Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, iktidarın “yeni anayasa” çağrısını “Dünkü çocuk değiliz. Bu anayasa laflarının altında nasıl bir seçim hesabı olduğunu, gayet iyi biliriz, görürüz” sözleriyle değerlendirdi.

CHP MYK toplantısı, bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapıldı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısında, yurttaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının bir yılda 1 trilyon lira arttığını belirten Öztrak, "Sadece bu yılın ilk 8 ayında vatandaşın kredi ve kredi kartına ödediği faiz, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 artışla 204 milyar liraya yükseldi. 'Faiz, faiz' derken, faizde ip koptu. İstanbul Sanayi Odası, geçtiğimiz hafta 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nı açıkladı. Raporun sunumunda firmaların ticari borçlarının giderek arttığı, ekonomide bir yavaşlama durumunda 'Şirketler arasındaki değer zincirinde bir kırılma yaşanabileceği' uyarısında bulunuluyor. Bu sözün Türkçesi, 'Hepimiz borçluyuz, birbirimize de borçluyuz. Ekonomi bir durursa, domino taşı gibi hep birlikte yıkılabiliriz” şeklinde konuştu.  

‘ANAYASA LAFLARININ ALTINDA SEÇİM HESABI VAR’

Faik Öztrak, iktidarın “yeni anayasa” çağrısını da değerlendirerek şunları kaydetti:

“Yasa tanımayacaksın, anayasa tanımayacaksın, milletten bir aldığın MTV'yi bir daha almaya kalkacaksın, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri tanımayacaksın, milletin hayrına bir şey söylediğimizde bizi yurtdışındaki ortaklarına şikayet edeceksin. Hakkını arayana, 'Açım, açıktayım' diyene ters kelepçe vuracaksın, sonra da sıkışınca artık mutat olduğu üzere 'Gelin, birlikte anayasa yapalım, herkes katkı sunsun' diyeceksin. Bu çağrıyı yapanların derdinin ne olduğu belli. Eğer samimiyseler önce anayasaya, yasalara, AYM ve AİHM kararlarına uymaları lazım.

Bizim anayasa konusunda başkaları gibi gizli ajandamız yok. Temel çerçevemiz, Millet İttifakı olarak hazırladığımız 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi'nde mevcut. Biz Büyük Önderimiz Atatürk'ün 'İki büyük eserimden biridir' dediği partiyiz. Kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyetin partisiyiz. Yokluk içinde olsa dahi, birliğinin gücüyle devrin egemenlerini dize getiren halkın partisiyiz. Cumhuriyetimizin kuruluşunda bir asrı birkaç yıla sığdırabilen partiyiz. Dünkü çocuk değiliz. Bu anayasa laflarının altında nasıl bir seçim hesabı olduğunu, gayet iyi biliriz, görürüz.”

Editör: Nesli