bizim de çocuklarımızın hem gıda yönünden, iyi beslenmesi açısından daha iyi şekilde alabileceği bir ortam istiyoruz. Ailenin mutlu olabileceği ücretlerin olmasını istiyoruz. Ekonomik dengesizliğin de bir an önce hallolmasını istiyoruz."

 

 

Kaynak: anka