Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antakya'da düzenlenen “Medya Buluşması” programında basın mensuplarıyla bir araya gelerek deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve tamamlanan projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'ın Antakya ilçesinde medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. “Medya Buluşması” programında konuşan Kurum, 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde yürütülen yeniden inşa çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Bakan Kurum, deprem sonrası süreci “asrın inşa seferberliği” olarak tanımlayarak, “Deprem bölgesinin ayağa kalkmasının Türkiye'nin geleceği açısından kritik olduğunu düşündük. Bu anlayışla hareket ettik” dedi.
“11 İLDE HAYAT DURDU”
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden 11 ilin etkilendiğini hatırlatan Kurum, yaklaşık 108 bin kilometrekarelik alanda 14 milyon kişinin yaşamının değiştiğini söyledi. Depremlerde 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kurum, ekonomik kaybın doğrudan 108 milyar dolar, dolaylı olarak ise 150 milyar doları bulduğunu ifade etti.
Depremin yalnızca konutları değil, altyapı ve kamu tesislerini de ağır şekilde etkilediğini vurgulayan Kurum, enerji hatları, ulaşım ağları, su ve kanalizasyon altyapılarında ciddi hasarlar oluştuğunu dile getirdi. Yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın başka illere göç etmek zorunda kaldığını kaydetti.
“İNŞA ÇALIŞMALARI 15. GÜNDE BAŞLADI”
Bakan Kurum, depremden 15 gün sonra ilk konutların temellerinin atıldığını, 45'inci günde ise ilk köy konutlarının teslim edildiğini söyledi. Bugüne kadar deprem bölgesine 75 milyar doları aşan yatırım yapıldığını aktaran Kurum, 174 farklı alanda, 3 bin 481 şantiyede çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
Saatte 23, günde yaklaşık 550 konut üretim kapasitesine ulaşıldığını ifade eden Kurum, konutların sosyal donatı alanlarıyla birlikte planlandığını kaydetti.
455 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK
Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın Hatay'da düzenlenecek törende 455 bininci konutun anahtarlarının hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladı. Çalışmaların yalnızca şehir merkezleriyle sınırlı kalmadığını belirten Kurum, kırsal alanlarda da yeniden inşa faaliyetlerinin sürdüğünü ifade etti.
“DEZENFORMASYONA SAHADA YANIT VERDİK”
Çalışmalar sürecinde çeşitli iddialar ve eleştirilerle karşılaştıklarını dile getiren Kurum, bu eleştirilere yanıtın sahada verilen emekle ortaya konulduğunu söyledi. Yeniden inşa edilen alanların öncesi ve sonrası görsellerinin basın mensuplarıyla paylaşıldığını aktardı.
Hatay'da yaklaşık 1500 tarihi yapının da yeniden inşa ve ihya edildiğini açıklayan Kurum, kentte 155 bin yeni konutun tamamlandığını belirtti.
DEPREMZEDELERDEN HATIRALAR
Programda deprem bölgesinde yaşadığı bazı anıları da paylaşan Kurum, afet sürecinde yurt içi ve yurt dışından gelen yardımlara dikkat çekti. Depremde ailesini kaybeden ve daha sonra kendisine konut tahsis edilen bir bebeğin hikâyesini anlatan Kurum, hak sahipliği sürecine ilişkin örnekler verdi.
“MAZLUM COĞRAFYALARA UZANACAK, SURİYE'DEKİ VE GAZZE'DEKİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ”
Bakan Kurum, asrın inşası seferberliği tamamlansa da bölgede çalışmaların süreceğini vurguladı. Kurum, “Bizim inancımızda durmak yoktur, dinlenmek yoktur, beklemek yoktur. 'Bir işi bitirdiğinde, hemen başka bir işe başla' düsturu vardır” dedi.
Deprem bölgesinde elde edilen tecrübenin ülke genelinde yürütülecek projelere aktarılacağını belirten Kurum, “Şimdi de durmuyoruz, geriye yaslanmıyoruz, 'bitti' demiyoruz. Deprem bölgesindeki bu birikimi, tecrübeyi 81 ilde hayata geçirilecek 500 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm projeleriyle daha da hızlandıracağız. Mazlum coğrafyalara uzanacak, Suriye'deki, Gazze'deki kardeşlerimizin yanında olacağız. Hep birlikte ülkemizin geleceği için bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
