Hatay'ın Yeniden Canlandırılması Projesi’nin Tanıtımı Yapıldı Hatay'ın Yeniden Canlandırılması Projesi’nin Tanıtımı Yapıldı

Tüm Emeklilerin Sendikası  İskenderun Şubesi, talepleri için basın açıklaması yaptı. 
Eski Bit Pazarında yapılan basın açıklamasında “Artık yeter geçinemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz” diyen emekliler, taleplerini yazılı olarak açıklamaya katılan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’ya iletti.              
Basın açıklamasına ayrıca Emek Partisi Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halil İmrek ve CHP, DEM İskenderun Belediyesi adayları ile Meclis üyesi adayları da destek verdi.
“EMEKLİ SENDİKALARI STATÜ YASASI ÇIKARILSIN”
Basın açıklamasını okuyan Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, “Emekli aylıkları iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük Emekli kök maaşı, en düşük memur maaşından az olmamalıdır" diye konuştu.
Emeklerin aylıklarının bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmesi gerektiğini söyleyen Çankaya, "Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen, satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen 12 bin TL zam yapılmalıdır. Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, Anayasada gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi "herkes sendika kurabilir" şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak, bizlerle birlikte toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz” diyerek talepleri sıraladı.
“YARATTIĞIMIZ ZENGİNLİKLERDEN PAY İSTİYORUZ, HEP BİRLİKTE ALACAĞIZ”
Açıklamada söz alan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Bugün emekliler aç, yoksul, evsiz, sağlıksız, emekliler bu ülkenin hiçbir olanağından yararlanamıyor. Bu bugünün meselesi değil. Yıllardır uygulanan ekonomi politikaları, sosyal güvenlik politikaları bizi bu noktaya getirdi. Ağzını açan, bugün emeklilerin haklarıyla ilgili cümle kuruyorsa bu emeklilerin mücadelesinin eseri. Mücadele kazandırmaz diyenler dönüp bu alanlara baksınlar. Ülkenin dört bir yanında emekliler meydanları doldurduğu kadar düzen siyasetçilerine de ders verir hale geldiler. Çift maaşlar alıp huzur haklarıyla ülke yönetenler, şirketlerin başına geçip bürokrasinin bütün rant çeşmesini tutanlar emeklinin halinden anlamazlar. Açlığa sefalete yoksulluğa karşı yarattığımız zenginliklerden pay istiyoruz. Hep birlikte alacağız” dedi.
“BU KENTİ HALKIN TÜM KESİMLERİYLE BİRLİKTE YÖNETMEK İÇİN ADAYIZ”
Emek Partisi Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halil İmrek de, “Emeklilerin talepleri hepimizin talebi. Biz seçim öncesinde de olduğu gibi seçim sonrasında da bu talepleri için birlikte mücadele edeceğiz. Bugün siyasi iktidar emeklilere sabır, din vaat ediyor kendilerine ise hanlar, saraylar. Bu açıdan 14 milyon emeklinin 10 milyonunun 10 bin TL ile yani açlık sınırının çok altında yaşamaya mahkûm edilmesi asla kabul edilemez. Bu insanlık suçudur. Emekliler yıllarca çalıştılar, ürettiler, primlerini ödediler. Bunun karşılığını bile alamaz durumdalar. Haklarımızı almak ancak bir mücadele ile olacak. Bu kenti de birlikte yönetmek için adayız. Bütün halk kesimlerinin katılımıyla yöneteceğiz. Yağmanın, talanın kökünü kazımak için geliyoruz” dedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları