“Pardon Bizim Size Yeteri Kadar Konut Yapacak Kamu Arazimiz Yokmuş” “Pardon Bizim Size Yeteri Kadar Konut Yapacak Kamu Arazimiz Yokmuş”

Samandağ Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı Belediye Başkanı Emrah Karaçay Başkanlığında toplandı.
03.05.2024 Cuma günü saat 10:00’da başlayan ve 17 Gündem Maddesinin görüşüldüğü Belediye Meclis Toplantısında yaşanan gerginlik ve tartışmalar nedeniyle toplantıya üç kez ara verildi.                
Belediye Meclisinde gündemin 4. Maddesi olarak kayıtlara geçen; Atatürk Sahil Parkında bulunan 8 No’ lu büfenin deprem sonrası Suna Polat Gençlik Merkezi olarak faaliyete açılan fakat yerel seçimlere bir ay kala Refik Eryılmaz Başkanlığındaki belediye Meclisi tarafından Kadın Girişim Kooperatifine devrine ilişkin kararın iptal edilmesi tartışmaların odağına oturan konu oldu.
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, ruhsatın iptal edilmesi durumunda atıl duruma düşeceğini belirttiği büfe ile ilgili alternatif bir çözüm önerisi olarak “ruhsat iptali yerine denetimin belediyeye devredilmesi” önerisi sunmasına karşın Belediye Başkanı Karaçay ve TİP’ li üyelerin ikna çabaları CHP’li Meclis üyelerini ikna etmeye yetmedi. 
Yaşanan gerginlikler üzerine tartışmalı madde Başkan Emrah Karaçay tarafından oylamaya sunuldu ve önceki yönetimin aldığı karar iptal edildi.
Alınan bu kararla farklı bir şekilde işletilemeyecek olan Suna Polat Gençlik Merkezi atıl durumda kalacak.
TOPLANTIDA 17 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLEREK KARARA BAĞLANDI
Samandağ Belediye meclisi gündem maddelerini görüşmek üzere Belediye Başkanı ı Emrah Karaçay başkanlığında, üyeler İbrahim Aydoğan, Gökhan Kamacı, Meltem Ramazan, Timurlenk Bozoğlan, Adnan Eryılmaz, Doğan Sağaltıcı, Ferit Diker, Nurhak Ray, Sezgin Gümüş, Kurtuluş Okur, İbrahim Küçükçay, Hasan Fehmi Görür, Özge Uysal, Çiğden Şahinoğulları, Hikmet Suadiye, Eser Işık, Anıl Can, Ufuk Düzel , Cemil Ergin, Gazi Duran, Asil Cem Fırıncıoğullan, Gökhan Taşar, Emrah Gümüş, Cano Sat, Umut Can Oruç, Mehmet Liman, Muhyittin Yılmaz, Sinem Kazan, Ali Açıkyol, Abdullah Aslan' ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda; Bir önceki meclis toplantısı tutanak özetinin görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı. 2023 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesabı oy çokluğu ile meclis açık kalacak şekilde plan ve bütçe komisyonunda görüşülmek üzere meclisin 07.05.2024 saat 10:00’ da toplanmasına oy çokluğuyla karar verildi.
Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Yönetmelik esasları çerçevesinde Norm Kadronun yeniden düzenlenmesi ile ilgili hususun görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
 01.03.2024 tarih ve 35 sayılı meclis kararı ile belediyeye ait 8 no’ lu büfenin (Suna Polat Gençlik Merkezi), belediyenin hissedarı bulunduğu Kadın Girişimi kooperatifine devredilmesi ile ilgili alınan meclis kararının iptal edilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. 
İlçemize Doğalgaz getirilmesi ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından dağıtım lisansı verilen AKSA Çukurova Doğal Gaz AŞ’ nin dağıtım bölgesine belediyemizin de dahil edilmesi hususunun görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Mülkiyeti Belediyeye e ait Şükrü Kanadlı Mahallesi 1066 ada 2parsel sayılı taşınmaz imar planımızda trafo yeri olarak tahsisli olduğu ve artan enerji talebine cevap verebilmek için Toroslar EDAŞ (TEDAŞ)’ a tahsisi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
İlçemiz Batıayaz Mahallesi 3420 ada 14, 15 ve 16 numaralı parseller Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 07.02.2024 tarih ve 37 sayılı kararı ila onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında "Düşük Yoğunluklu Konut Alanı " olarak tanımlanmış olup; alınan karar doğrultusunda hazırlanan 1/5000 Ölçekli Uygulama İmar Planı teklifini!) görüşülerek konunun imar komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.
İlçemiz Merkez (9 mahalleyi) kapsayan 1/1000 Ölçekli Uygulama imar Plan notlarının 3.1.4 maddesinin değiştirilmesine yönelik yapılan imar planı değişikliği belediye meclisinin 06.10.2023 tarih ve 84 sayılı kararı ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 06.03.2024 tarih ve 62 sayılı karar ile onaylanmış ve 22.03.2024 tarihinde bir ay süre ile askıda kaldı ve bu süre içerisinde imar planına yapılan itirazların değerlendirilmesi için konu imar komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.
İlçemiz Çiğdede Mahallesi 921 ada 393 ve 391 sayılı parsellerde Resmi Kurum Alanının yeniden düzenlenmesine yönelik imar planı değişikliği belediye meclisinin 05.01.2024 tarih ve 08 sayılı kararı ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 07.02.2024 tarih ve 43 sayılı karar ile onaylanmış ve 15.03.2024 tarihinde bir ay süre ile askıda kaldı ve bu süre içerisinde imar planına yapılan itirazların değerlendirilmesi konusunda imar komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.
İlçemiz Yoğunoluk Mahallesi 156 ada 14 sayılı parsel Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.11.2023 tarih ve 243 sayı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında " Ticaret Alanı" olarak tanımlanmış alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı düzenlemesi konusunun İmar komisyonuna havalesi oy birliği ile karara bağlandı.
Doğu Akdeniz Belediyeler Birliğine üye olunmasına ve yapılan seçim sonucunda Hasan Fehmi Görür, Sezgin Gümüş, Timurlenk Bozoğlan’ ın asil üye, Emrah Gümüş ve Ali Açıkyol’un yedek üye olması oy birliği ile kabul edildi.
Çukurova Belediyeler Birliği’ne dört asil, iki yedek üye seçimi yapılarak; Ufuk Düzel, Gökhan Taşar, Gökhan Kamacı, Cemil Ergin’in asil üye; Adnan Eryılmaz, Meriç Gültekin’in yedek üye olmasına oy birliğiyle karar verildi.
Çevre ve sağlık komisyonu üye seçimi yapılarak 5 kişiden oluşması oy birliği ile kabul edildi. Ve Komisyona Umut Can Oruç, Emrah Gümüş, Gökhan Kamacı, Gökhan Taşar. Meriç Gültekin oy birliğiyle seçildi.
Hukuk komisyonunun 5 kişiden oluşması oy birliğiyle kabul edildi. Komisyona Adnan Eryılmaz, Abdullah Aslan, Nurhak Ray, Çiğdem Şahinoğulları, Anıl Can oy birliğiyle seçildi.
Ulaşım komisyonunun 5 kişiden oluşması oy birliğiyle kabul edildi. Komisyona; Abdullah Aslan, Hasan Fehmi Görür, Muhittin Yılmaz. Hikmet Suadiye, Cemil Ergin oy birliğiyle seçildi.
Eğitim ve kültür komisyonunun 5 kişiden oluşması oy birliği ile kabul edildi. Komisyona. Özge, Uysal, Sinem Kazan. Meriç Gültekin. Cano Sat ve Meltem Ramazan oy birliği ile seçildi.
Belediye Meclisinin Haziran ayında yapacağı toplantının 07.06.2024 Cuma günü saat 10:00’ da yapılması oy birliğiyle kabul edildi.
BAŞKAN KARAÇAY, GÜNDEM SONUNDA ÖNERGELERİ CEVAPLANDIRDI
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Nisan ayında gerçekleştirilen olağan meclis toplantısında CHP’ li belediye meclis üyelerinin önerge şeklinde verdiği soruları yanıtladı.
Başkan Karaçay konuşmasında “1 Ocak 2024’ ten 31 Mart 2024 tarihine kadar Belediyeye alınan işçi sayısı 21, kadrolu işçi sayımız 31, sözleşmeli işçi sayımız 23, memurumuz 55, Personel A.Ş’ de 311 toplam 420 çalışanımız var. Bütçenin yaklaşık ne kadarı işçi maaşlarına ödenmektedir diye sorulmuş, Personel A.Ş dahil edildiğinde % 48, bunun sebebi de son yapılan toplu iş sözleşmesinde memurlara yapılan zamdan kaynaklı.
Geçmiş dönemde belediyemize ait olup icra yoluyla satılan gayrimenkullerin dökümü istenmişti, özet geçeyim bu arada sorulardan biri toprak satın alma ve satma idi, hiç toprak satılmamış, icra yoluyla elden çıkmış imar alanı dışında 16 bin 282 metrekare, imar alanı içerisinde de 6 bin 734 metrekare. Hepsinin ayrıntılı dökümü burada alabilirsiniz.
Belediyenin kiralanan ve kiraladığı yerler sorulmuş, Atatürk Mahallesinde 5000 metrekare kademe yeri için kiralanmış yıllık bedeli 150 bin TL, kiraya verdiği 5 yer var. Gastronomi köyüne 24 dönüm, Şükrü Kanadlı’ da Ekin Eğitim Hizmetleri LTD. ŞTİ.’ ye 4555 metrekare, Samandağ Küçük sanayi sitesi kooperatifine 56 dükkan artı 28 dükkan toplamda 84 dükkan, Şükrü Kanadlı Mahallesinde tarım Kalkınma Kooperatifine Belediyenin de ortak olduğu bir kooperatif 20 dönüm yer kiralanmış.
“BU BORÇ BELEDİYE KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA OLAN BORÇ”
Belediyenin borcu esnafa 5 milyon 342 bin lira, Personel A.Ş’ nin yapılandırılmış SGK borcu 62 milyon 300 bin lira, Personel A:Ş vergi borçları 25 milyon küsur. Şu açıklamayı yapalım Personel A.Ş Belediyenin iştirakidir söylendiğinde ayrı düşünülmesin ama hesapları ayrı ayrı defterlerde tutuluyor. Belediyenin vergi dairesine yapılandırılmış ve yapılandırılmamış toplam borcu 26 milyon.
Arkadaşlar sosyal medyada çok kötü bir algı oluşturuldu 180 milyon lira borç belediyenin 1946’ da kurulmasından bu yana, 2014’ te de Hatay Büyükşehir Belediyesinin kurulmasıyla beraber belde belediyelerinin dahil edilmesiyle olan bütün borçtur. 180 milyon TL borç bir dönemin borcu değildir. Samandağ belediyesinin belde belediyeleri dahil olmak üzere önceki belediyeler dahil olmak üzere bütün borçtur. Yani son beş yılın borcu değildir. En yüksek borç SGK Borcu ve vergi borcu. Tüm Türkiye’ de baktığınızda bütün belediyelerin sıkıntısı bu. Birileri sormuş Emrah Karaçay SGK borcunu ödedi mi. Deprem bölgesi olduğumuz için bununla ilgili bir sıkıntımız yok ama ödemedi. Mevcut bütçe ile de ödememiz mümkün değil. Ben mazbatayı almadan bir gün önce Samandağ belediyesinin hesabına İller Bankasından gelen pay 17 Milyon 52 bin TL. İşçilere ödediğimiz maaş 16 Milyon 500 TL. SGK ödememiz mümkün değil. İşçilerimiz gerçekten Türkiye’ de en yüksek maaş alan kategoride. En düşük 32, ortalama 33 bin TL maaş alıyor işçiler, Memurlar ve sözleşmeliler daha yüksek maaş alıyor. İller Bankasından almış olduğumuz kredilerin bazıları 2015’ ten bazıları 2017’ den devam eden borç. 2021 ve 2022’ de kredilerden ödenmesi gereken borç 20 milyon 920 bin lira. Yine belediyenin SGK ya yapılandırma için başvurulan ve henüz cevap alamadığımız borcu 18 milyon lira.
Son üç ay içerisinde belediyemiz tarafından spor kulüpleri ve derneklere yapılan bağışlar; üç farklı kulübe toplam yapılan yardım 240 bin TL., aynı önergede nakdi yardım sorulmuş 1 Ocak 2024 - 1 Mart 2024 tarihleri arasında 77 kişi encümen kararıyla maddi durumu kötü insanlara yapılan yardımlar var toplam 821 bin 920 TL yardım yapılmış. 
3 ay önce belediyenin kasasında ne kadar para vardı? Belediye devredildiğinde kasada ne kadar para vardı? diye sorulmuş. 1 Ocak’ ta kasadaki paramız 42 milyon 940 bin, biz devraldığımızda 1 Nisan itibarı ile 6 milyon 300. Bu arada alınan araçlar gerçekten alınmış. 
Son bir yılda doğrudan temin yoluyla yapılan ihale sayısını ve ihalelerin kimlere verildiğini ayrıntılı olarak istemişsiniz dökümü burada var toplam 43 milyon 207 bin. 
Sizin sormadığınız ama benim cevaplayacağım Samandağ Belediyesinin asliye Ceza Mahkemesinde toplam 41 adet dosyası bulunmaktadır 25 adet kaçak inşaat, 13 adet dosya mühür fekki, 3 adet dosya kamu malına zarar vermek. Hatay idare mahkemesinde toplam 266 adet dosya bulunmaktadır. 129 adet imar planı, 46 adet tazminat 41 adet yıkım, 42 adet para cezası, 8 adet sözleşmeli personel ve 1 adet işe son verme dosyaları bulunmakta. Sonuçlanan davalarda ödeyeceğimiz ücret 21 milyon 768 bin TL: bunlar yine son dönemin davaları değildir. Yani bizim çıkardığımız borç bir dönemin borcu değil tüm dönemlerin ortak borcudur. Devam eden ve tazminatı belli olan davalar var 12 adet. Onlardan da yaklaşık bizden 15 milyon 892 bin gibi bir tazminat talebi var. Ama dava devam ediyor henüz kesinleşmiş bir şey yok. Devam eden ve tazminat talepli dava 66 tane.” ifadelerine yer verdi. 
Başkan Karaçay, konuşmanın devamında görüşülen 4. Maddeye istinaden “bugün bu kararı alamamızda  bizim kendi aramızda şeffaf olmayacağımız yönünde bir algı var diye düşünüyorum. Vermiş olduğunuz her şeyi ayrıntılı olarak benden istediğiniz zaman talep edebilirsiniz. Biz şeffaf olacağımıza söz verdik.  Biz herkese şeffafız. Bu örneği vermekten sıkıldım ama yine de vereceğim az önce oyladığımız maddeyle ilgili belgeleri siz talep etmediniz ben size gönderdim.  Talep etseydiniz de verirdim. Görüşme talep ederseniz de her zaman kapım size açık.  Dolayısıyla biz hiç kimseden hiçbir belgeyi saklamıyoruz.  Ne istiyorsanız veririz.” dedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları