Cemre Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yusuf Aslan’ın Kaleminden: İş, Çözüm Üretmeyi İstemekte... Cemre Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yusuf Aslan’ın Kaleminden: İş, Çözüm Üretmeyi İstemekte...

Av. Güney Cuma Can, hak sahiplerine kalıcı konut ve yerinde dönüşüm sorunlarıyla ilgili CİMER’e yazdı.
Av. Can cevaplanan başvurusunu kamuoyu ile paylaştı. 
  Av. Can açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Ne TOKİ konutları bitirildi, ne de yerinde dönüşüme izin verildi. Konuyu Cimer'e yazdım. Cevap olumlu. 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyeler memleketin yeniden inşasının önünü açmalı, fiilen eyleme geçmelidirler.
 Sayın GÜNEY CUMA CAN,
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne yapmış olduğunuz 2400245021 sayılı başvurunuz 24.02.2024 tarihinde cevaplanmıştır*
Cevap Metni: Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.
    06/02/2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen yerlerde, orta hasar ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapıların yerinde yeniden yapımına yönelik iş ve işlemler 7452 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun Ek Madde-1 kapsamında yürütülmektedir.
Yerinde dönüşüm uygulaması başvurusu sonuçlanan afetzedeler ilgili Belediye Başkanlığından imar çapı alarak yapım sürecini başlatabilirler. Yerinde dönüşüm kapsamında yapılacak uygulamalar zemin+4 katı geçmeyecek şeklide gerçekleştirilecek olup,
    Ek Madde-1 kapsamında yapılacak yeni yapıların bulunduğu parsellerin maliki olan gerçek ve tüzel kişilere hibe ve yapım kredisi verilmesine ilişkin usul ve esaslar 05/10/2023 tarih ve 7700 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenmiştir.
    Kredinin %10’u peşin, geri kalanı ise 26/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarelerce yerinde yapılan inceleme esas alınarak; su basman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere, Bakanlıkça üç eşit taksitle yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin Bankada açılan vadesi hesabına ödenmek üzere İl Müdürlüklerine gönderilir.
    Hibe yardımı Bakanlıkça; nakdi olarak konut için 750.000 TL, işyeri için 400.000 TL olarak veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılır.
İnşaat yapımı için verilecek nakdi ve ayni hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40.000 TL nakit hibe verilir.
    Bilginize.”
         Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları