(SAKARYA) - Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ‘Sürdürülebilirlik’ panelinde konuşan Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Arıoğlu, “2022 ve 2023 yılı ölçümlerimize göre, sadece Türkiye’de yıllık yaklaşık 1,8 milyar kWh elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan üreterek iki yılda toplam 2,5 milyon tondan fazla karbon salınımının önüne geçtik” dedi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘21. Yüzyıl İçin Sürdürülebilir İş Modelleri ve Stratejiler’ oturumunda konuşan Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Arıoğlu, şirketlerin ayakta kalması için finansal yatırımlarının yanında sürdürülebilir yatırımları somut olarak ortaya koymaları gerektiğini belirtti.
Eksim Holding’in sürdürülebilirliğin ana arterleri olan alanlarda faaliyet gösterdiğini belirten Arıoğlu, iklim değişikliğinin doğrudan hissedildiği enerji ve gıda alanlarında ticari faaliyetin ötesinde yatırımlar gerçekleştirdiklerini vurguladı. Holding’in enerji yatırımları için ekosisteme olan katkılarını her geçen gün artırmayı hedeflerini söyleyen Arıoğlu, şunları dile getirdi:
“2022 ve 2023 yılı ölçümlerimize göre, sadece Türkiye’de yıllık yaklaşık 1,8 milyar kWh elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan üreterek iki yılda toplam 2,5 milyon tondan fazla karbon eşleniği salımının önüne geçtik. İzin ve yapım aşamasındaki projelerimizin ve inşa halindeki tesislerimizin devreye girmesiyle birlikte yıllık 4 milyon ton karbon eşleniği salımını engellemeyi hedefliyoruz. Rüzgar tesislerimiz yanında ilaveten Şanlıurfa’da 150 MW’lık yenilenebilir güneş enerjisi yatırımımız bulunuyor. Yıl sonuna doğru kademe kademe devreye girecek.”
10 YILDA 1 MİLYAR USD YATIRIM
Eksim Holding şirketlerinden Dicle Elektrik ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 6 ilinde hizmet verdiklerini belirten Arıoğlu, şöyle devam etti:
“Bölgemizde sürdürülebilir yatırım felsefesiyle 10 yılda 1 milyar USD yatırım yaptık. Kayıp-kaçak elektrik kullanımı ile mücadelemiz neticesinde bugünkü değeri 165 milyar TL’yi bulan bir enerji kaybını önledik. Bu yıl da 10 Milyar TL’nin üzerinde bir yatırımı bölgemizde gerçekleştireceğiz. 2013 yılında Dicle Elektrik’i özelleştirme ile devraldığımızda bölgedeki kayıp kaçak oranı resmi kayıtlarda yüzde 76 olarak belirtiliyordu. Bugün geldiğimiz noktada toplam kayıp kaçak oranını yüzde 42’lere indirebildik.
“BİLİNÇSİZ SULAMA İLE BÖLGEMİZDEKİ ARAZİLER ÇÖLLEŞİYOR”
Dicle Elektrik’in hizmet verdiği bölgedeki 140 bin çiftçinin 65 bini, sulu tarımla uğraşıyor ve toplam 9,8 milyon dönüm alanda faaliyet gösteriyor. Bölgemizdeki aktif sulamanın yüzde 70’i elektrikle çekilen yer altı suyu ile yapılırken, yüzde 30’u nehir, kanal ve göletler üzerinden gerçekleşiyor. Bir diğer ifadeyle hizmet alanımızdaki çiftçilerin yüzde 70'i tarımsal sulama için elektrikle çalışan motopompalar kullanıyor. Bundan 10 yıl önce 100-150 metreden su çeken çiftçiler, artık yer yer 600-700 metre derine inmek zorunda. Bu da aslında bize bölgede elektrik değil, sulama sorunu olduğunu gösteriyor ve su israfıyla birlikte elektrik israfı daha da artıyor. Atatürk Barajı ile örnekleyecek olursak sadece tarımdaki kayıp enerjinin bedeli, Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin 2 katına ulaşıyor. Bölgedeki verimli arazilerin çölleşmeye başlaması ise bizim sürdürülebilirliğe vurgu yapmamızın temel nedeni.”
Eksim Holding’in enerji yatırımları dışında gıda tarafında da israfı önleme adına faaliyetlerde bulunduğunu belirten Arıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“SERPME KAHVALTI” YERİNE İSRAF KARŞITI “SEÇME KAHVALTI”
“Atık geri dönüşüm projeleri üretiyor, belediyelerle iş birliği gerçekleştirerek sıfır atık hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Markamız ‘serpme kahvaltı’ yerine ‘seçme kahvaltı’ adında yeni bir konsept geliştirdi. Bu şekilde yalnızca tüketilecek gıdanın hizmetini sunarak hem israfı engelliyor hem de israfa karşı kolektif bilincin artırılmasına destek oluyor. İsraf karşıtı başlattığımız bu seferberliği, tüketicilerimizi davet ederek büyütmek istiyoruz. İsrafa karşı atacağımız her adım; toplumsal refahımızın, doğal ve milli kaynaklarımızın korunması için hayati bir rol oynayacak.”
ADVERTORIAL YAYIN