EŞYA YARDIMI SÖZÜ YERİNE GETİRİLMEDİ, DEPREMZEDELER İÇİN YENİ DESTEK MODELİ ÖNERİYORUZ

Cemre gazetesi önerdi: TOKİ konutlarına yerleşecek depremzedelerin alacağı eşyalar vergiden muaf olsun, satıcının kârının yarısını devlet karşılasın.
6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 yıl 8 ay 17 gün geçti.
Ancak deprem bölgesinde, verilen birçok söz hâlâ tutulmadı.
Bunların başında, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Şubat 2023'te AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı “Depremzedelerin eşyasına kadar her ihtiyacını karşılayacağız” açıklaması geliyor. Bu söz, o gün umut olmuştu. Fakat aradan geçen zamana rağmen hiçbir zaman hayata geçirilmedi.
VALİLİK: “YASAL DAYANAĞI YOK”
6 Şubat 2023 depremlerinin ardından dönemin İçişleri Bakanı Soylu, afetzedelere “eşya yardımı” yapılacağını açıklamıştı. Ancak bu vaat, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, geçtiğimiz aylarda düzenlediği bir basın toplantısında, bu yardımın “yasal dayanağı bulunmadığını” belirterek konuyu netleştirmişti. Cemre Gazetesi'nin de takip ettiği toplantıda Vali Masatlı'nın açıklaması, eski İçişleri Bakanı tarafından verilen sözün idari karşılığının bulunmadığını açık biçimde ortaya koydu.
Bugün hâlâ binlerce depremzede, konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. Devletin konteynerlerin boşaltılmasına yönelik talimatlarıyla birlikte, yeni bir mağduriyet kapıda.
“KİMİ EŞYASINI KAYBETTİ, KİMİ ÇÜRÜDÜĞÜ İÇİN KULLANAMIYOR”
Depremzede her vatandaşın durumu benzer:
Kimi eşyasını tamamen kaybetti, kimi evine ulaşamadığı için geride bırakmak zorunda kaldı. Kimi de riske rağmen onca masraf yaparak evine girip eşyasını çıkardı, ancak yıllar içinde nem, rutubet ve çürüme nedeniyle eşyalar kullanılamaz hale geldi.
Bugün, konteynerleri boşaltması istenen aileler, üç yılın ardından bir kez daha “yeniden başlamak” zorunda kalacak.
KONTEYNERLER BOŞALTIYOR, YAŞAM HENÜZ KURULMADI
AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen tahliyelerle, Hatay başta olmak üzere birçok ilde konteyner kentlerin boşaltılması süreci başladı.
Ancak bu süreçte yurttaşlara taşınma desteği, nakliye yardımı veya ev eşyası desteği sağlanmadı.
Depremzedeler, bir yandan yeni TOKİ konutlarına yerleşme hazırlığı yaparken, diğer yandan bu evlere eşyasız girecek olmanın endişesini taşıyor.
CEMRE'DEN KAMUOYUNA ÇAĞRI: EŞYALAR VERGİDEN MUAF OLSUN
Cemre Gazetesi olarak, halkın yaşadığı mağduriyetin çözümü için somut bir öneri sunuyoruz:
TOKİ konutlarına yerleşecek depremzedelerin alacağı ev eşyaları vergiden muaf tutulmalı, satıcı firmaların kârının yarısı ise devlet tarafından karşılanmalıdır.
Bu öneri, üç temel amaca hizmet eder:
Ekonomik yükü hafifletir. Enflasyon koşullarında eşya fiyatları ciddi biçimde artarken, vergi muafiyeti doğrudan halkın cebine yansır.
Yerel esnafı destekler. Büyük zincirler yerine yerel mobilya, beyaz eşya ve ev tekstili üreticileri tercih edilirse, hem istihdam hem üretim yerinde kalır.
Sosyal adaleti güçlendirir. Devletin yükü, özel sektörle paylaşılır; dayanışmacı bir model ortaya çıkar.
Gazetemizin önerdiği bu model, sadece deprem bölgesi için değil, gelecekteki tüm afetlerde uygulanabilecek insani bir yeniden inşa politikası olarak değerlendirilebilir.
“EŞYASIZ EV YUVA OLMAZ”
Depremzedeler, konteynerleri boşaltırken Cemre Gazetesi olarak bu çağrıyı yineliyoruz:
Eşyasız ev yuva olmaz.
Yurttaşların hakkı olan desteklerin yasal zemine kavuşturulması ve bu önerinin kamuoyunda sahiplenilmesi için tüm demokratik kitle örgütlerini, meslek odalarını ve dayanışma ağlarını harekete geçmeye çağırıyoruz.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Image

CEMRE GAZETESİ
Tel. : (326) 000 000 00 00
GSM : (326) 000 000 00 00
Adres Samandağ / HATAY

HIZLI MENU

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days