Hatay/Samandağ’da rezerv alan ya da alanlarla ilgili belirsizlikler devam ediyor. 
31 Mayıs 2024 tarihinde Hatay Valiliği güncel rezerv alanlarla ilgili harita paylaştı. 
Valiliğin güncel paylaşımında Antakya, Defne, İskenderun, Kırıkhan, Reyhanlı, Samandağ ve Altınözü ilçelerinde rezerv alanları gösteren haritalar yer aldı.
Samandağ ile ilgili yapılan paylaşımda gösterilen alanın 1, 6 Hektarlık olduğu 347 bağımsız birimin bulunduğu ve bunun 129 bağımsız konut ve 218 ticari bağımsız birim olduğu yer alıyor.  
Haritaya baktığımızda bu alanın Samandağ Çarşı Merkezi olduğunu anlamak zor olmasa gerek.
Söz konusu bölgelerin rezerv yapı alanı ilan edilmesi kararı, 9 Kasım’da Resmi Gazetede yayımlanan ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına dair kanuna dayandırılıyor.
Fakat Samandağ’ da bu alan yasa çıkmadan 4 ay öncesinden Rezerv alan ilan edilmiş buradaki mülk sahipleri gelen SMS le durumu öğrenmişti. Uygulamanın durdurulması için mülk sahipleri hukuki süreç başlatmışlardı.
Hal böyleyken vatandaşlar, paylaşılan güncel haritanın ne anlama geldiğini merak ediyor.
Bunun yanında rezerv alan uygulaması ile ilgili kafa karışıklığı tam olarak giderilmiş de değil. Düzenlenen toplantıların kafa karışıklığını giderdiği de söylenemez. 
Çünkü, rezerv alanda kalan mülk sahipleri, yeniden inşa sürecinde ne kadar maliyetle karşılaşacaklarını bilmiyor. Ancak bu maliyeti üstlenmek istemeyen ya da istese dahi mali durumu el vermeği için ödeyemeyecek kişilerin tapularının ne olacağı belirsiz. Ayrıca bir mülk sahibinin borcunu ödemeden ölmesi halinde, tapu Hazine’ye geçmiş olduğu için varislerin herhangi bir hak kaybına uğrayıp uğramayacağı; malikler borçlarının tamamını ödeyene kadar tapu sahibi Hazine olacağı için insanların kendi mülklerini satamayacak ya da kiraya veremeyecek olması nedeniyle uğrayacağı kayıplar gibi çok sayıda soru işareti ve belirsizlik bulunuyor. 
Söz konusu belirsizliğin aradan 16 ay geçmiş olmasına rağmen halen netlik kazanmaması kafalarda soru işaretleri bırakmakla birlikte endişe ve tedirginliğe de neden oluyor.
Rezerv alan sınırları içinde kalan yapıların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması için mülk sahiplerinin rızası aranmıyor ancak oluşacak inşa maliyetini üstlenmeleri isteniyor. Bu nedenle depremzedeler için belirsizlik büyüyor. 
Birçok sözlü açıklama depremzedeyi tatmin etmezken, halk söz değil yasal güvence istiyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları