Ermenistan ile Amerika Birleşik devletleri (ABD) ordularına bağlı bazı birliklerin düzenlediği hafta Ermenistan'da bir ortak askeri tatbikatın gerçekleştirileceği açıklandı.

Ermenistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Eagle Partner 2023" tatbikatının, "Ermenistan'ın uluslararası barış gücü misyonlarına hazırlık çerçevesinde" 11-20 Eylül tarihleri ​​arasında gönüllüler arasında yer aldığı bildirildi.

Tatbikatının ağırlıklı olarak, geçen yıl Kasım ayında ABD finansmanıyla modernize edilerek gerçekleştirilmesi Zar Barış Gücü Tugayı Eğitim Merkezi ile Savunma Bakanlığı N Eğitim Merkezinde gerçekleştirileceği duyuruldu. Ermenistan Savunma Bakanlığı açıklamasında tatbikatla, "Uluslararası barış misyonlarına katılan Ermeni birliklerinin uyumlu işlerlik bölgelerinin" ve NATO'nun üye olmayan ortak ülkeler için oluşturulan Barış İçin Ortaklık Programı çerçevesinde "Operasyonel Kabiliyet Konseptinde planlanan değişikliklere hazırlığının" hedeflendiği kaydedildi.

Bakanlık ayrıca, "Uluslararası barış gücü operasyonlarına hazırlık kapsamında Ermeni birliklerinin bulunduğunu, ortak ülkelerle benzer ortak tatbikat ve eğitimlere sıklıkla katıldığını" da belirtti.

Rusya ile tanıtımlarda soğuma

Nisan ayında ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ermenistan'ı Avrupa'da yapılan uluslararası Defender 23 tatbikatının 26 ülkelik listeleri dahil edilmiş, ancak Ermenistan'ın birkaç saat sonra herhangi bir açıklama yapılmadan listeden çıkarılarak soru işaretlerine yol açmıştı.

Ermenistan ve ABD orduları arasında artan iş birliği, Erivan'ın Moskova ile ilişkilerinin soğuduğu bir dönemde denk geldi. Ermenistan, 2020'de Azerbaycan'a karşı aldığı ağır yenilgi Dağlık Karabağ savaşı sonrasında Rusya'yı kendisine yeterince destek vermemekle suçlamış, Rusya liderliği Kolektif Güvenlik Antlaşması'nın 2022'deki tatbikatlarına katılmamış ve Ocak ayındaki tatbikata da ev sahipliği yapmayacağını açıklamıştı.

Editör: Nesli