"En Güvenilir Nükleer Santral Hiç Kurulmayandır" "En Güvenilir Nükleer Santral Hiç Kurulmayandır"

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde KOSGEB kapsamında verilen kredilere dair hem videolu hem de yazılı basın açıklaması yaptı.
Deprem bölgesinde verilen kredi ve desteklerde sektör ayrımı yapılmaması gerektiğini vurgulayan Nermin Yıldırım Kara, “Deprem sonrasında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, depremzede esnafa kredi desteği verebilmek adına “Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı” adında bir program başlattı. Her ne kadar bunu olumlu bir adım olarak görsek de koyulan bazı kriterler deprem bölgesindeki birçok esnafımızın bu destekten faydalanamamasına yol açıyor. Bu destek programına başvurmak isteyen işletmelerin, 2022 yılı net hasılatının en az 75 bin Türk Lirası olması gerektiği belirtiliyor. Olağan şartlarda bu rakam çok düşük olarak gözükse de birçok depremzede işletmemiz bu şartı sağlayamıyor. Olağanüstü şartlarda olduğumuzu kabul etmemiz ve bir an önce deprem bölgesindeki ticareti canlandırmamız gerekiyor, bundan dolayı böyle bir kıstası kabul etmemiz mümkün değil. En küçük işletme dahi çok fazla yara aldı, sosyal devlete düşen en küçük işletmeyi dahi enkazdan çıkarmaktır. Biz deprem bölgesindeki her sektördeki esnafımıza her yönden eşitlik talep ediyoruz.” dedi.
HER SEKTÖRE, HER ESNAFA EŞİT DAVRANILMALI
Sektör ayrımı yapılmasının makul olmadığını tekrar vurgulayan Hatay Milletvekilleri, “Örneğin bu kredilerden tekel büfeler, iddia bayileri ve kıraathaneler faydalanamıyor. Olağan sektörlerin dışında da imkanlar mutlaka genişletilmeli. Yaklaşık 15 milyona yakın insanın, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın sunduğu verilere göre az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olmak üzere toplamda 161.187 işyeri binasının etkilendiği bir depremden söz ediyoruz. Burada ‘birtakım sektörleri dışarıda bırakıyoruz’ diyemeyiz. Ayrıca emeklilik sonrası iş yeri çalıştıran esnafların da en az 6 ay yanlarında KOSGEB kredileri onaylandıktan sonra sigortalı birinin çalıştırılması gerektiği ifade ediliyor. Bu tarz kriterler yerine daha kapsayıcı, bütüne etki eden programlara ihtiyaç duyuyoruz. Hiçbir esnaf ayrımı yapılmadan, bu kredilerin ve desteklerin herkese verilmesini ve daha çok kolaylık sağlanmasını talep ediyoruz.” dedi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları