Haber: OKTAY YILDIRIM Kamera: UMUT EMRE GÖKBULUT

(İSTANBUL) - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren 31 turist rehberi ve turizm kaptanı için Beyazıt Meydanı’nda bir araya gelen yakınları basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Dava sürecinde talebimiz açık ve nettir: Tahliye edilen sanıklar yeniden tutuklanmalı, kamu görevlileri hakkında derhal iddianame hazırlanmalı ve tüm sanıklar olası kastla insan öldürme suçundan cezalandırılmalıdır" denildi. 

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Adıyaman’da yıkılan Grand İsias Otel’inde hayatını kaybeden turist rehberlerin yakınları Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Yaşamını yitiren 31 turist rehberi ve turizm kaptanı için düzenlenen basın açıklamasını İsias Otel’de yaşamını yitiren turist rehberi Çağkan Yılmaz’ın eşi Burcu Yılmaz  okudu. Yılmaz açıklamada şunları söyledi: 

“Tüm failler hak ettikleri şekilde cezalandırılana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz”

6 Şubat depreminin üzerinden 16 ay geçti.Bizler, mesleklerini daha yetkin bir şekilde icra edebilmek için Turizm Bakanlığı ve Türkiye Rehberler Odası Birliği (TUREB) tarafından düzenlenmiş olan zorunlu eğitim gezisi kapsamında konakladıkları İsias Otel’de hayatını kaybetmiş olan turist rehberlerinin aileleri, sevdikleri ve aynı enkazdan kurtulabilmiş meslektaşlarıyız. 16 aydır, faillerin yargı önünde hesap vermesi için Kıbrıslı Şampiyon Meleklerin aileleri ve kurdukları dernek ile birlikte omuz omuza adalet için mücadele ediyor, ortak acılarımızı paylaşıyoruz.  Tüm failler hak ettikleri şekilde cezalandırılana kadar mücadelemizi aynı kararlılıkla el ele sürdürmeye devam edeceğiz.

SMA eylemcisi tutuklandı SMA eylemcisi tutuklandı

“İntikam değil adalet istiyoruz”

Turist rehberlerinin aileleri olarak adalet arayışımıza “Rehberler İçin Adalet Platformu” adı altında devam edeceğimizi ilan ediyoruz. Rehberlerimiz ve Meleklerimiz için intikam değil, adalet istiyoruz. Bu dava sadece bizim davamız değil; bu dava, bir daha başka evlere de ateş düşmemesi için tüm sorumlulardan hesap sorulması gereken bir dava. 12 Haziran’da İsias Otel davasının üçüncü duruşması gerçekleşecek. Geçtiğimiz duruşma öncesinde Gazi Üniversitesi bilirkişileri tarafından hazırlanan rapor gerekçe gösterilerek, davanın tutuklu iki sanığı duruşma günü dahi beklenmeksizin apar topar tahliye edilmişti. 26 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen duruşmada ise iki kişinin gerekçe gösterilerek tahliye edildiği Gazi Üniversitesi raporunun hatalı ve yetersiz olduğu ortaya konulmuş ve dosya yeni bir bilirkişi heyetine gönderilmişti.

“Tüm sanıklar olası kastla insan öldürme suçundan cezalandırılmalı”

Yıkılan otelde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında ise 16 ayın sonunda soruşturma izni geçtiğimiz haftalarda bizlere tebliğ edildi. Adıyaman Valiliği’nin 29 Nisan 2024 tarihli yazısıyla dönemin Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut, İmar Müdürleri Mehmet Salih Alkayış ve Yusuf Gül ile Ruhsat Şefi Bilal Balcı hakkında soruşturma izni verilmiş olması, oldukça gecikmiş fakat önemli bir aşamadır. Devam eden dava sürecimizde talebimiz açık ve nettir: Tahliye edilen sanıklar yeniden tutuklanmalı, kamu görevlileri hakkında derhal iddianame hazırlanmalı ve tüm sanıklar olası kastla insan öldürme suçundan cezalandırılmalıdır. Bu taleplerimiz yerine getirilene kadar, burada ve her yerde adalet mücadelemizi el ele sürdürmeye devam edeceğiz.

Burcu Yılmaz’dan sonra aynı otelde kızı Selin Karakaya’yı kaybeden “Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya konuştu. Karakaya şunları söyledi: 

“Deprem öldürmez, usulsüzce yapılan binalar öldürür”

Tüm şampiyon melekler adına, Kıbrıs'tan buraya aileler olarak destek amaçlı geldik. Biz 6 Şubat 2023’te Grand Isias Otel'de 72 canımızı kaybettik. Türkiye'de 11 ilde yaşanan depremde bir sürü usulsüzce yapılan bina sonucunda bir sürü canımız, bir katliamda kaybettik. Burada sadece Grand İsias Otel'de hayatını kaybedenler değil diğer usulsüzce yapılan binalarda hayatını kaybeden insanların aileleri de bulunmaktadır. 16 aydır hiç durmadan mücadele veriyoruz. Mücadelemiz tüm deprem suçlularının olası kastla yargılanması ve gereken cezayı alması içindir. Grand özelinde bu otelin usulsüzce yapıldığını bilimsel kanıtlarla biz davamızda ortaya sunduk. Grand İsias Otel davasında gerekli bilirkişi raporlarının üniversiteler Tarafından düzgün, doğru, gerçekleri yansıtan raporlar olarak ortaya çıkmasını istiyoruz. 11 sanık dışında, kamu personellerinden sorumlu olan bu otelin yapımına imza veren tüm suçluların gerekli cezayı almasını istiyoruz. Deprem öldürmez, usulsüzce yapılan binalar öldürür. 

“Kıbrıs'da bir gelecek yok oldu. Fakat Türkiye'de başka çocuklar ölmesin”

Biz bunu birinci elden yaşayan insanlarız. En acı şekilde yaşayan insanlarız. Turist rehberleri aileleriyle birlikte 6 Şubat'tan beridir kocaman bir aile olduk. Biz Kıbrıs'ta bir avuç Kıbrıslı Türk, Türkiye'de bazı şeylerin değişmesi gerektiğinin farkındayız. Burada gördüğünüz herkesle birlikte, bunun için mücadele veriyoruz. Bizim canlarımız gitti geri gelmeyecek. Kıbrıs'da bir gelecek yok oldu. Fakat Türkiye'de başka çocuklar ölmesin diye biz 16 aydır hergün durmadan mücadele veriyoruz. Her gece sosyal medyada her gün her saniye avukatlarımızla, mücadelemizle, İsias ortak davamız diyerek Ezgi Apartmanı diyerek, Adalet peşinde aileleri diyerek deprem suçlularının gerekli cezayı alması için mücadele veriyoruz. Türkiye'de deprem bir gerçektir. O zaman usulsüzce binalara bir son verilmelidir. Rant uğruna para uğruna insanların gelir elde etmesi, haksız yollardan gelir elde etmesi uğruna bir sürü can hayatını kaybetti. 11 ile 16  yaş arası çocuklardan bahsediyoruz. Turist rehberleri gençlerden bahsediyoruz. Türkiye'nin geleceğinden bahsediyoruz. Artık Türkiye'de bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. 

“Binalar, insanları, geleceği öldürmemeli”

Deprem suçluları gerekli cezayı alması gerekiyor ki bir daha böyle olaylar yaşanmasın. Türkiye Cumhuriyeti adaletine güveniyoruz. Bu güvenimizi kaybetmek istemiyoruz. Adalet bilimle gelecek diyoruz. Gerçekler ortada. O zaman Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri bu suçlulara gereken cezayı vermelidirler ki bir daha başka canlar ölmesin. Geçen hafta Hatay'da 4.1,  Adıyaman'da birkaç gün önce 4.2 şiddetinde deprem oldu. Deprem Türkiye'nin gerçeğiyse buna bir son vermeliyiz. Binalar, insanları, geleceği öldürmemeli. Biz, Grant İsias Otel özelinde ve diğer tüm davaların takipçisiyiz. Gerekli cezalar verilene kadar da yılmadan pes etmeden, unutmadan ve affetmeden mücadele etmeye devam edeceğiz.

 

Kaynak: anka