Hatay'ın Erzin ilçesinde hayata geçen 100 MW kapasiteli Erzin-2 Güneş Enerjisi Santrali (GES), düzenlenen basın toplantısıyla medya temsilcilerine tanıtıldı.
IC Enterra, santralin bölge ekonomisine ve Türkiye'nin enerji dönüşümüne katkısını paylaştı.
Türkiye'nin enerji dönüşümünde öncü rol üstlenen IC Enterra Yenilenebilir Enerji, Hatay'da hayata geçirdiği Erzin-2 GES ile yılda 155 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Santral, yıllık 248 bin megavatsaatlik üretimle 157 bin ton karbon salımını önlemeyi hedefliyor ve Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı sunuyor.
CEO CEM AŞIK: “ERZİN-2 GES STRATEJİK BİR PROJE”
Basın toplantısında konuşan IC Enterra CEO'su Cem Aşık, santralin Ocak–Ekim 2025 döneminde şirketin toplam üretiminin yüzde 18,5'ini karşıladığını belirtti. Aşık, “Deprem sonrası enerji altyapısının güçlenmesine katkı sağlamak amacıyla bu yatırımı kararlılıkla sürdürdük. Erzin-2 GES, temiz enerji üretimiyle ve bölge ekonomisine sağladığı katkıyla Hatay'ın yeniden yapılanma sürecine destek veriyor. Bu anlamda stratejik bir proje” dedi.
IC Enterra, 27 yıllık enerji deneyimini yenilenebilir kaynaklara odaklayarak Türkiye'nin düşük karbonlu enerji dönüşümüne katkı sağlıyor. Şirket, Hatay'daki YEKA Erzin-2 GES ile birlikte operasyonel kapasitesini 500 MW'a yaklaştırdı.
BÖLGESEL KALKINMAYA VE SOSYAL SORUMLULUĞA DESTEK
Aşık, santralin temellerinin büyük depremden önce atıldığını, ancak 6 Şubat 2023 depremi sonrasında projenin öneminin arttığını vurguladı:
“Erzin-2 GES, deprem sonrası bölgenin yeniden ayağa kalkmasına destek sağlıyor. Enerji altyapısını güçlendirirken, bölge ekonomisine katkıda bulunuyoruz.”
IC Holding ve İbrahim Çeçen Vakfı'nın deprem bölgesinde yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerine de değinen Aşık, depremden etkilenen vatandaşlar için yapılan yaşam alanlarını örnek gösterdi.
TEMİZ ENERJİDE GELECEK HEDEFLERİ
Erzin-2 GES, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelini değerlendiriyor ve geleceğin temiz enerjisini güvence altına alıyor. Uluslararası finansmanla desteklenen yatırım, AIIB ve TSKB tarafından sağlanan 65 milyon dolarlık kredi ile hayata geçirildi. Aşık, “Bu iş birliği yalnızca bir yatırım değil, geleceğin enerji sistemleri için sağlam bir finansal altyapı oluşturuyor” diye konuştu.
ÜRETİM VE GELİR RAPORU
IC Enterra'nın 2025 yılının ilk dokuz ayında üretimi yüzde 19 artışla 1.054 MWh'ye ulaştı, gelir ise 3,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye'nin Eylül 2025 itibarıyla elektrik kurulu gücünün yüzde 19,9'u güneşten sağlanıyor. Ocak–Eylül döneminde toplam elektrik üretiminin yüzde 11,25'i güneş enerjisinden karşılandı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
