HAMOK’TAN TESCİLLİ YAPILAR VE ANTAKYA PARKI İLE İLGİLİ UYARI

HAMOK’TAN TESCİLLİ YAPILAR VE ANTAKYA PARKI İLE İLGİLİ UYARI

HAMOK, Antakya’da tescilli yapıların yıkımının durdurulmasını ve Atatürk Parkı’nın yaşanabilir hâle getirilmesini talep etti. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, kentin tarihî ve kültürel değerlerinin tehdit altında olduğunu vurguladı.

“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) adına açıklama yapan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, 6 Şubat depremleri ve artçılarının üzerinden 2 yıl 7 ay geçmesine rağmen Antakya’da hâlâ insanca yaşanabilir bir çevrenin oluşturulamadığını söyledi.

Yılmaz, vatandaşların hâlâ konteynerlerde yaşamaya çalıştığını, devasa şantiye ortamının yarattığı toz, gürültü ve trafik sorunlarıyla mücadele ettiğini belirtti:

“Ülke kamuoyunda deprem bölgesinde yaşanan sıkıntılar Türkiye’nin hızlı ve değişken gündeminden ötürü pek yer almıyor olsa da vatandaşlar belirsizlikler içerisinde hayata tutunmak için direniyor. Hala konteynerlerde barınmaya çalışan yüzbinlerce insan, kamu sağlığını tehdit eden, sınırları şehrin çeperleri olan devasa şantiye ortamının yarattığı koşullar altında yaşamaya çalışıyor. Kalıcı konutların teslim tarihleri, geri ödemelerinin miktarı, yapıların niteliği ve sağlamlığı ile bu alanlara erişim seçeneklerinin belirsizliği kentte kaotik bir ortam yaratıyor. Ülkenin genel ekonomik durumu üzerine bölgenin kendi koşullarından kaynaklı sıkıntılar da iflasları, iş kayıplarını ve ekonomik daralmayı beraberinde getiriyor.”

Yılmaz, devlet aklının ve iradesinin hassas davranması gereken özel bir çalışma alanı olan bu bölgede, yerel ve merkezi otoritenin hummalı çalıştığına dair bir izlenim olabileceğini, ancak halkın böyle bir yansıma görmediğini ifade etti.

“Çok büyük bir yıkım söz konusu ve sürecin üstesinden gelmek zor. Ancak geçen süre, yapılan icraatlar ve ortaya çıkan karmaşa halkın güvenini sağlamaktan uzak.”

TARİHİ KENT MERKEZİ VE TESCİLLİ YAPILAR TEHLİKEDE

HAMOK açıklamasında, Antakya’nın tarihî kent merkezinde yürütülen tescilli yapı yıkımlarına dikkat çekildi. Dr. Yılmaz, restorasyon yerine rekonstrüksiyon dayatılmasının kent kültürüne zarar verdiğini, özgün yapıların ve tarihî taşların geri dönülmez biçimde kaybolma riski taşıdığını belirtti:

“Depremin ilk aylarında tüm yıkılmışlığa rağmen vatandaş merkezi otorite ve bakanlıkların umutlarına inanmıştı. Ancak gelinen noktada herkes umudunu yitirdi. Eski Antakya taşları ve muhtevası kayboluyor. Vatandaş, sivil toplum ve maliklerin habersiz alınan kararlar, yapılan icraatlar kenti yavaş yavaş yok ediyor.”

Açıklamada, vatandaşların ekonomik olarak sürece katılamadığı, kararların çoğunlukla müzakere edilmeden alındığı ve bunun da kentte fiziksel, psikolojik ve kültürel yıkıma yol açtığı ifade edildi.

ATATÜRK PARKI VE YAŞANABİLİR ORTAM TALEBİ

HAMOK, Atatürk Parkı ve çevresinin şantiye ortamından çıkarılmasını talep etti. Açıklamada, yaşam alanlarının daha sağlıklı ve güvenli hâle getirilmesi gerektiği vurgulandı:

“Tescilli yapıların yıkımının durdurulması ve Atatürk Parkı başta olmak üzere çevresinin yaşanabilir hâle getirilmesi için yetkililerin acilen gereğini yapması gerekiyor. Yıkık yapıları sadece ‘temizlik’ gerekçesiyle ortadan kaldırmak kent hafızasındaki değerleri yok ediyor.”

İMZACI ODALAR

HAMOK adına Dr. Sevdar Yılmaz'ın kamuoyuna duyurulduğu açıklamada şu kurumlar imzacı oldu: 

  • Hatay Barosu

  • Hatay Diş Hekimleri Odası

  • Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

  • Hatay Veteriner Hekimler Odası

  • TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği

  • TMMOB Makina Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği

  • TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şubesi

  • Hatay Tabip Odası

Image

CEMRE GAZETESİ
Tel. : (326) 000 000 00 00
GSM : (326) 000 000 00 00
Adres Samandağ / HATAY

HIZLI MENU

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days