Volkswagen markasının, Golf’ten sonra en fazla satış yaptığı modeli olan Passat köklü bir geçmişe sahip. Tarihi 1973 yılına kadar ulaşan bu araba, o yıllardan bugüne kadar sürücülere yollarda eşlik ediyor. Tasarımında büyük farklılıklar yaşansa da Volkswagen Passat’ın kalitesini korumayı başardığını söyleyebiliriz. 2022 itibariyle aracın Sedan modeli satıştan kaldırıldı. Fakat ikinci el araç piyasasında sahibinden Passat satışları hala popülaritesini korumayı başarıyor. Yıllar içerisinde üretilen 8 nesil Passat arasında sürücülerin gözdesi haline gelen birbirinden şık tasarımlar yer alıyor. Haydi bu modellere daha yakından bakalım.

VOLKSWAGEN PASSAT MODELLERİ

Birinci nesil Passat modelleri B1 olarak adlandırılıyor. 70’li yılların trendlerine uygun olacak şekilde geliştirilen bu araç, iki farklı çeşit benzinli motor ile piyasaya sunuldu. Bunlardan biri 1.3 litre 55 beygir gücündeyken diğeri 1.5litre ile 75-85 beygir gücündeydi. İlerleyen yıllarla beraber 1.5 litrelik motor yerine 1.6 litrelik motor kullanılmaya başlandı. Takvimler 1978 yılını gösterdiğinde ise ilk kez 50 beygirlik bir dizel araç Passat modelleri arasında yerini aldı.

80’li yıllara geçildiğinde ise 2. nesil Passat modeli olan B2 hayatımıza girdi. Bu yeni modelde Passat’ın sedan, hatchback ve station varyantları satışa sunuldu. İlk nesildeki araçlardan daha uzun ve geniş olan bu modelde dikdörtgen farlar ön plana çıkıyordu. Önceki kuşağa ek olarak 5 silindirli 2.0 litre benzinli, 1.9 litre benzinli ve dizel motor çeşitleri de Passat B2 modelleri arasında yer alıyordu.

90’lı yıllarda, daha yuvarlak hatlara sahip olan ve ilk ızgarasız Passat olarak bilinen B3 modeli piyasaya çıkarıldı. İleri teknoloji özellikleriyle güçlendirilen bu modelde; otomatik klima, koltuk ısıtması, sürücü ve yolcu hava yastığı, elektronik diferansiyel kilidi ve ABS gibi etkileyici özellikler yer alıyordu. Tasarım olarak B3’e benzerlik gösteren B4, TDI motorun kullanıldığı ilk model oldu. Yüksek performans ve verimlilik noktasında öne çıkan Passat B4, sonrasında yerini serinin en sevilen modellerinden biri olan Passat B5’e bıraktı. Modern bir tasarıma sahip olan bu araç, 2001 yılında makyajlanarak B5.5 adını aldı.

Önceki nesillere göre 85 kilogram daha hafif üretilen Passat B6, 2003 yılında üretilmeye başlandı. Sağlamlığıyla Euro NCAP’tan tam puan almayı başaran bu araç; 4Motion ve DSG şanzımanı ile öne çıktı. 2010-2014 yıllarında üretilen Passat B7 ise güçlü motor seçenekleriyle sevilen Volkswagen Passat modelleri arasında yerini aldı. Güncel görünümüne ise 8. nesil ile kavuşan Passat, B8 ile aile aracı statüsünün yanı sıra yönetici aracı olarak kullanılabileceğini de göstermiş oldu.

 

Kaynak: anka