Avcılar Belediyesi, ilçenin en eski yerleşim yerlerinden olan Ambarlı Mahallesi’nin tarihi dokusunu korumak için başlattığı proje kapsamında Ambarlı Köyiçi Meydanı’nın açılışını yaptı. 

Avcılar’da Ambarlı Mübadele Anı Evi ile bütünleşik olarak hayata geçirilen Ambarlı Köyiçi Meydanı’nın açılış töreni gerçekleştirdi. Tarihi dokuyu korumak amacıyla 1600 metrekare alanda hayata geçirilen Ambarlı Köyiçi Meydanı trafiğe kapatılarak; oturma alanları, gölgelikler ve çocuk oyun alanları eklendi. 

Açılış törenine, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, CHP PM Üyeleri Berker Eser ve Koza Yardımcı, CHP Avcılar Belediye Başkan Adayı Utku Caner Çaykara, Ambarlı Mahalle Muhtarı Hilal Çakar, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve birçok vatandaş katıldı.

İlçenin mirasını Ambarlı Mübadele Anı Evi’nde müzeleştiren Avcılar Belediyesi, 1922-29 yılları arasında Yunanistan’la Türkiye arasında yapılan nüfus mübadelesi ve bu değişim sırasında yaşananları anı evinde canlandırıyor. Ambarlı Mübadele Anı Evi’nde, mübadele yıllarına ait eşyalar, fotoğraflar ve anılar sergileniyor. 

Törende açılış konuşmasını yapan Başkan Hançerli, şunları söyledi:

“İstanbul’un ve özellikle Avcılar’ımızın en eski yerleşim alanlarından biri olan Ambarlı yerleşim alanı 1923’te mübadele ile Selanik’ten gelenlerin yerleştiği bir köy ve tabii ki buradan da mübadil olarak yine Selanik’e gidenler var. Osmanlı-Rus Savaşı sıralarında çekilmiş fotoğraflarda Balıkçı Köyü’nün evlerini ve dumanı tüten bacalarını görürüz. Cumhuriyetimizin ilk kuruluş yıllarında da hatta kuruluşu ile birlikte soydaşlarımız Misak-ı Milli sınırları dışında kalan yurttaşlarımızın yerleştiği Ambarlı Köyümüzün Köyiçi Meydanı‘nın trafiğe kapattık. Ambarlı Köyiçi düzenlenmesini yaptık, tamamladık. Bugün aynı zamanda Ambarlı Mübadele Evi’nin açılışını yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Ambarlı Köyiçi benim büyük heyecan ve mutluluk duyduğum işlerden biri. Burada emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

5 yıl boyunca Avcılar’da yaptıkları yatırımlara da değinen Hançerli, şöyle devam etti: 

“Yaptığımız yatırımların sadece birkaç tanesini açılışını yaptık. Örneğin Ispartakule‘de Tahtakale Mahalle'mizde bir fuar ve sergi alanı açtık. Dört katlı bir yapı her katına TIR'lar girebiliyor, hizmet veriyor açılışını yapmadık. Yaptığımız yatırımlar arasında özellikle Yeşilkent Mahalle'mizde Kapalı Pazar Alanı yaptık, hizmet veriyor açılışını yapmadık. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Birkaç çalışmamız var ki özellikle çok büyük heyecan duyduğum, inşaatı devam eden Cihangir Mahallesi Spor Kompleksi'miz var. Diliyorum yakın bir zamanda temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Yine Ambarlı Mahalle'mizde çok güzel bir park yaptık; çocuklarımız, gençlerimiz ve tüm mahalle halkımız kullanabiliyor. Avcılar kentsel dönüşüme öncü oldu. İstanbul'umuza, Türkiye’mize öncü oldu ve 100 bin insanımızın güvenli yapılara taşınmasına vesile oldu. Kentsel dönüşüm süreci işledi 20 bini aşkın bağımsız bölüm kentsel dönüşme girdi. Firuzköy Mahalle'mizde dönüşüm mahallesi diye ifade ettiğimiz bir mahalle kurduk. Küçük, şirin bir mahalle adı Dönüşü Mahallesi. Kentsel dönüşüm sürecinde kiralık ev bulamayan, evden çıkıp ev bulamayan hemşehrilerimize geçici süreyle konaklayabileceği,yaşam sürebilecekleri bir mahalle inşa ettik. O mahallede yakın bir zamanda yaşam da başlayacak. Kentsel dönüşüm de ev bulamayan, ekonomik zorluk yaşayan komşularımız geçici olarak yaşayacak. Mahallemizin açılışını yakın bir süre içerisinde yapma arzusundayız. Şimdiden dönüşüm mahallemizin müjdesini veriyorum hayırlı olmasını diliyorum.” 


Kaynak: anka