MAHİR BAĞIŞ

Geçen yıl Tele 1, Halk TV, Flash Haber, FOX TV, KRT ve SCZ TV’ye 67 milyon 850 bin TL tutarında ceza veren RTÜK, bu yıl 20 milyon lira yatırım harcaması yapacak. Resmi Gazete’de dün yayınlanan 2024 yılı Yatırım Programı’na göre RTÜK'e; 7 bin adet kitap basımı için 1 milyon lira, yapay zeka yazılımı için 1 milyon 500 bin lira yatırım ödeneği ayrıldı. RTÜK’ün bina bakım ve onarım harcamaları için ise 16 milyon 500 bin lira ödenek konuldu.

2024 yılı Yatırım Programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı. Yatırım Programı’nda RTÜK için bu yıl 20 milyon liralık yatırım maliyeti öngörüldü. 2024 yılı için sayısal kayıt, arşiv ve analiz sistemi internet yayınları için 1 milyon 500 bin lira, 7 bin adet kitap basımı için 1 milyon lira, 1 milyon değerinde 4 adet elektronik yayın, yapay zeka yazılımı için 1 milyon 500 bin lira ayrıldı. RTÜK’ün bina bakın ve onarım harcamaları için de 16 milyon 500 bin liralık harcama miktarı belirlendi.

RTÜK’ün yayınların izlenip, yayın ilkelerine uygun olup olmadığını denetleyen SKAAS ve ayrıca internet yayınlarını takip etmek için bu yıl 1 milyon 500 bin lira harcanacak.

SKASS’IN ÖN GÖRDÜĞÜ RAPORLARIN KARŞILIĞI 67 MİLYON LİRALIK CEZALAR OLMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yılı Yatırım Programı’nda da yer alan Sayısal Kayıt Arşiv Analizi Sistemi (SKAAS) internet yayıncılığı için 24 milyon lira harcanmıştı. SKASS, geçtiğimiz yıl RTÜK tarafından Halk TV, TELE 1, KRT TV, Fox TV ve Flash TV’ye toplam 67 milyon 850 bin lira maliyetinde alınan ceza kararları öncesi üst kurul uzmanlarının hazırladığı izleme raporlarının tespit edildiği bölüm.

DENETİM, ÖNCELİK OLARAK SKAAS’TA BAŞLIYOR

SKAAS, Ankara merkezde uydu, kablo ve karasal ortamdan yaklaşık 110 televizyon ve 80 radyo yayınını kaydedildiği, izlendiği ve analiz edildiği sistem. Sistemde, 7 gün 24 saat çalışılıp, teknik personel görevlendirilerek yayınların kesintisiz kaydedilmesi ve arşivlenmesi sağlanıyor. RTÜK izleme uzmanları, SKAAS ile radyo ve televizyon yayınlarını izleyip değerlendiriyor, yayın analizleri yaparak hazırladıkları raporları üst kurula sunuyorlar. Bu raporlar sonucunda üst kurul üyeleri herhangi bir kanalın ya da radyo hakkında yaptırım olup olmadığına karar veriyor.

Kaynak: anka