Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adnan Oktar davasında istinaf mahkemesinin, bazı Oktarcılar hakkında tahliye kararı vermesinin ardından bu isimlerin itiraz üzerine tutuklanması hakkında konuştu. Bozdağ, "HSK Birinci Dairesi, İstanbul BAM 1. Ceza Dairesi hakimleri ve bazı savcılar hakkında inceleme izni verdi" dedi.

"OLUMLU GÖRÜŞ BİLDİRECEĞİZ"

Bakan Bozdağ, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında İstanbul'da öldürülmesine ilişkin davanın bugün İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmasında, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan makamlarına devrini talep etmesi üzerine de açıklama yaptı.

Bozdağ konuyla ilgili, "Görüşümüzü bugün göndereceğiz. Bu yargılamanın, davanın nakli konusunda bakanlık olarak olumlu görüş bildireceğiz" ifadelerini kullandı.

SEDAT PEKER AÇIKLAMASI

Hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker için de konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Kırmızı Bülten çıkarıldı. Türkiye hem İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden gelen talepleri de dikkate alarak iade talebinde bulundu. Bizim iade talebimizin Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ulaştığını değerlendiriyoruz. Ama oradan şu ana kadar bize herhangi bir dönüş olmadı."

"YURT DIŞINA ÇIKIŞ GÖZÜKMÜYOR"

Dokunulmazlığı kaldırılan HDP'li Semra Güzel hakkında da konuşan Bekir Bozdağ, "Semra Güzel'e bilinen adreslerinde ulaşılamadı. Resmi kanallar açısından yurt dışına da çıkış gözükmüyor" ifadelerini kullandı.

FETULLAH GÜLEN’İN İADESİ

Fetullah Gülen’in iadesine de değinen Bozdağ, ABD ile anlaşmayla ilgili kuralların hepsine riayet ederek dosyalarını oluşturduğunu ifade etti. Bozdağ, yeterinden fazla delillerin dosyaya konularak ABD’den Gülen’in iadesinin istendiğini söyledi:

“Delilleri tek tek önlerine koyduk. Suçun sabit olduğuna dair bu dosyada iadeyi haklı kılan yeterinden fazla delil var. Eğer bu dosyada bir iade yapılmazsa ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde iade talebi yerine getirilemez. O kadar dolu, o kadar kesin ve net deliller var. ABD iade talebimizi yerine getirmedi. Biz iade talebinin yerine getirilemeyeceğine yönelik eğilimleri görünce bizzat ben ‘O zaman mahkemeye gönderin, ABD adli makamlarına gönderin, onlar karar versin’ dedim. Onların bize söyledikleri, ‘Türkiye’nin aleyhine karar çıkar diye biz göndermiyoruz.’ Siz gönderin, aleyhimize karar çıkarsa ABD’nin iç hukuku var biz o hukuk yolunu takip etmeye hazırız. Biz kabul ettik ama buna rağmen ABD yetkileri dosyayı adli makamlara göndermediler. Bizim talebimizi de yerine getirmediler.

Net bir şekilde ABD, FETÖ’yü himaye ediyor ve koruyor. İade konusundaki taleplerimizi de hukuka uygun olduğu halde, yeteri kadar delil bulunduğu halde iade için ABD’nin mükellefiyeti bulunduğu halde ABD mükellefiyetini maalesef bugüne kadar yerine getirmedi. Türkiye olarak biz iade konusunda ısrarımızı ve bu konudaki haklı talebimizi en üst düzeyde dile getirmeye ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu talebinin yerine getirilmesini sağlamaya bundan sonra da devam edeceğiz. Vazgeçmek yok, sonuna kadar bu işi takip edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim