İlçemiz Adem Nural Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(Adem Nural MTA Lisesi) bahçesinde bulunan ağaçların kesilmesi gündeme bomba gibi düştü.
Adem Nural MTA Lisesi bahçesinde bulunan ağaçların kesilmesi kamuoyunda tepkilere neden olurken, okul idaresi tepkilerin odağına oturdu.
Okul bahçesinde ağaçların kesildiği ile ilgili gazetemize gelen ihbar üzerine olayın doğru olup olmadığını ve nedeni ile ilgili yaptığımız araştırma üzerine ağaçların kesildiğini teyit ettik.
EĞİTİM SEN’DEN TEPKİ GECİKMEDİ
Ağaçların kesilmesine bir tepki de Eğitim Sen Samandağ Şube Yönteminden geldi. Eğitim Sen Şube yöneticileri yaptıkları basın açıklamasında “Nisan ayı ara tatilinde Adem Nural Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde,  kendinden menkul “yetkili” idareci eli ile okul bahçesindeki yetişkin 55 ağaç, sıtma yaydıkları gerekçesi ile kesildi. 
Sıtmanın, ağaçlara kıyanın kafasından yayıldığı kesin fakat asıl meselemiz bu değil. Asıl meselemiz, liyakatin olmadığı bir yerde kendinden menkul yetisiz yetkililerin, bu kademeye gelirken ki pişkinliklerini, yönettiği kurumun, kurumun çalışanlarının, kurumun bahçesindeki ağaçların, toprağın altındaki börtü böceğin de sahibi olduklarını ve her kararı tek başlarına alabileceklerini zannetmeleridir.
Bu pişkin bakış açısı ne yazık ki son yıllarda ülkenin genelinde tanık olduğumuz bir bakış açısıdır. Yöneten birbirine bakarak kararıyor ne yazık. En tepeden en alt kademeye kadar…
Zeytinlikler kesilirken de öyle, orman alanları peşkeş çekilirken de öyle, bir okulun bahçesindeki yetişkin 55 ağaç kesilirken de böyle.
Bunun müsebbibi elbette ki bunun hesabını vermeli ve verecek. Bu sürecin yasal boyutu Samandağ Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim müdürlüğünün uhdesindedir.
Bu tarz yoz algılayış ile kendini bulunduğu kurumun, özellikle okullarımızda, çalışanların vb. herkesin ve her şeyin sahibi olduğunu, her kararı tek başına alabileceğini ve hesap vermeyeceğini düşünen insanlara, yetisiz yetkililere de bu işin böyle olmadığını, yasal ve demokratik-meşru zeminde hesap sorulacağını bildirmek de Samandağ Eğitim Sen olarak bizim görevimizdir.
Normal koşullarda sendikamızın olaylara bakışı, karşı taraf dinlenmeden bir kanaate varılmaması yönündedir. Ancak ortada tam bir ağaç katliamı durur iken ve bunun hiçbir izahı olamaz iken bu ilkeyi bu süreç için işletmemiz beklenmemelidir.
Ancak buna rağmen ilgili kişi ile bundan sonraki süreçlerde benzer yetisizliklerin tekrarlamaması adına görüşüleceği de bilinmelidir.
Sendikamız yaşanan bu acı olayın takipçisi olacaktır. İlgililere ve Halkımıza saygılarımızla.” ifadelerine yer verildi.
“AĞAÇLAR GÜVENLİK İÇİN KESİLDİ”
Kesilme nedeni ile ilgili görüştüğümüz okul idaresi tarafından gazetemize yapılan açıklamada; su emme kapasitesi yüksek olan bu ağaçların hızlı uzaması dolayısıyla yüksek dalların aşırı rüzgar alan okul bahçesinde kırılarak tehlike arz ettiği öğrencilerin güvenliği söz konusu olduğu için bu yönteme baş vurmak zorunda kaldıkları ifade edildi. Ayrıca yoğun araç girişinin olduğu okul etrafında park etmiş araçlardan inen veli ve misafirlerin de tehlikeye maruz kalacağı düşünülmüş. Yani manevi ve maddi yönden zararın önüne geçilmesi amacıyla böyle bir uygulamaya başvurulduğu ifade edildi. Okul idaresi açıklamasında; okul alanının bulunduğu bölgenin su alan bir bölge olması dolayısıyla, budanması halinde su emme kapasitesinin daha da artacağını 3-4 ay içerisinde ağaçların eski görünümüne kavuşacağı ifade edildi. Okul idaresi açıklamasını ekilen bu ağaçların bazılarının gövdesinde çürüme oluştuğu gövdeleri çürüyen ağaçlar yerine yeni fidanlar getirilerek yerlerine yenilerinin ekileceğini ekleyerek tamamladı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim