Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. yılı dolayısıyla Samandağ’da düzenlenen törenlerle anıldı.  
Samandağ’da saat 09:05’de sirenlerin çalması ile vatandaşlar Ata'ya saygı duruşuna geçti.
10 Kasım Atatürk’ü anma günü dolayısıyla saat 09.05’te tüm Türkiye’de olduğu gibi Samandağ’da da hayat durdu. 
Samandağ’ da gerçekleştirilen törenler İlçe Kaymakamlığı olarak kullanılan Fatümatüz Zehra Anaokulu bahçesinde bulunan Atatürk Anıtına çelek sunumuyla başladı. 
İlçe Kaymakamı Emre Dündar ve Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın çelenk sunumunun ardından Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05’te siren sesleri eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla gönderdeki bayraklar yarıya indirildi. 
Çelenk sunumunun ardından  Samandağ Mühendis Suphi Güzey Taziye Evinde düzenlenen anma törenine geçildi. 
Törene;  İlçe Kaymakamı Emre Dündar, Samandağ Koordinatör Kaymakamı Alper Kırgıl , Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Onurkan Gülderen, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Harun Bulut , Sahil Güvenlik Komutanı Mevlüt Mercan, İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Şekerci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Erdem, Ak Parti Samandağ Koordinatörü Hasan Arslan, Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı Ahmet Toysal, CHP İlçe Başkanı Nadir Kimyon, MHP Samandağ İlçe Başkanı Hikmet Külahlı, CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berberi, CHP Gençik Kolları Başkanı Bünyamin Reyhanoğulları, Esnaf Odası Başkanı Refik Gümüşoğlu,  Kuaförler Odası Başkanı Nadir Açıkgöz, Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Muharip Gaziler Derneği Samandağ Temsilcisi Akıl Paşa, ADD Samandağ Şubesi Başkan Atiye Sönmez Erdoğdu, İlçe Spor Müdürü Oğuzhan Sudan, Samandağ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Uzay Fırıncı, İlçe Sağlık Müdürü Fırat Yılmaz,  muhtaralar, Okul Müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve Gaziler katıldı.
Samandağ Yüksel Acun Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma töreninin sunumunu Edebiyat Öğretmeni Dilara Berber yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende günün anlam ev önemini belirten konuşmayı Samandağ Koordinatör kaymakamı Alper Kırgıl yaptı.
Kırgıl konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. Yılındayız. 10 Kasımların Atatürk’ün 57 Yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Bu meyanda yeni bir 10 Kasım’ı yaşıyor her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yılda yine sevgi ve saygı ile anıyoruz.

Psikolog Nurseli Çapar’dan: Kaygıyı Anlamak Psikolog Nurseli Çapar’dan: Kaygıyı Anlamak

Dünyanın en seçkin ve saygın lideri şöyle diyordu; İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal,  ikinci Mustafa Kemal onu ben kelimesiyle ifade edemem; o ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat, ve büyük ideal için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim onların özlemi çektikleri şeyler tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!
Mensubu olduğu Türk Milletini sonsuz bir aşkla seven Mustafa Kemal Atatürk, milleti için her türlü zorluğa katlanmış ve kendini ona adamıştır. Onun “Ben gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletini canımı vereceğim” sözü milletini ne kadar çok sevdiğini göstermektir. Benim manevî mirasım, bilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü güçlükler önünde, belki amaçlara tamamen eremediğimizi, fakat asla ödün vermediğimizi, akıl ve bilimi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim, Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.” İfadelerine yer verdi.
Samandağ Koordinatör Kaymakamı Kırgıl’ın konuşmasının ardından Yüksel Acun Anadolu Lisesi Öğrencileri tarafından hazırlanan drama, müzik dinletisi, slayt gösterisi ve oratoryo sergilendi.

10 Kasım Atatürkü anma günü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon dalında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edilmesiyletören sona erdi.
Resim dalında düzenlenen yarışmada; Namık Kemal ilkokulu'ndan Armin Yiğit 1., Uzunbağ Fazıl Süt İlköğretim İlkokulundan Rozerin Yolcu 2., Cumhuriyet İlkokulu'ndan Figen Duman 3. oldu.
Şiir dalında; Şaban Kahir Sürmeli Ortaokulundan Eylül Kudret 1.,  Samandağ Atatürk Ortaokulundan Elen Hüzmeli 2., Ulubatlı Hasan Ortaokulu'ndan Emine Eryılmaz 3., Kompozisyon dalında;  Zübeyde Hanım Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nden Gümüş Ray 1.,Yüksel Acun Anadolu Lisesin’ den Ekin Temamoğulları 2., Samandağ Atatürk Anadolu Lisesinden Nehir Fahlioğulları 3. oldu.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları