Bir Yılan Hikayesi:  Samandağ Çevre Yolu Bir Yılan Hikayesi: Samandağ Çevre Yolu

Yaşadığımız 6 ve 20 Şubat depremlerinde büyük bir yıkım yaşayan Samandağ depremin üzerinden geçen 14 ayda yaralarını saramadı.
Bir yandan hala hasarlı binaların durduğu, bir yandan yıkımları yapılmış binaların temellerinde bulunan demirleri çıkarmak için yıkım ekiplerinin çalışma yaptığı Samandağ büyük bir inşaat sahası görünümünde.              
İlgili ve yetkili kurumlardan umudunu kesen vatandaşlar ise kendi yarasını kendisi sarmaya çalışarak barınma sorununu çözmeye çalışıyor.
Yaşanılan felaketin üzerinden geçen bir yıldan fazla bir sürede depremzede vatandaş gerek merkezi, gerek yerel yöneticilerden hiçbir sorununa çare üretilmediğini ve umduğunu bulamayınca kendi yarasını kendisi tedavi etmeye başladı.
Zorlu geçen kış mevsiminin ardından depremzede bütçesine göre kendisine yaşayabileceği yer yaptı veya yapmaya devam ediyor.
Kimi prefabrikte, kimi ailesiyle yaşaması mümkün olmayan daracık konteynerleri genişleterek, kimi si de betonarme binalarla yaşayacağı yuvasını yapmaya çalışıyor.
Artan maliyetler nedeniyle de ayrı bir mağduriyet yaşayan bir kısım depremzede de kendi kendine başının çaresine bakabilmek için kendi inşaatında kendisi gece gündüz çalışarak ailesine barınma imkanı yaratmaya çalışıyor.
Bütün bunlar olurken depremden önce de çok iyi bir planlaması olmayan Samandağ daha da kötü bir görünüme bürünüyor. Plansız ve düzensiz bir görünüme bürünen Samandağ ileride önü alınamayacak sorunlar yumağının içine yuvarlanıyor.
Hem görsel hem de fiziki olarak çok kötü bir görünüme bürünen Samandağ’ın ileride önü alınamaz sorunlara gebe olmaması için yetkililerin vatandaşa sağlıklı ve düzenli bir yaşam alanı yaratması acil bir ihtiyaç.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları