Mehmet Latifeci ve Babası Yahya Latifeci ölümlerinin 29. yılında yoldaşları tarafından mezarları başında anıldı.
Samandağ Sutaşı beldesinde 1995’te evlerinde uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitiren Arap halkının yiğit evladı, Samandağ DEP eski ilçe başkanı ve Samandağ Halkevi kurucusu Mehmet Latifeci ve Babası Yahya Latifeci ölümlerinin 29. yılında mezarları başında anıldı.
Sosyalist Yeniden Kuruluş (SYKP) Eş genel başkanı Mertcan Titiz, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hatay il eş başkanı Seher Cevheroğlu ve Defne ilçe başkanı Bülent Köregi ve DEM Parti Samandağ ilçe örgütü, SYKP Hatay il ve Samandağ ilçe örgütü, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) il örgütü katıldı.
Mehmet Latifeci’nin dost ve yoldaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen anma, Mehmet Latifeci şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. 
İlk olarak SYKP İlçe Eş Başkanı Yusuf Kimyon, her yıl Latifecilerin anmasına katıldığını, seçimler dolayısıyla katılamadığını belirterek, Mehmet Latifeci’nin yoldaşı ve DEM Parti İskenderun Belediye Eş Başkan adayı Mahmut Aydıncı’nın mesajını okudu. 
Ardından SYKP sözcüsü olarak yoldaşı Mehmet Karasu, bir konuşma yaptı. Karasu, konuşmasına, Arap Halkının yiğit evladı Mehmet Latifeci ve ömrü boyunca gurbette kalan babası Yahya Latifeci’yi anmak üzere yine burada olduklarını belirterek başladı.
Karasu, konuşmasında Latifecinin hayatı boyunca mücadele bayrağını tüm halkların sevdası ile taşıdığını belirterek, Mehmet Latifeci’nin lise yıllarından itibaren yaşamı boyunca Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın proleter sosyalizm anlayışına bağlı bir yaşam ve mücadele yürüttüğünü vurguladı.
Yaşamı boyunca verdiği mücadele hakkında bilgi veren Karasu, Latifeci’nin Hatay’ın her yerinde hem gençliğin hem de emekçilerin sesi olduğunu, bunun yanı sıra sosyalist enternasyonalist bakış açısına sahip olmasından kaynaklı bu ülkede ezilmiş olan Kürt halkının verdiği mücadeleye destek olabilmek adına DEP ilçe başkanı olduğunun altını çizdi. Özellikle gerici, şeriatçı örgütlerin Samandağ’ da yapmaya çalıştığı çalışmaları deşifre etmesinden kaynaklı hedef olduğunu belirten Mehmet Karasu “Susurluk çetesiyle bağlantılı olan bir yapılanma tarafından kendisine siyasi bir cinayet düzenlenmiş ve siyasi bir komplo ile katledildi.“ dedi.
Karasu, konuşmasında Kızıldere’ de katledilen Mahir Çayan ve yoldaşlarını da anarak, mücadelenin sürdüğünü vurguladı.
SODAP adına Doğanay Karasu, yaptığı konuşmada “Bugün Mehmet Latifeci yoldaşı ölümsüzlüğünün 29.yılında mezarı başında anmak için bir aradayız. Ve yıllar boyu da anmaya devam edeceğiz. Latifeci yoldaş duruşuyla, insan ilişkileriyle, örgütçü kişiliğiyle, partili kimliğiyle devrimci bir önderdi. Arap alevi halkıyla Kürt halkının mücadelesini ortaklaştırarak enternasyonalist mücadele çizgisinin Samandağ’daki sembolü olmaya devam ediyor. Bunu çok iyi bilen devlet 95 yılında evinin önünde babasıyla birlikte katletti Latifeci yoldaşı. Ama Bugün Latifeci yoldaşın yaratmış olduğu direnişçi çizgi yaşamış olduğu topraklarda hala devam etmektedir. 
Yıllardır devletin bu topraklara yönelik uygulamış olduğu asimilasyon politikaları yaratılan direnişçi çizgi sayesinde boşa düşürüldü. 6 şubatta yaşadığımız felaket sonucu açığa çıkan rant alanı aynı zamanda bölgenin kültürel ve demografik yapısını bozmak adına düzen güçlerine bir fırsat yarattı. Bununla birlikte yine 6 şubatta sosyalistlerin, devrimcilerin örmüş olduğu dayanışma Türkiye halklarının yüzünü tekrar bizlere dönmesini sağladı. Fakat açığa çıkan devrimci potansiyeli örgütleme noktasında yetersiz kalındı.  Yerel seçimler sürecindeki politikasızlık sonucu Hatay halkına alternatif oluşturulamadı ve yine halk düzen güçleri arasında tercih yapmak zorunda bırakıldı.
Eğer bugün Mehmet Latifeciyi anacaksak, onun yaratmış olduğu direnişçi çizgiyi sahiplenmemiz ve direnleştirmemiz gerekmektedir. Toplumsal örgütlenmeyi bu çizgi etrafında gerçekleştirerek bölgenin demografik ve kültürel yapısını korumamız, yeniden inşa sürecinde rol oynamamız gerekmektedir. Halka dayatılan düzen güçlerine karşı net bir tavır alıp devrimci çizgiyi yükseltmemiz gerekmektedir. Bunları gerçekleştirmemiz için de bir iç hesaplamaya girip özeleştiri vermemiz gerekmektedir. 
İçinden geçtiğimiz bu tasfiye sürecinde faşizme karşı direnişçi çizgiyi derinleştirecek, mücadeleyi büyüteceğiz.” İfadelerine yer verdi.
SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, yaptığı konuşmada “29 yıl önce 90’lı yıllarda mücadele mücadele her nerede  yükseldiyse devletin tetikçi elleri gözünü oraya dikip diş bilediği gibi Latifeci yoldaşın büyüttüğü mücadelenin Samandağ sokaklarında da tetikçi eller dolaştı. Ve Sevgili yoldaşımız Mehmet Latifeci ve kıymetli babası Yahya Latifeci böyle bir komplonun kurbanı oldular.  Latifeci’yi tek cümle ile anlatmak gerekirse “Arap halkının yiğit evladı” demek yeterli olacaktır. Ama sadece bu yönüne dikkat çekip Onun enternasyonalist, sosyalist duruşuna vurgu yapılmadan geçilemez.” dedi.
SYKP Eş Genel Başkanı Titiz, konuşmasının sonunda “Latifeci yoldaşın anısını ve uğruna hayatını feda ettiği enternasyonalist duruşunu mücadelemizde yaşatmaya devam edeceğiz.” dedi.
Sloganların ardından, katılımcılar Latifecilerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları