AB Ülkelerinde Yasak Olan Pestisitler Türkiye'de Masum Bir Çocuğun Canını Aldı, Çözüm İçin Neyi Bekliyoruz?

4 yaşındaki Saliha Çakır'ın yaşamını yitirmesine sebep olan şey yediği nardaki pestisit, yani tarım zehiriydi. Birçok ülkede yasak olan bu zehirlerden minik yavrularımızı nasıl koruyacağız?

Tartışmaya geçmeden önce pestisit nedir, ona bir bakalım.

Hele ki minik yavrularımız üzerindeki etkisini duyduktan sonra "Neden bu konuda bir şeyler yapılmıyor?" diyeceksiniz.

Bahsi geçen tarım zehirleri insanlar için hedeflenmiyor olsa da kullanıldıktan sonra meyve ve sebzelerde bıraktığı kalıntılardan kolay kolay kurtulamıyoruz. Yetişkinler biraz daha şanslı ancak çocuklar zehirli maddelere bir yetişkine kıyasla çok hassas. Bu hassaslığın altında hem vücut ağırlıklarının daha düşük olması hem de iç organlarının tam anlamıyla gelişmemiş olması yatıyor.

Hele bir ve beş yaş arasındaki çocukların riski...

Bu yaş aralığındaki minik yavrular vücut ağırlıklarının kilogramı başına biz yetişkinlere kıyasla birkaç kat daha fazla yemek yerler. Bir porsiyon elmanın bizim vücut ağırlığımıza oranıyla onların vücut ağırlığına oranı arasındaki farkı bir düşünün, bunda garip bir şey yok. 

Ancak bu oranda yiyeceklerde bulunan zehirli maddeleri dahil edince risk de artıyor.

Pestisitler, ağır metaller ve diğer zehirli maddeler çocuklar için ölümcül bir risk demek.

Türkiye'de AB ülkelerine ihraç edilen gıda ürünleri analiz edildiğinde sonuçlar Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)” kayıtlarına geçiyor.

Sadece son yılların kayıtlarına bakıldığında bile karşımıza çıkan birçok pestisit var. 2016'da yasaklanan klorpirifos, Türkiye'den ithal edilen ürünlerde gözlemleniyor ve DSÖ'ye göre bu madde çocuklar için en tehlikeli 12 zehirli maddeden biri. Dünyada birçok ülkede yasak, Türkiye'de halen var.

Carbendazim de karşılaşılanlardan... Kanserojen bir madde ve üreme sağlığı için büyük risk taşıyor.

İçeriği kapatıp hayatımıza dönmeden önce yetkililerin harekete geçmesi için bilinçlenelim ve bundan iki yıl önce kaybettiğimiz Saliha Çakır'ı hatırlayalım.

4 yaşındaki Saliha, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye götürülmüş ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamamıştı. Ortaya çıkan adli tıp raporu ne söylüyor biliyor musunuz? 

Saliha'nın son yediği şey nardı, ve raporda yediği narda tespit edilen pestisitler yüzünden yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

Düşünelim, acaba kim suçlu ve bu uygulamalarda özensiz davrananlar 4 yaşındaki bir çocuğu geri getirebilecek mi?

Editör: TE Bilişim