Psikolog Nurseli Çapar’dan: Kaygıyı Anlamak Psikolog Nurseli Çapar’dan: Kaygıyı Anlamak

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.               
TÖB SEN: Öğretmenler cunta ürünü öğretmenler gününü değil, özlük demokratik ve ekonomik  haklarını istiyor.     
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Yürütme Kurulu Adına Yürütme Kurulu Başkanı Deniz Ezer, Cunta’nın dayattığı “24 Kasım”ı kabul etmediklerini vurguladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
“Öncelikle bilinmesini isteriz ki Cunta’nın dayattığı 24 Kasım öğretmenler gününü kabul etmiyoruz.12 Eylül Türkiye tarihi açısından kara bir lekedir. Çünkü, demokrasi tamamen rafa kaldırılmış, Türkiye baskıcı ve otoriter bir yönetim anlayışının cenderesi altında tutulmuştur.1980 darbesi, Türkiye'nin geleceğini ipotek altına almak üzere düşünülmüş ve hayata geçirilmiştir.12 Eylül darbesi ile birlikte tüm demokratik kurumları kapatan,temel hak ve özgürlükler, sınırlandıran,öğretmenlerin ve tüm halkın özgürlükleri ve yaşam hakkı gasp eden Cunta’nın belirlediği bir gün öğretmenler günü olamaz.Üstüne üsttün Mustafa Kemal Atatürk’ü  bir propaganda aracına dönüştürerek bu günü Atatürk'ün baş öğretmenliği ile ilişkilendirip ilan etmek kabul edilemez.
Bugünü yani 24 Kasım'ı anlamlı kılan tek şey Mustafa Kemal’in Başöğretmen ilan edilmesidir.Bu tarihsel bir gerçekliktir.
Onun dışında Cunta’nın belirlediği bir gün Öğretmenler Günü olamaz.
Bugüne geldiğimizde bizat siyasi iktidar tarafından itibarsızlaştırılmış,özlük,demokratik ve ekonomik hakları elinden alınmış bir süreç ile karşı karşıyayız.Öğretmenlerin birbiriyle yarıştırıldığı,öğretmenler arası derececelendirilmenin yapıldığı,müfradat’ın içinin boşaltıldığı,öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğin yaşandığı bir dönemde Öğretmenler Günününde bir anlamı yoktur.
Siyasi iktidar 24 Kasım’da öğretmene güzelleme yapacağına öğretmenin yaşam standartını yükseltmelidir.Göreve yeni başlayan bir öğretmenin aldığı maaş ABD doları bazında 10 yıl önceki seviyenin çok altındadıt. . 2014 yılında öğretmen maaşıyla 945 ABD doları alınabiliyorken bugün 795 ADB doları alınabilmektedir..Öğretmenler geçtiğimiz 10 yılda yarı yarıya yoksullaşmıştır.
Bugün gelinen süreçte Eğitim emekçileri kiralarını ödemeyecek duruma gelmiştir.Özellikle büyükşehirlerde yüksek kiralar nedeniyle ciddi anlamda barınma sorunu yaşanmaktadır.Yıllardır geçimlerini büyük ölçüde borçlanarak sürdüren, kredi ve borç batağına saplanan öğretmenler yaşanan ekonomik dalgalanmadan fazlasıyla etkilenmektedir.
Eğitim neferlerine minnet kampanyası öğretmenin ekonomik zorluklar karşısında ezilmesinin önüne geçemez. öğretmenler 24 kasımlarda indirim değil insanca, yaşam için gerekli olan maaş hakkını istiyor.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 24 Kasım öncesinde  öğretmeni kutsayan cümleler eşliğinde (öğretmeniz.meb.gov.tr) üzerinden “Eğitim Neferlerine Minnet” Kampanyası düzenleyerek “24 Kasım Öğretmenler Günü” öğretmenlere yönelik çeşitli kamu kurumları ve özel firmaların indirim kampanyaları sunmuştur. Bu kampanya öğretmenlerin yaşadıkları ekonomik zorlukları itirafıdır.
Öğretmenler başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmesini talep etmektedir.Öğretmenlere hakları olan insan onuruna yakışır maaş ve çalışma koşulları sağlandığı zaman “Eğitim Neferlerine Minnet” gibi içi boş kampanyalar yapılmasına gerek kalmayacaktır.
EĞİTİMİN GERİCİLEŞTİRLMESİNE KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR.BİAT ETMEYECEĞİZ.
Eğitimin temel öznesi öğretmeni yok sayan,tüm sosyal yaşamı ve en başta da eğitimi saran gerici cemaat/tarikat kuşatması altına bırakan,laik demokratik bilimsel eğitimin ve yaşamın ortadan kaldırılması için müfradat değişikliği yapan iktidar’ın temel amacının öğretmeni  tam biat ettirme,yani düşünen üreten öğretmen kimliğini ortadan kaldırmak olduğunu biliyoruz.
Çocuklarımızı ve gençlerimizi okul içinde ve dışında bekleyen tehlikelerin, eğitim sistemini kuşatan gerici uygulamaları bizzat tanığı olan öğretmenleriz. Bizler, öğretmenlerin ‘iktidarın memuru’ yapılmasını, öğretmen ve yönetici atamalarının siyasi torpillerin gölgesinde yapılmasını değil; nitelikli eğitimin nitelikli öğretmenle mümkün olabileceği gerçeğinden hareketle, çalışma ve yaşam koşullarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Öğretmenler dünyada olduğu gibi siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumludur.”
Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir. 
Fakir Baykurt"
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları