HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: ÜNAL AYDIN

(ADANA)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, TMO'nun açıkladığı hububat alım fiyatınlarına tepki göstererek, "Çiftçinin alın terinin karşılığı bu olamaz. Tarım ve Orman Bakanlığının, merkezi hükümetin yaptığı politika net ve açıktır. Türk çiftçisi tarımdan elini çeksin. Biz ithalatçı firmaları, ithalatçıları zengin ederiz. İthalatla yurt dışındaki çiftçiye para kazandırırız hesabı içerisinde. Bu bana göre, en büyük ihanetlerden biridir" dedi.,

Erhan Adem, TMO'nun 2024 hububat alım fiyatlarına ilişkin ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Adem, şunları söşyedi:

''Biz internetten açıklamasına alıştık çünkü çay fiyatlarını da internetten duyurmaya başlamıştı, çünkü artık yüzleri kalmadı. Yüzde 79 enflasyonun olduğu ve girdi maliyetlerinin yüzde 50 arttığı bir ortamda bu fiyatların açıklanması kabul edilebilir bir şey değil. Çiftçilerimiz isyan etmesi normal, çünkü geçen sene 8 liraydı. Bu sene 9.25 kuruş, bir lira 25 kuruş artış sağladı. Diyor ki bir lira 75 kuruş da destek vereceğim. Geçen sene bir 1 desteği vardı buğdayın. O destek emin olun 10 gün önce ödendi.

Enflasyonun belli olduğu ortamda o bir lira 75 kuruşluk desteğin de hiçbir anlamı olmayacak. Maalesef çiftçi ürettiğinden memnun değil. Böyle giderse genç çiftçilerin de kalmadığı bir yerde yaş ortalamasının 57 olduğu ülkemizde çiftçi yaş ortalamasının 10 sene sonra üretmeye çiftçi bulamayacağız. Bu en büyük beka sorunudur. Gıda güvenliğimiz yok olmak üzeredir. Bunun bir an tedbirini alması gerekiyor. Tarım Bakanını uyarıyorum. Bu fiyatlar normal bir fiyat değildir. Çiftçinin alın terinin karşılığı bu olamaz. Arpa fiyatı da yüzde 3 geçen seneye göre bir artış oldu. İnsan sıkılır biraz. Çiftçimiz bu kadar mı değersiz?

"Bir an önce çiftçimizi koruyacak, destekleyecek önlemler alınmalı"

Merkezi hükümetin bir tarım politikası yok. Gelen, Tarım Bakanlığına göre bir politika oluşturuluyor. O da düzgün işlemiyor. Çiftçilerimiz mağdur, üretimden kaçacak. Biz ithalatla 'bu halkı doyururuz' diyor. Maalesef bu normal bir politika değil. Bu bana göre, bir ihanettir. Türk çiftçisine yapılmış en büyük ihanettir. Buğday üreticisini isyan etti, haklıdır. İnsan açıklarken biraz vicdan azabı çeker. Hiçbir vicdan azabı çekmiyorlar. Hiç mi düşünmüyorlar bu çiftçi ne yapacak? Bir yıl bu ürünü üretiyor. Bir yıl sonra hasat ettikten sonra geçimini düşünüyor bu insanlar. Borçlarını ödeyecek. Nasıl çıkacak çiftçi bunun içerisinden? Yani bu şartlarda çiftçi üretim yapamaz. Bir an önce çiftçimizi koruyacak, destekleyecek önlemler alınmalı. Böyle ucuz işler yapılmamalı.

"15 liradan vazgeçtik, 13 lira yapın...''

Peki artışın kaç olması gerekirdi? Normalde ziraat odalarının verdiği bir maliyet var. 11 lira maliyet çıkarmış. Bakın bu sektörün içerisinde olan çiftçi kuruluşu olan ziraat odaları 11 lira açıklama yapıyor. O 11 liranın açıklama yapıldığı yerde yüzde 30 zam verilir. 15 lira olması gerekir normal şartlarda çiftçinin rahat edebilmesi için. 15 liradan vazgeçtik 13 lira yapın bari yani. Hadi 2 lira da kar verin de döndürebilsin. Yani verilen ücretler, tutarlı ücretler değil, maliyetler altında ücretler. Bizim ülkemizdeki tarım yürütülece,k bir pozisyonda değil. Maalesef genç çiftçiyi uzaklaştırıyor, kaçırıyor. Kendim de çiftçiyim, tarım ilaçları bayiliği de yaptım. 22 yıllık sektörün içerisindeydim O zamanki çocuklar emin olun 18, 19 yaşlarına geldiler. Hepsi asgari ücretle iş bulmak için gittiler. Baba mesleğini yapmıyorlar. Ülkemizde üretim olsun üretimden vazgeçmeyelim. Merkezi hükümet ve Tarım ve Orman Bakanı hiç işin ciddiyetinde değil. Yapmayın, bu işten vazgeçin, biz ithalat yaparız diyor.

Başkent'te esnaf dertli: “İnsanların alım gücü yok. Normalde arife günü burada adım atacak yer olmazdı” Başkent'te esnaf dertli: “İnsanların alım gücü yok. Normalde arife günü burada adım atacak yer olmazdı”

Zaten TMO'nun depoları ithal buğdaylarla dolu. TMO'nun depolarında ne kadar mal kaldığı belli değil. O fiyatlarda da aynı alımı bizim Türk çiftçisine yapacaklar. 22 milyon ton buğday üretiminin olacağı biliniyor. Şimdi TMO'ların depoları doluysa yarın o çiftçiler sıraya girecek. Onlardan da mal almayacak. Tüccarın kucağına atacak. Daha ucuz fiyatlara üreticimiz buğdayını, arpasını satmak zorunda kalacak. 10 gün sonra TMO'nun önünde araç kuyruklarını göreceksiniz ve insanlarımız orada o ürünleri satmak için cebelleşecek. TMO'nun, Tarım ve Orman Bakanlığının, merkezi hükümetin yaptığı politika net ve açıktır: Türk çiftçisi tarımdan elini çeksin. Biz ithalatçı firmaları, ithalatçıları zengin ederiz. İthalatla yurt dışındaki çiftçiye para kazandırırız hesabı içerisinde. Bu bana göre en büyük ihanetlerden biridir."

Kaynak: anka