Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, pandemi döneminden bu yana ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yaptı. Kim, en son 2019 yılında ülkeden ayrılmış, bu ziyareti de Rusya'ya yapmıştı.

Reuters haber ajansına konuşan, konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Kim Jong-un'un bugün sabah saatlerinde Rusya'ya ulaştığını ve Rusya'nın sınır kenti Kazan'da yerel yetkililer ile görüşmek üzere trenden indiğini söyledi. Rusya'nın Interfax haber ajansı da Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'a dayandırdığı haberinde, Kremlin'in Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya'ya vardığı yönündeki haberleri doğruladığını aktardı.

ÖZEL ZIRHLI TRENLE YAKLAŞIK 20 SAAT YOLCULUK YAPTI

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) Kim'in ziyaretine ilişkin paylaştığı bilgilere göre, Kuzey Kore liderine seyahati sırasında hükümet ve silahlı kuvvetlerin önde gelen yetkilileri eşlik ediyor. Haberde, Kim'in Rusya'ya gitmek üzere 10 Eylül Pazar günü öğleden sonra başkent Pyongyang'dan ayrıldığı ve iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin üst düzey yetkililerin Kim'i uğurladığı belirtildi.

Özel zırhlı trenle yapacağı yolculuğunun yaklaşık 20 saat sürmesi beklenen Kim'in, Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı tahmin ediliyor.

SAVAŞTA RUSYA'YA DAHA FAZLA SİLAH SAĞLAMAYI GÖRÜŞECEKLER

KCNA, daha önce yeri ve zamanına ilişkin detayların paylaşılmadığı ziyarette Kim'in Putin ile görüşeceğini açıklamıştı. Kremlin de Kuzey Kore lideri Kim'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle yakında Rusya'yı ziyaret edeceğini bildirmişti.

The New York Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Kim'in Putin ile "Ukrayna'daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlama ve farklı alanlarda askeri işbirliği olasılıklarını ele almak üzere" bir araya geleceği öne sürülmüştü. Kim son olarak 2019'da Rusya'yı ziyaret ederek Vladivostok şehrinde Putin'le görüşmüştü. 

Editör: Nesli