ÇÖĞÜRLÜ MAHALLESİ'NDEN TAŞ OCAĞINA TEPKİ: “25 YILLIK EZİYET SON BULSUN”

Samandağ'ın Çöğürlü Mahallesi sakinleri, 25 yıldır faaliyet gösteren taş ocağının yaşam alanlarını, doğayı ve insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek işletmenin derhal kapatılmasını istedi.
Hatay'ın Samandağ ilçesi Çöğürlü Mahallesi'nde bulunan taş ocağına karşı tepkiler büyüyor.
Yaklaşık 25 yıldır faaliyetini sürdüren taş ocağının çevreye, Asi Nehri'nin doğal dengesine ve insan yaşamına ciddi zarar verdiğini belirten mahalleli, yetkililerin sessizliğine tepki göstererek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Samandağ Belediyesi Meclis üyeleri Ferit Diker ve Kurtuluş Okur, EMEK Partisi temsilcisi Sunay Eletaş ve SMMMO Samandağ Temsilcisi Gül Oruç destek verdi. Mahalle sakinleri, işletmenin sit alanı içinde faaliyet gösterdiğini ve halkın tapulu arazilerinin izinsiz kullanıldığını öne sürdü.
SİT ALANINA MADEN OCAĞI
Mahalleli tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Mahallemiz sınırları içinde 25 yıldır faaliyet gösteren taş ocağı işletmesi hem çevreye hem de insan yaşamına duyarsız, etik ve vicdana aykırı biçimde çalışmalarını sürdürmektedir. Doğamızı, yaşam alanlarımızı, can güvenliğimizi ve sağlığımızı tehdit eder hale gelmiştir. İki insanın hayatını kaybetmesine neden olan bu işletme faaliyetlerini sürdürmeye devam ederken, yetkili kurumların gerekli adımları atmakta yetersiz kaldığını üzülerek gözlemlemekteyiz.
Halkın özel mülkiyetlerine izinsiz girilmiş, birçok vatandaşın tapulu arazisi gasp edilmiştir. Üstelik işletmenin kurulduğu alanın bir kısmı sit alanı olarak tescillenmiş durumda olmasına rağmen bu kültürel ve doğal miras yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.”
“ASİ NEHRİ'NİN YATAĞI DARALTILIYOR”
Açıklamada, taş ocağının Asi Nehri'nin doğal akışını bozduğu ve ekosistemi tahrip ettiği vurgulandı:
“İşletme, Asi Nehri'nin doğal yatağını daraltarak hem çevresel felaket riskini artırmakta hem de bölgenin ekosistemine ciddi zararlar vermektedir. Gün içinde köyümüzden geçen ağır tonajlı araçlar evlerimize fiziksel zarar vermekte, kaldırdıkları yoğun toz başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere tüm halkın sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Ayrıca işletme, mevzuata aykırı şekilde çalışma saatlerine uymamakta ve gece geç saatlere kadar faaliyet göstererek mahalle halkına huzur bırakmamaktadır.”
“MAPEG KAPATMA KARARI ALDI AMA ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR”
Mahalleli, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından daha önce kapatma kararı alınmasına rağmen, taş ocağının 'iyileştirme' adı altında faaliyetini sürdürdüğünü hatırlattı:
“MAPEG tarafından kapatma kararı verilmiş olmasına rağmen, 'iyileştirme' adı altında çalışmasına devam etmesine göz yumulmuştur. Ancak geçen sürede hiçbir iyileştirme yapılmadığı açıkça görülmektedir. Dahası, başka bir mahalledeki kapatılan şubesinin araçları bu işletmeye yönlendirilerek trafik yoğunluğu ve çevre kirliliği daha da artırılmıştır.”
“CANIMIZ, SAĞLIĞIMIZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN KAPATILSIN”
Mahalle halkı, taş ocağının çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini belirterek hukuki süreç başlattıklarını açıkladı:
“Defalarca resmi kurumlara dilekçelerle başvurmamıza rağmen olumlu hiçbir yanıt alamadık. Bu hukuksuzluk ve mağduriyet sonrası son çare olarak hukuki yollara başvurduk. İşletmenin mevzuata aykırı şekilde faaliyet gösterdiği ortada. 25 yıldır süren bu eziyetin artık son bulmasını istiyoruz. Canımız, sağlığımız, toprağımız, geçmişimiz ve geleceğimiz için bu taş ocağı derhal kapatılmalıdır.”
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Image

CEMRE GAZETESİ
Tel. : (326) 000 000 00 00
GSM : (326) 000 000 00 00
Adres Samandağ / HATAY

HIZLI MENU

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days