SAMANDAĞ'A YİNE ATAMA YAPILMADI: UZMAN HEKİM KRİZİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanlığı'nın yeni atama listesinde Hatay'a 25 uzman hekim gönderildi. Ancak Samandağ Devlet Hastanesi yine boş bırakıldı.
Sağlık Bakanlığı'nın 124. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü Kurası sonuçlarına göre Hatay'a 25 uzman ve 253 pratisyen hekim atandı. Ancak Samandağ Devlet Hastanesi, yine uzman hekim gönderilmeyen ilçeler arasında yer aldı.
Samandağ Devlet Hastanesi, 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra ayakta kalabilen az sayıdaki kamu hastanesinden biri olmasına rağmen, son dönemlerde uzman hekim yetersizliği nedeniyle sağlık hizmetleri ciddi biçimde aksıyor. Mevcut uzmanların bir kısmının geçici görevlendirmeyle başka ilçelere gönderilmesi, durumu daha da zorlaştırıyor.
CEMRE GAZETESİ GÜNDEME TAŞIMIŞTI, VALİ MASATLI TALİMAT VERMİŞTİ
Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat depremleri sonrası Hatay'da birçok hastanenin yıkıldığını ve yenilerinin yapıldığını açıklaması üzerine Cemre Gazetesi olarak Samandağ'daki uzman hekim sıkıntısını gündeme getirmiştik.
Var olan doktorların geçici görevlendirmelerle başka yerlere gönderildiğini belirterek ilçedeki sağlık krizine dikkat çekmiştik.
Vali Masatlı da konuyla ilgilenilmesi için yetkili kurumlara talimat verdiğini açıklamıştı. Ancak aradan geçen süreye rağmen yeni kura döneminde de Samandağ Devlet Hastanesi'ne hiçbir uzman ataması yapılmadı.
SAMANDAĞ HALKI TEPKİLİ
6 Şubat depremlerinde ayakta kalan nadir hastanelerden biri olan Samandağ Devlet Hastanesi'nde uzun süredir devam eden uzman hekim yetersizliği halkın tepkisini çekiyor.
Resmi rakamlara göre 130 bin nüfuslu Samandağ'da temel branşlarda uzman bulunmaması nedeniyle hastalar çevre ilçelere gitmek zorunda kalıyor.
Kardiyoloji, nöroloji, beyin cerrahisi, göğüs hastalıkları ve fizik tedavi branşlarında uzman doktor bulunmaması, acil durumlarda ciddi riskler yaratıyor. İlçenin tek hastanesinde son dört atama döneminde yalnızca bir uzman kadrosu açıldığı, ancak o hekimin de göreve başlamadığı bildirildi.
MECLİS'E TAŞINDI
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Samandağ'daki sağlık krizine dikkat çekti. Güzelmansur, ilçede kardiyoloji uzmanı bulunmadığı için 36 yaşındaki bir kadının hayatını kaybettiğini hatırlatarak şöyle dedi:
“Beyin ve sinir cerrahı yok, nöroloji yok, göğüs hastalıkları yok, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı yok. Kardiyoloji uzmanı olmadığı için 36 yaşında genç bir kadın hayatını kaybetti, 6 çocuk annesiz kaldı. Bu tablo kabul edilemez.”
Milletvekili, Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak,
“Depremden en çok etkilenen ilçelerden biri olan Samandağ'ın sesine kulak verin, uzman hekim ihtiyacını acilen karşılayın” ifadelerini kullandı.
HATAY'DA UZMAN DAĞILIMI
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan son kura sonuçlarına göre Hatay'daki hastanelere toplam 25 uzman hekim gönderildi.
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Tıbbi Patoloji, Algoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Radyasyon Onkolojisi, Tıbbi Genetik, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Anesteziyoloji, İmmünoloji ve Alerji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ile Deri ve Zührevi Hastalıklar uzmanları atandı.
Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne Ortopedi ve Travmatoloji ile İç Hastalıkları,
Dörtyol Devlet Hastanesi'ne Anesteziyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı,
İskenderun Devlet Hastanesi'ne İç Hastalıkları,
Erzin Devlet Hastanesi'ne Anesteziyoloji ve Genel Cerrahi,
Defne Devlet Hastanesi'ne Beyin ve Sinir Cerrahisi,
Kırıkhan Devlet Hastanesi'ne Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı,
Payas Devlet Hastanesi'ne Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,
Hassa Devlet Hastanesi'ne Göz Hastalıkları uzmanları atandı.
Böylece Hatay genelinde birçok ilçeye farklı branşlarda uzman hekim atanırken, Samandağ Devlet Hastanesi bu dağılımdan yine pay alamadı.
SAMANDAĞ HALKI NE BEKLİYOR?
Samandağlı vatandaşlar, ilçenin tek hastanesine uzman hekim ataması yapılmamasını “ihmal” olarak değerlendiriyor.
Vatandaşlar, temel sağlık hizmetlerine erişimin güçleştiğini belirterek yetkililerden kalıcı çözümler bekliyor.
Cemre Gazetesi olarak, Samandağ halkının sesini duyurmaya devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığı'nın bu çağrılara kulak vermesi ve ilçedeki uzman hekim eksikliğine kalıcı bir çözüm üretmesi bekleniyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Image

CEMRE GAZETESİ
Tel. : (326) 000 000 00 00
GSM : (326) 000 000 00 00
Adres Samandağ / HATAY

HIZLI MENU

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days