ÖZKAN KARAKAYA

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin 'Ardahan Balı E-Pazarlamayla Kalkındı Projesi'nin açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı. Projeyle 18-45 yaş arasındaki kadınlar, genç işsizler ve çalışanlardan oluşan 25 kişiye yönelik e- ticaret, dijital pazarlama ve dijital iletişim konularında mesleki eğitim verilecek.

Ardahan Esnaf ve Sanatlarlar Odaları Birliği’nin “Ardahan Balı E-Pazarlamayla Kalkındı Projesi’nin tanıtım toplantısı, Ardahan Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okulu’nda yapıldı. Toplantıya Ardahan Valisi Hayretin Çiçek, Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Baro Başkanı Murat Yolcu, Kurum temsilcileri, STK Başkanları ve esnaf katıldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen ve Ardahan balının e-pazarlamasıyla ilgili eğitimlerin verileceği proje ile arıcılık sektöründe istihdamı artırmak ve istihdam edilebilirliği desteklemek, bu anlamda 18-45 yaş arasındaki kadınlar, genç işsizler ve çalışanlardan oluşan 25 kişiye yönelik e- ticaret, dijital pazarlama ve dijital iletişim konularında mesleki eğitimlerin verilmesi hedefleniyor. Bu eğitimler ile sektöre özgü dijital okuryazarlık ve e-ticaret bilgi ve becerileri artırıcı eğitimlerle katılımcıların sektörde daha etkin bir şekilde yer almaları amaçlanıyor.

"25 ARKADAŞIMIZA EĞİTİMLER VERECEĞİZ"

Toplantıda konuşan Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Yılmaz Kaya şunları söyledi:

"1943 yılında Avrupa Konseyi’ni kuran ülkelerden biriyiz. 1960 yılından bu yana AB hibe yardımını kullanıyoruz, 1980 tam üyelik başvurusu yapıldı. 2002 yılından bu yana aday ülke olarak hibe alıyoruz. ABCAP hizmet ve eğitim alanlarında birçok kurum ve kuruluşlara proje yaparak hibe almaya hak kazandık. 2004 yılında ilk olarak İŞKUR tarafından istihdam destekli projelere başlamış ve kurumumuz projelerden yaralanarak birliğimiz adına 10 üzerinde proje götürmüştür. İlimizde özellikle hizmet sektörüne yönelik kurslar verilerek işletmelere bu konuda yardımcı olmaya çalışılmıştır. Avrupa Birliği mali yardımlar çerçevesinde yine birliğimiz 2012-2013 yılları arasında ilimize doğal gaz tesisatçılığı ve Göle ilçemizde ayakkabı üreticiliği projeleri yaparak başarılı bir şekilde uyguladık. Bu projelerimizi özetle ilimize yapılan arıcılığın tanıtılması ve alınan balın daha uygun fiyata satılması ve satış yöntemlerini belirlemesi konusunda 25 arkadaşımıza kurs vereceğiz.”

"ARDAHAN BALI SAYILI BALLARDAN BİR TANESİ"

Avrupa Birliği Proje Uzmanı ve Danışmanı Mehtap Tanrıverdi ise  projenin detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Projemizle ilgili kısa bir tanıtım yapmak istiyorum. Böyle bir projeyi neden yaptık, bu projenin macerası nasıldı ve bu yola nasıl çıktık, neredeyiz. Ardahan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği ile yaklaşık 2007 yılından bu yana çalışıyoruz. Ben Avrupa Birliği projelerinde danışmanlık uzmanlık yapıyorum. İlk 2017'de gelmiştim, 10 yıl olmuş Ardahan’a geleli ara ara çeşitli programlarda ziyaret ettim en son Tanap projesi ile gelmiştim. 2 buçuk yıldır da bu projenin tamamlanması ile ilgili ve sonuç alması ile ilgili çalışıyoruz. Ardahan balı e-pazarlama ile kalkındı. Yani biraz evvel Arıcılar Birliği’nin başkan vekilinin söylediği gibi 810 arıcımız var yanımızda ve Kafkas arı ırkının çünkü Ardahan endemik bitkiler olarak Türkiye’nin ve dünyanın sayılı yerlerinden ve balının kalitesi bitki çeşitliği nedeniyle de gerçekten çeşitli araştırmalara konu olmuş bir şehir. Baktığımızda dünyadaki bal piyasasında Ardahan balının hak ettiği yere çok ulaşamadığını görüyoruz çünkü pazarlama ile ilgili ve reklamımız ile ilgili sesimizi duyurmakla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu proje kapsamında ne yapacağız, biliyorsunuz Covid’den sonra her şey dijitalleşti.

"E-TİCARET PORTALI OLUŞTURACAĞIZ"

Bizde dedik ki; arıcılığı, arı ürünlerini e-ticaret ile yapalım ve bununla ilgili hem gençlere eğitimler verelim hem dijital pazarlama ve iletişimler verelim istedik hem bu dijital pazarlama altyapısını nasıl oluşturacaklar bununla ilgili yine eğitimler vereceğiz. Yüz yüze eğitimler vereceğiz 25 kişiye. Arkasından bu yüz yüze verdiğimiz eğitimleri e-modül haline getireceğiz. Yani eğitimlere devam edemeyen ve bu eğitimi almak isteyen herkes uzaktan eğitimle bu eğitimlere ulaşabilecek ve yine bu e-modülleri kullanabilmek için üniversitemizin ilgili bölümleri ilgili dersler verilecek ve bence en ses getiren etkinliklerimizden biri de şu olacak; e-ticari portal oluşturacağız. Yani sadece e-ticaret portalı değil bu e-ticaret portalı sadece arıcılık ile ilgili olacak ama e-modüllerimiz bu ortamda yer alacak. Sürdürülebilirliği sağlarken de bununla ilgili çalışmalar olacak. Yine projemiz kapsamında iki tane konferans düşünüyoruz. Dijital pazarlama ve geleceğin meslekleri yine yönlendirme komitemiz olacak geleceğin meslekleri neler, başvurularımız başladı. Geleceğin meslekleri arasında yer alan dijital pazarlama dijital ticaret konularında gençlerimizin başvurularını bekliyoruz."

Kaynak: anka