TİP: Adalet Sarayları, Adalet Mezarlarıdır! TİP: Adalet Sarayları, Adalet Mezarlarıdır!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İnşaat Yüksek Mühendisi (İnş. Yük. Müh) İbrahim Erginer, yaşadığımız deprem felaketi sonrası binalarda yapılabilecek güçlendirme çeşitleri hakkında bilgi verdi.    
İnş. Yük. Müh. İbrahim Erginer, aynı zamanda deprem sonrası binalarını güçlendirmek isteyen vatandaşlara güvenli yapı mühendisliği için kurucuları arasında yer aldığı Erginer Mühendislik firmasıyla Plan, Proje ve Taahhüt hizmetleri de sunuyor.
İnş. Yük. Müh. Erginer, bina güçlendirmesi yapıp yapmamaya karar verebilmek için öncelikle binanın performans analizinin yapılması gerektiğini vurguladı.
“YAPINIZ İKİNCİ BİR DEPREMİ TAŞIYABİLİR Mİ?”
Erginer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Binaların güçlendirilmesi, deprem hasarlarına neden olan kusurların giderilmesi, güvenliğin arttırılması ve mevcut yapının deprem davranışının iyileştirilmesini kapsamaktadır. Bir yapının güçlendirilmeye ihtiyacının olup olmadığı, yapıda yerinde yapılan incelemeye bağlı olarak yapılacak performans analizi ile anlaşılır. 

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’e bağlı olarak betonarme binalarda yapılacak güçlendirmeler şöyle sıralanmaktadır. 
•    Kolonların Sarılması (Betonarme Sargı, Çelik Sargı, Lifli Polimer Sargı)
•    Kolonların Eğilme Kapasitelerinin Arttırılması
•    Kirişlerin Sarılması (Dıştan Etriye Eklenmesi, Lifli Polimer ile Sarma)
•    Bölme Duvarların Güçlendirilmesi (Sadece bodrum hariç en fazla 3 katlı binalarda uygulanabilir.)
•    Betonarme Perde Kolon ile Güçlendirilmesi
•    Betonarme Sisteme Yeni Çerçeveler Eklenmesi
•    Betonarme Sistemin Kütlesinin Azaltılması (Üst katlardan bir ya da daha fazlasının iptal edilmesi)

Bir yapı görünen bir hasar almamış olabilir, ancak bu yapı ikinci bir depremi taşıyabilir mi? Performans analizleri bu konuda bize yol gösteriyor. Performans analizlerinde ilk olarak sondaj uygulaması, karot testi ve betonarme çeliğinin durumunu görmek için röntgen görüntüleme yapılmaktadır. Tüm bu işlemler ile yapının 3 boyutlu modellemesi yapılarak güçlendirmeye ihtiyacının olup olmadığı belirlenmektedir. Yani aslında bir yapı depremde hasar almasa dahi güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Çünkü bu yapı ikinci bir depreme karşı aynı reaksiyonu veremeyebilir. Performans analizleri yapılırken deprem hesabı yapılmakta ve yapının 06.02.2023’te meydana gelen deprem ile tekrar karşılaşılması halinde ayakta kalıp kalamayacağı tespit edilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları