HATAY'DA “YARDIM” KILIĞINDA MAHREMİYET İHLALİ TARTIŞMASI

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu: Rıza kavramına dair bomboş bir yerdeyiz
Hatay'da üç yıldır evinden çıkmayan bir gencin “yardım görüntüleri” sosyal medyada paylaşılınca mahremiyet tartışması yeniden gündeme geldi. Aile ve yas danışmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kişisel hikâyelerin “iyilik” ya da “farkındalık” adı altında teşhir edilmesine tepki gösterdi.
“Rıza kavramına dair bomboş bir yerdeyiz” diyen Hablemitoğlu, “Kişi karar verebilecek durumda değilken ya da üzerinde toplumsal baskı varsa, tıbbi kayıtlarını bilgisi dışında kamuya açıyorsanız bu teşhir etmektir.
Hangi güçle, hangi hakla bunu yapıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
Hablemitoğlu, insanların duygularının, travmalarının birer tüketim nesnesine dönüştüğünü belirterek “Bir gencin 'üç yıl sonra banyoya girmesi' dramatik bir 'öncesi-sonrası hikâyesine' dönüştürülüyor; izleyenlerin ağlaması, paylaşması isteniyor. Bu sömürü insanın kırılganlığının üzerinde tepinmek değil de nedir?” dedi.
Uzun yıllardır aile, yas ve travma konularında çalışan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, paylaşımında yardım ve farkındalık adı altında yapılan paylaşımlarda mahremiyetin sistematik biçimde ihlal edildiğine dikkat çekti.
ŞENGÜL HABLEMİTOĞLU KİMDİR?
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Ankara Üniversitesi mezunudur. 1989'da yüksek lisansını, 1996'da doktorasını tamamladı. 1997'de TÜBA bursu ile gittiği ABD Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı'nda misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 2005 yılında profesörlük unvanını aldı.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin Sosyal Hizmet Bölümü'nü kurarak bölüm başkanlığı ve fakülte dekanlığı yaptı. Aile danışmanlığı, sosyal hizmet ve kadın çalışmaları alanlarında uzun yıllar dersler verdi; TÜBİTAK ve AB destekli projelerde yürütücü olarak görev aldı.
2015 yılında kurduğu Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü bünyesinde bireysel ve kurumsal gelişim, yas ve aile danışmanlığı alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Avrupa Birliği destekli Sivil Düşün projelerinde danışmanlık yapmaktadır.
Hablemitoğlu'nun yayımlanmış bazı kitapları arasında şunlar yer almaktadır:
Yas: Kaybı Anlamak ve Yasla Baş Etmek
Aile İçi İlişkiler ve Duygusal Dayanıklılık
Travma Sonrası Hayata Tutunmak
Sosyal Hizmette Etik Yaklaşımlar
Toplumsal etik, mahremiyet ve rıza konularında yaptığı değerlendirmelerle tanınan Hablemitoğlu, çalışmalarını Ankara'da sürdürmektedir.
Foto:Haber merkezi-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Image

CEMRE GAZETESİ
Tel. : (326) 000 000 00 00
GSM : (326) 000 000 00 00
Adres Samandağ / HATAY

HIZLI MENU

HATAY

Hava Durumu Veri Kaynağı: weather forecast Samandag 30 days