Milli Teknoloji Sanayi AŞ (MİLTEKSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Şimşir, bölgedeki savaş ve çatışmalara dikkat çekerek Türkiye’nin her zaman ambargolara ve krizlere hazır olması gerektiğini söyledi. Şimşir, ambargo tehditleri karşısında askeri olduğu kadar sivil sanayii de güçlü bir Türkiye’nin her bakımdan daha caydırıcı olacağını belirterek, “Günümüzde savaşlar sadece askeri değil ekonomi alanında da yaşanıyor. Son yıllarda savunma sanayiinde gösterdiğimiz başarılar tüm dünyaca malum. Artık bu başarıyı sivil sanayie aktarma zamanı geldi. Türkiye savunma sanayii ve askeri gücüyle olduğu kadar sivil sanayii ve bağımsız milli ekonomisi ile de ön plana çıkmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK destekleriyle kurulan MİLTEKSAN bünyesinde, alanlarında tanınmış, dünya çapında Türk bilim insanları ve önemli şirketleri bir araya geldi. Türkiye, bölgesinde hem askeri hem de sivil sanayide lider ülke pozisyonu için gereken her türlü adımı atıyor ve hızla gelişiyor” dedi. 

Dr. Uğur Şimşir, geçen ay düzenlenen Makine Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, güçlenen Türkiye’den rahatsız olanların zaman zaman bazı ürünlerde örtülü ambargolar uyguladığını belirtti. Şimşir, şunları söyledi: 

“BAĞIMSIZLIK İÇİN YERLİ ÜRETİM ŞART” 

“Sanayi üretimi için ihtiyaç duyduğumuz teknolojileri ithal etmek istediğimizde, bunlara sahip olan ülkeler bizi oyalayarak çok uzun sürelerde ve kullanım alanlarını kısıtlayan özel şartlarla teslim ediyorlar. CNC kontrol üniteleri, üretici ülkelerin savunma bakanlığı iznine tabi olması nedeniyle denetim altında ve istendiğinde uzaktan erişim ile kapatabiliyorlar. Dolayısıyla yerli ve milli üretim, bağımsızlığımız açısından çok değerli. Buna müteakip, MİLTEKSAN çatısı altında dokuz firma ve üniversitelerimizden bilim insanları bir araya gelerek yerli CNC kontrolcü ünitesi üretmek için başlattığımız çalışmalar sona yaklaşmakta ve dünyada bu teknolojiye sahip sekizinci ülke olacağız. Bu tür kritik milli teknoloji projelerinde tüm sanayi birlikte hareket etmeli, iş birliği ve güç birliği yapmalı düşüncesindeyiz. Bu çalışmalar bizi özgürleştirilecek ve milli sanayimizin üretim kapasitesi artacak. Her anlamda kendi kendine yeten bir ülke olma hedefinde emin adımlarla ilerliyoruz, Türkiye, MİLTEKSAN sayesinde yerli ve milli makine teknolojisi ile üretim özgürlüğünü ve bağımsızlığını tamamen kazanacak.”  

AMBARGOLAR BİZİ GÜÇLENDİRDİ, KENDİ TEKNOLOJİMİZİ ÜRETİYORUZ” 

Dr. Uğur Şimşir, “Dış politikada bağımsız olduğunuzda ve güçlendiğinizde bazı ülke ve oluşumlar, ambargolarla sizi zayıflatma, engelleme yoluna başvuruyorlar. Örneğin savunma sanayii ve sivil sanayii için çok önemli ve Barış Pınarı Harekatı’nda ambargo uygulanan beş eksenli CNC kontrol üniteleri için halen 1,5 yıla yakın, yabancı üreticilerden lisans bekleniyor. Savunma Sanayii Başkanlığı çağrısıyla SAHA İstanbul koordinesinde bir araya gelerek kendi yerli ve milli CNC kontrol ünitelerimizi üretmek için harekete geçtik. Prototip ürettik ve testler başarılı. Çok yakında yerli olarak üretilen beş eksen CNC makinaları üzerinde görmeye başlayacağız. Türkiye, bu teknolojiye sahip sekizinci ülke olacak. Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında uğradığımız ambargo, aradan geçen uzun zamana rağmen hâlâ hafızalardaki yerini koruyor. Ülkemiz o günlerde çok büyük sıkıntılar yaşamıştı, fakat güçlenerek aştık. Sonrasında da zaman zaman birçok ambargo ve yaptırım tehditleriyle karşı karşıya kaldık. Hatta yakın zamanda ortağı olduğumuz F35 savaş uçağı projesinden çıkarılmamız, F-16 uçaklarının teslim edilmemesi de önemli bir ders olmalı. Üniversite ile sanayi iş birliği arttırılmalı, girişimcilerimiz ile bilim adamlarımız birlikte çalışmalı ve milli üretim desteklenmeli” dedi. 

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından SAHA İstanbul Kümelenmesi katılımıyla 2019 yılında düzenlenen çalıştayla birlikte milli CNC kontrol sistemlerinin Türkiye’de üretilebilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Beş eksenli CNC kontrol sistemlerinin yerli imkanlarla üretilmesini sağlamak amacıyla 2020 yılında MİLTEKSAN CNC Teknoloji ve Kontrol Sistemleri Sanayi Anonim Şirketi Teknopark İstanbul’da kuruldu. Özel sektör ve akademinin iş birliği yaptığı projede Prof. Dr. Yusuf Altıntaş, Ömer Şahin Ganiyusufoğlu, Prof. Dr. Erhan Budak, Dr. Yavuz Mürtezaoğlu, Prof. Dr. Engin Kılıç, Prof. Dr. İsmail Lazoğlu gibi tanınmış Türk bilim insanları da danışman olarak yer alıyor.

ADVERTORİAL YAYIN

Kaynak: anka