ÜTOPYA’da 23 Nisan Coşkusu ÜTOPYA’da 23 Nisan Coşkusu

Saadet Partisi Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necmettin Çalışkan’ın seçim çalışmaları kapsamındaki durağı Altınözü ilçesi oldu. 
Altınözü Belediye Başkan Adayı Mahmut Şan ile birlikte esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Çalışkan, ilçenin sorunlarını ve vatandaşların beklentilerini dinledi.
Çalışkan vatandaşlarla bir araya geldikten sonra Hatay’ın ve Altınözü’nün ekonomik ve sosyal duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çalışkan yaptığı değerlendirmede tarımsal ürünlerinden turizm potansiyeline, eşsiz bitki örtüsünden uzun sahil şeridine kadar birçok alanda Hatay’ın büyük bir zenginliğe sahip olduğunu vurguladı. Çalışkan, bu duruma rağmen mevcut potansiyelin yeterince değerlendirilemediğine değindi.
TARIM
 Hatay’ın tarımsal ürünler açısından adeta bir cennet olduğunu belirten Çalışkan, “Hassa’nın üzümü, Kırıkhan’ın kavunu, Reyhanlı’nın pamuğu, Altınözü’nün narı ve zeytini, Yayladağı’nın çileği, Samandağ’ın sebzesi ve biberi, Dörtyol’un portakalı, Erzin’in limonu… her bir yörenin ayrı bir güzelliğinin bulunduğunu belirtti.
Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bu ürünler hak ettiği değeri görmüyor. Narenciye, boya, gıda, meşrubat gibi pek çok sanayide kullanılmasına rağmen Hatay sadece üretip gönderiyor. Paketlemeden depolamaya, işleme tesislerinden pazarlamaya kadar birçok alanda eksiklikler mevcut.”
ZEYTİN
“Hatay’ın zeytini Türkiye’nin en kaliteli zeytin olmasına rağmen başka illerde zeytin fabrikaları olduğu için zeytini yarı mamul halde işlemeden toplayıp gönderiyoruz. Esas katma değer üreten, para kazandıran bölümünden maalesef Hataylı üreticiler yararlanamıyor.” diyen Çalışkan köylerimizde basit zeytinyağı sıkma değirmenlerinin bulunmasına rağmen Marmarabirlik gibi fabrikaların olmadığına değindi. Bu durumun köylülerimizin ürünlerinin kalitesine rağmen hak ettiği değeri görmemesine yol açtığını belirtti.
TURİZM
Çalışkan, Hatay’ın sahip olduğu turizm potansiyeline de dikkat çekerek, “Hatay, aynı anda dört mevsimi yaşayabileceğiniz; tarih, kültür, inanç, yayla, deniz ve orman turizmini bir arada sunan ender yerlerden birisidir. Buna rağmen turizm pastasından hak ettiği payı alamıyor.” şeklinde konuştu.
BALIKÇILIK
 Hatay’ın uzun sahil şeridine ve zengin balıkçılık kaynaklarına rağmen turizm ve balıkçılık sektörlerinden de yeterince pay alamadığını ifade eden Çalışkan, İskenderun Körfezi ve Samandağ koyunun yeterince faydalanılamayan geniş bir alan olduğunu ifade etti. Çalışkan ayrıca Hatay’ın botanik zenginliğine de dikkat çekerek endemik bitki türleriyle dünyanın eşine az rastlanan bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.
SORUNLAR
 Çalışkan, tüm bu zenginliklere rağmen Hatay’ın istihdam, altyapı, konut, şehirleşme gibi devasa sorunlarla boğuşuyor olduğuna dikkat çekti. Hatay’ın sahip olduğu bu potansiyelleri değerlendirmek ve şehri hak ettiği yere getirmek için çalışacaklarını belirtti.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları