(İSTANBUL) - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda; "Gazze’deki vahşetin sona ermesi için neler yapabileceğimizi ele aldık. Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Gazze’de acilen ateşkesin sağlanması ve Gazzeli kardeşlerimize insani yardımların ulaştırılması için elimizdeki tüm imkanları seferber edeceğiz. İsrail işgalinin durdurulması ve iki devletli çözüm için var gücümüzle çalışacağız" dedi.

Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Gazze gündemiyle Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün İstanbul'da yapılıyor. Toplantıya katılan Dışişleri Bakanları ile düzenlenen ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Fidan, şöyle konuştu:

"D-8 olarak bugün tarihi bir rol üstleniyoruz. Gazze'deki İsrail zulmü karşısında sessiz kalmadığımızı, sessiz kalamayacağımızı İstanbul'da hep birlikte tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz. Çağrımıza icabet eden tüm misafirlerimize huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.

İstanbul’daki bu toplantıda, Gazze’deki vahşetin sona ermesi için neler yapabileceğimizi ele aldık. Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Gazze’de acilen ateşkesin sağlanması ve Gazzeli kardeşlerimize insani yardımların ulaştırılması için elimizdeki tüm imkanları seferber edeceğiz. İsrail işgalinin durdurulması ve iki devletli çözüm için var gücümüzle çalışacağız.

"Mısır ve Katar'ın arabuluculuk çabalarını takdirler karşılıyoruz"

Fundamentalist Netanyahu hükümeti, ateşle oynamaya devam ediyor. Netanyahu, kendi halkı dahil, bölgedeki herkesin geleceğini tehlikeye atıyor. Mısır ve Katar’ın taraflar arasındaki arabuluculuk çabalarını takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak bu müzakerelere her türlü katkıyı verdik; bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. İsrail’in müzakerelerde sürekli oyunbozanlık yapması, ateşkese yanaşmaması, kendisini kayıtsız şartsız destekleyenlere artık ciddi maliyetler üretmekte. Gazze'de yaşanan trajedi, bazı ülkelerin iki yüzlülüğünü ifşa etmiştir. Ukrayna’da işgale karşı çıkanlar, Filistin’de ise işgale direnmeyi suç saymaktadırlar. Gazze, uluslararası sistemin aczini ve yetersizliğini tüm çıplaklığıyla sergilemiştir.

"Bir devlete sahip olmak, Filistinlilerin en doğal hakkıdır"

SMA eylemcisi tutuklandı SMA eylemcisi tutuklandı

Bir devlete sahip olmak, Filistinlilerin en doğal hakkıdır. Filistin devleti, dünya ülkelerinin büyük bölümü tarafından tanınmaktadır. Ama ABD’nin vetosu yüzünden Birleşmiş Milletler’e tam üye olamamaktadır. D-8 ülkeleri olarak, bu adaletsizliğin derhal son bulmasını istiyoruz. Bu tür adaletsizliklere karşı çıkan, ilkeli ve hakkaniyetli davranan tüm ülkeleri takdir ediyoruz. Avrupa Birliği’ndeki bazı ülkelerin cesur bir tavırla Filistin’e destek çıkmalarını, bir umut ışığı olarak görüyoruz. Aynı şekilde, Batı kamuoyunun, hükümetlerin aksine, İsrail’in uyguladığı vahşete isyan etmesi de geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

İsrail giderek yalnızlaşıyor. D-8 ülkeleri olarak bizler sadece ekonomik işbirliğinde değil, Filistin konusunda da her birlikte hareket etme konusunda kararlıyız. İstanbul’da yayımladığımız ortak bildiri, bunun tezahürüdür.

Ortak Bildiri’de yer alan somut adımlar, İsrail üzerindeki baskıyı artıracak ve Filistinli kardeşlerimizin özgürlüklerine kavuşmasına katkı sağlayacaktır."

Kaynak: anka