SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat merkezde yaşayan 64 yaşındaki Abdullah Cırık isimli vatandaş, 9 yıldır gezdiği Türkiye’nin ilk milli parkı ve çevresindeki yabani ağaçlara yenilebilir meyve çubukları aşılayarak hem insanların meyve ihtiyaçlarını karşılamalarına hem de yaban hayvanlarının yiyecek bulmalarına katkı da bulunuyor.

Yozgat çamlığı ve çevresini gezmeye gelen vatandaşlar ile yaban hayvanlarının meyve yemelerini sağlamak üzere 9 yıl önce yabani ağaçlara yenilebilir meyve çubuklarını aşılayan Abdullah Cırık, her yıl 80 ila 150 arasında ağaç aşıladığını söyledi. Her yıl önceden tespit ettiği yabani meyve ağaçlarını önce budayarak, aşılanabilir hale getiren Cırık, evinin yakınındaki alanda hazırladığı meyve çubuklarını yabani meyve ağaçlarına mart ve nisan aylarında aşılıyor. Aşıladığı ağaçları sürekli kontrol edip, aşının tutmaması halinde aşıyı yenilediğini bildiren Cırık, aşılı ağaçlara ve doğaya çocuğu gibi bakıyor.

“YILDA EN AZINDAN 80-100-150 TANE YAPTIĞIM OLABİLİYOR”

Yozgat Şehir Hastanesi’nden emekli olan Abdullah Cırık, doğada yaşayan yaban hayvanlarının, kuşların yaz-kış ağaçlarda kalan meyveleri yiyerek, karınlarını doyurmaya çalıştıklarını ifade etti. Çamlık bölgesine gezintiye çıkan, çamlığın eteklerindeki mahallelerde yaşayan vatandaşların da aşıladığı meyveleri tüketmelerinden mutlu olduğunu aktaran Abdullah Cırık, şöyle konuştu:

“9 senedir bu aşı işleriyle uğraşıyorum. Doğadaki dağ armutlarına yerli armut, dağ elmalarına iyi elma, dağ eriklerine iyi erikler, mahlep ağaçlarına kiraz, vişne, bu işleri yapıyorum. Her gün değil arada bir üç güne, dört güne bir geziyorum. Doğayı çok seviyorum. Bu işleri kurtlar, kuşlar, insanlar yesin diye yapıyorum. Dağ da gönüllü olaraktan yapıyorum, piyasaya yapmıyorum bu işleri. Kuşlar, insanlar yesin diye yapıyorum. Yılda en azından 80-100-150 tane yaptığım olabiliyor. Erkenden, dokuzuncu ayda o armutları falan temizliyorum, hazırlıyorum. Baharında aşı mevsimi geldiğinde yapıyorum. Severek yapıyorum. Tutma ihtimali yüzde 90 civarında, İngiliz dilcikli aşı yapıyorum, bir de yarma aşı yapıyorum, tutuyor yani. Oturduğum bölge ormanlık alana sınır olduğu için oralarda bayağı bir dağ eriklerine, yerli erik, mahlep ağaçlarına kiraz, vişne, bayağı bir yaptım. Tutuyor, yapmaya da devam ediyorum. Konu komşu insanlar faydalanıyor.”

Kaynak: anka