Küçük Esnafa Hibeler Cuma Günü Hesaplara Yatacak Küçük Esnafa Hibeler Cuma Günü Hesaplara Yatacak

Samandağ Rezerve Hayır Platformu, düzenledikleri basın açıklamasında 26 Mart Pazar günü saat 17:00’da Yeni Park’ta düzenleyecekleri mitinge tüm Samandağ Halkını davet etti.
Samandağ Rezerve Hayır Platformu adına açıklamayı DEM Parti Hatay İl Eş Başkanı Naim Özbek okudu.       
 Özbek, Samandağ Rezerve Hayır Platformunun, bu haliyle rantçı rezerv alan yasasına karşı Samandağ halkıyla beraber sonuna kadar karşı duracakları belirtti.
 Ortak açıklamanın tamamında şu ifadeler yer aldı:
Depremin ardından 16 ay geçti. Bu uzun süre boyunca deprem bölgesinde temel ihtiyaçların çoğu kronik sorun haline geldi. Beslenmeden su ihtiyacına barınmadan elektrik ihtiyacına kadar çoklu sorunlarla cebelleşen depremzedeler şimdi de planlamasında dışarıda bırakıldıkları iktidarın tamamen rant ve fırsat alanı olarak gördüğü rezerv alan dayatması ile mülksüzleştirilmeye, kültürel yaşam normlarından uzaklaştırılmaya çalışılıyor.
Bakanlık ve TOKİ tarafından iktidara yakın belirli gruplara hazırlatılan planlar ve kamu ihale mevzuatından muaf kılınan ihaleler yoluyla; Anayasa ile koruma altına alınmış olan mülkiyet ve konut hakkı yok sayılıyor. Riskli alan, acele kamulaştırma ve rezerv yapı alanı kararlarıyla Hatay’da, Samandağ’da yurttaşların yaşam alanlarına ve varlıklarına el konulmaktadır.
Her ne gerekçe olursa olsun afetlerden rant sağlanması amacıyla yürürlüğe konan rezerv alan düzenlemelerin; proje ve uygulamaların ivedilikle durdurulması gereklidir. Devlet; sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının sağlanması, konut ihtiyacının karşılanması ve barınma hakkının korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Rezerv alan yasasının bu haliyle uygulanmasının sosyolojik sonuçları olacağı, toplumsal barışı zedeleyeceği, yeni davalara yol açacağı, yargı yükünü arttıracağı ve yurttaşın hak arama özgürlüğünü zorlaştıracağı tartışmasızdır. Özellikle temel hakları ilgilendiren konularda barolar, diğer ilgili meslek odaları, akademisyenler, uygulamacılar, STK’larla görüşülmeksizin ve görüş bildirildiğinde de görüşler dikkate alınmaksızın “oldu-bitti” ile yasa çıkarma alışkanlığının bir ürünü de rezerv alan yasasıdır.
Bizler içinde Samandağ halkının, bilim insanlarının, STK’ların, hukukçuların olacağı, Samandağ’ ın her yönüyle tartışılacağı ve sonucunda ortaklaşacağı, muğlaklıkların mağduriyetlerin olmadığı bir planlamanın hayata geçirilmesini talep ediyoruz. 
Bu haliyle rantçı rezerv alan yasasına karşı Samandağ halkıyla beraber sonuna kadar karşı duracağımızı kamuoyuna bildiririz.
Bu çerçevede 26 Mayıs Pazar Günü saat 17:00’ de Samandağ Yeni Park’ ta gerçekleştireceğimiz mitinge halkımızı davet ediyor, bekliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları