DEPREMİN, SELİN VE EKOLOJİK YIKIMIN GÖLGESİNDE HATAY İÇİN ÇEVRE ÇAĞRISI

DEPREMİN, SELİN VE EKOLOJİK YIKIMIN GÖLGESİNDE HATAY İÇİN ÇEVRE ÇAĞRISI

Antakya Çevre Koruma Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Hatay’da deprem sonrası yaşanan çevresel sorunlara, sel felaketlerine ve ekolojik tahribata dikkat çekerek yetkilileri göreve çağırdı.

Dernek Yönetim Kurulu adına Başkan Nilgün Karasu tarafından yapılan açıklamada, Dünya Çevre Günü’nün bu yıl kutlamadan çok çevresel yıkımların hatırlandığı bir gün olarak karşılandığı belirtilerek, Hatay’da yaşam alanlarını koruma mücadelesinin sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, 6 Şubat depremlerinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen kentin hâlâ enkazın, çevresel kirliliğin ve plansızlığın etkilerini yaşadığı ifade edildi. Deprem sonrası ortaya çıkan molozların taşınması ve depolanması konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediği belirtilirken, toz, asbest riski ve çevresel kirliliğin vatandaşların yaşamını olumsuz etkilediği kaydedildi.

“YAĞMUR DEĞİL, İHMALLER FELAKETE DÖNÜŞÜYOR”

Geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinin, deprem sonrasında oluşan düzensiz kentleşme, dere yataklarının tahrip edilmesi ve altyapı yetersizliklerinin sonucu olduğu ifade edilen açıklamada, doğal su yollarının korunmaması ve afet risklerini dikkate almayan kent politikalarının yeni felaketlere zemin hazırladığı belirtildi.

Dernek açıklamasında, “Doğaya rağmen değil, doğayla uyumlu planlama yapılmadığı sürece benzer felaketlerin yaşanması kaçınılmazdır. Bir kez daha gördük ki yağmur değil, ihmaller felakete dönüşmektedir” denildi.

“DOĞA SİSTEMLİ BİR KUŞATMA ALTINDA”

Hatay başta olmak üzere ülke genelinde doğanın ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, taş ocakları, madencilik faaliyetleri, betonlaşma ve tarım alanlarının kaybına dikkat çekildi.

Asi Nehri’nin yıllardır kirlilik baskısı altında bulunduğu vurgulanan açıklamada, sulak alanlar ve biyolojik çeşitliliğin de geri dönülmesi zor risklerle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

İklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha görünür hale geldiğine işaret edilen açıklamada, kuraklık, aşırı sıcaklar, seller ve orman yangınlarının yaşamı tehdit ettiği belirtildi.

“ÇEVRE MÜCADELESİ YAŞAM MÜCADELESİDİR”

Antakya Çevre Koruma Derneği, Hatay’ın yeniden inşasında rant odaklı değil, bilimsel ve kamu yararını esas alan politikaların uygulanması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada şu talepler sıralandı:

  • Hatay’ın yeniden inşası bilim ve kamu yararı temelinde gerçekleştirilmeli.
  • Dere yatakları, tarım alanları ve doğal yaşam alanları yapılaşma baskısından korunmalı.
  • Taş ocakları ve ekolojik yıkıma neden olan projeler sıkı şekilde denetlenmeli.
  • Asi Nehri’nin korunması ve temizlenmesi için acil eylem planı hazırlanmalı.
  • İklim krizini derinleştiren politikalardan vazgeçilmeli ve yerel halkın karar süreçlerine katılımı sağlanmalı.

Açıklamanın sonunda, “Çevreyi korumak yalnızca ağaç dikmekten ibaret değildir. Çevreyi korumak; insan yaşamını, kentleri, tarımı, suyu ve geleceği korumaktır” ifadelerine yer verildi.

Antakya Çevre Koruma Derneği, toprağı, suyu, havayı, Asi Nehri’ni, zeytinlikleri ve ormanları korumak için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirterek, “Doğayı savunmak, yaşamı savunmaktır” mesajını verdi.

 
 
Image

CEMRE GAZETESİ
Tel. : (326) 000 000 00 00
GSM : (326) 000 000 00 00
Adres Samandağ / HATAY

HIZLI MENU

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days