MUSTAFA USTA 

Sinoplu balıkçılar hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirterek bunun balık satışlarını da etkilediğini söyledi. Balıkçı İbrahim Gündoğdu, “İnsanlar geçim derdine düşmüş. Balığımız da çok ucuz, fiyatları da bayağı düşürdük. Buna rağmen alışverişlerimiz yine de düşük. Satışlarımız geçen yıllarda daha iyiydi. Bu sene çok düşüş var” dedi.

Sinop’ta balıkçılar, enflasyon nedeniyle vatandaşın alım gücünün düştüğünü bunun balık satışlarını da etkilediğini söyledi. Balıkçılar, satışlarının bu yıl Ramazan ayında geçen yıla göre düştüğünü ifade etti.

"NAKİT ZATEN ORTALIKTA DÖNMÜYOR"

Balıkçı İbrahim Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Satışlarda dörtte bir kadar düşüş oldu. Sokakları görüyorsunuz bomboş. İnsanların alım gücü zayıf. İnsanlar geçim derdine düşmüş. Balığa da pek baktıkları yok. Balığımız da çok ucuz, fiyatları da bayağı düşürdük. Buna rağmen alışverişlerimiz yine de düşük. Satışlarımız geçen yıllarda daha iyiydi. Bu sene çok düşüş var. Tezgahımızda tirsi var kilogramı 40 lira, istavritin kilogramı 40 lira, mezgitin kilogramı 80 lira. 1 kilogram mezgitle 3 kişi doyuyor. Kilogramı 40 lira olmasına rağmen yine de satışlarımız düşük. Kıymanın kilogramı 500 lira. Nasıl alacak vatandaş? Ne yapacak 1 kilogram kıymayı alıp kaç kişi doyuracak? Onu da gidip yemeğine kullanacak. 1 kilogram kıyma alacağına buradan 2 kilogram balık alacak, 2 kilogram balıkla da 3-4 kişi doyuracak. Zaten insanlar nakit veremiyorlar, kredi kartlarından çektiriyorlar. Nakit zaten ortalıkta dönmüyor, kart dönüyor başka bir şey yok. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Hiç iyiye gitmiyoruz. Gün geçtikçe daha kötü günler bizi bekliyor."

"İNSANLARIN CEBİNDE PARA YOK"

Balıkçı Olcay Karabulut ise şunları söyledi:

"Ramazan ayında satışlarımız çok düştü. Balık var mı, yok mu o da belli değil. Somon, istavrit, mezgit, levrek, çupra var tezgahlarımızda ama gerçekten satışlarımız çok düştü. İnsanların alım gücü de gerçekten yok. Ben pazarcılık yaparken de müşteriler sabahları geliyordu, şimdi domates, biber, patlıcanı düşük fiyattan almak için akşamları geliyorlar. Pazar bile çok zayıf. Balıkçı tezgahlarımız da çok zayıf. Milletin alım gücü yok. Geçen sene satışlarımız iyiydi. Paranın bir haysiyeti vardı. Şimdi 200 lira para 10 lira değil, 5 lira oldu. 200 lira parayı bozdurduğunuz zaman hiç anlamadan bitiyor. Kiralar olmuş 20, 25 bin lira, bir ekmek 10 lira. İnsanların cebinde para yok. Asgari ücret 17 bin lira olsa ne olur?"

 

Kaynak: anka