DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, katledilen Şenyaşar ailesi fertlerinin anmasına katıldı DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, katledilen Şenyaşar ailesi fertlerinin anmasına katıldı

(ANKARA) - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Doha’da düzenlenecek Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı'na katılacak. Toplantıda, Mevcut Ortak Eylem Planı çerçevesinde KİK ile iş birliği gözden geçirilecek ve başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alınacak.

Dışişleri Bakanı Fidan, KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı'na katılmak üzere yarın Doha'ya gidecek. Yaklaşık 8 yıl sonra düzenlenecek toplantıda mevcut Ortak Eylem Planı çerçevesinde KİK ile işbirliği gözden geçirilecek. Başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmelere ilişkin istişarelerde bulunulacak.

Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi için 1981'de kurulan Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında siyasi, ekonomik, kültürel, askeri ve diğer konulardaki ilişkiler sonucunda, 2 Eylül 2008 tarihinde Cidde'de yapılan Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda imzalanan Mutabakat Muhtırası ile Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog mekanizması kurulmuştu. Türkiye'nin KİK'in böyle bir mekanizma kurduğu ilk ülke olduğunu anımsatan Dışişleri yetkilisi, mekanizma kapsamında bugüne kadar Dışişleri Bakanları düzeyinde beş toplantı yapıldığını kaydetti.

15 Temmuz darbe girişiminden yaklaşık 3 ay sonra Ekim 2016 tarihinde Riyad'da düzenlenen mekanizma toplantısı ardından yayınlanan Ortak Bildiri ile KİK, FETÖ'yü terör örgütü olarak kayda geçiren ilk uluslararası kuruluş olmuştu. Türkiye'nin son dönemde KİK üyeleriyle ikili düzeyde ilişkilerinin her alanda güçlendiğini vurgulayan yetkili, KİK ile kurumsal işbirliğinin de ivme kazandığını kaydetti. Yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Aralık 2023'te Katar dönem başkanlığında Doha'da düzenlenen 44. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne onur konuğu olarak katılmasının önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.

2005 yılında Türkiye ile KİK arasında başlayan Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri 2010 yılında askıya alınmıştı. Müzakerelerin yeniden başlatılması kararı Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve KİK Genel Sekreteri Jasem Mohamed Albudaiwi tarafından 21 Mart 2024 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu.

Kaynak: anka