“Yapı Denetim Firmaları El Altından 10 Kat Fazla Para Alıyor!” “Yapı Denetim Firmaları El Altından 10 Kat Fazla Para Alıyor!”

Samandağ 1 Mayıs Tertip Komitesi, Abdullah Cömert Alanında düzenledikleri basın açıklamasında tüm halkı 1 Mayıs İşçi Bayramı’na davet etti.
Samandağ 1 Mayıs Tertip Komitesi, açıklamasında 1 Mayıs Çarşamba günü saat 12:00’da Eski Belediye önünde bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştireceklerini duyurdu.                           
Basın açıklamasına TİP, SYKP, TÖP, Kaldıraç, SMF, Eğitim Sen, Pir Sultan Abdal Derneği, Yeniden İnşa, Devrim Hareketi, Mor Dayanışma temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını 1 Mayıs tertip komitesi adına  Oya Nur okudu. 
Açıklamada "Çadırlardan, konteynırlardan, her yanı mezarlığa dönen şehrimizden, anılarımızdan,  enkazlardan, molozlardan, yoksulluktan, geleceğimize dair ne yapacağımızı bilemediğimiz, Suriye savaşını yanı başımızda yaşamışken dünyada gelişen savaşın bizim coğrafyamızda etkilerini öngördüğümüz, depremin üzerinden 16 ay geçmişken hala insanlık dışı koşullarda yaşadığımız ve tüm bunların 'olağan' laştığı günlerden geçiyoruz.
Samandağ’da mahkum edildiğimiz deprem koşulları devam etmektedir. 10 bini aşkın depremzede hala konteynır kent ve çadırlarda yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Usulsüzce kaldırılan molozlar yaşam alanlarımıza dökülmeye devam edilmektedir. Asbest sebebiyle gelecekte yoğun oranda kanser vakalarının yaşanacağı biliniyor. Temel ihtiyaçların giderilmesinde aynı sorunlar baş göstermekte, yağmurlu havada barınma alanlarını su basmakta, yaz koşullarında ise sıcaklık ve su kesintileriyle beraber  bulaşıcı hastalıklar da baş göstermektedir. Geleceğe dair belirsizlik hakimdir. Antakya’da yeni rezerv alanlar ilan edilirken, Samandağ’da büyüyen direnişin etkisiyle yereldeki rezerv alan uygulaması şimdilik askıya alınmıştır fakat durumun belirsizliği devam etmektedir. Listeyi uzatmak mümkün, yaşanan budur. 
Bizler Samandağ'da, Antakya'da bunları yaşıyorken ülkede ve dünyada ekonomik krizin yükü ve emperyalist savaşın  sesleri üzerine eklenince, geleceğe dair kaygılarımızın artması elbette mümkündür. Ve biliyoruz ki böyle devam ederse krizin de savaşın da yükü artacak ve bu fatura bizlere kesilmeye devam edilecektir. Mevcut tabloda  Resmi rakamlara göre, Türkiye Avrupa’da çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülke, alım gücü sıralamasında sondan üçüncü, hane kirası artış oranında birinci, işsiz sayısında üçüncü sıradadır. Gıda enflasyonu yüzde 112, iş cinayetlerinde ölüm sıralamasında birinci, kadına yönelik şiddette ilk sıradayız, eğitim kalitesinde sondan dördüncü sıradayız.
Bu düzen böyle devam ederse her şey daha da ağırlaşacaktır. Deprem sonrası yıkım ve  ekonomik kriz yeterince yaşamımızı zorlaştırmamış gibi daha da artacaktır. Savaş kapıdadır ve tüm yükünü yine bizlerin taşıması ve öfkemizi hiç tanımadığımız bizler gibi insanlara yöneltmemiz beklenmektedir, her koldan milliyetçilik pompalanmaktadır.
“Günlerin bugün getirdiği baskı, zulüm ve kandır.” 
Biz milyonlarız, egemenlerin gözünde bu günlerin içinde yaşamaya mahkûm edilmiş olanlarız. Bir de bizim günlerimiz var, ellerimizle getirdiğimiz. Hatırlayın ! Ülkenin dört bir yanına yayılan milyonların sokakları zapt ettiği Gezi Direnişini. Hatırlayın! 2012’de milyonların Taksim’de 1 Mayıs’ı nasıl kutladığını! Hatırlayın! 6 Şubat depreminde bizleri enkaz altında ölüme terk edenlere karşı yaşama tutunmak için kurduğumuz dayanışmayı. Bizim de günlerimiz var kendi ellerimizle getirebileceğimiz. Hesap soracağımız, yeni yaşamı kuracağımız ! Bunun için bir araya gelmeliyiz, kaderimizi kendi ellerimize almalıyız.
Şimdi 1 Mayıs alanlarında bir araya gelme, taleplerimizi haykırma zamanı! Deprem suçlularından birlikte hesap sormanın, bölgemizde planlanan savaş politikalarına karşı halkların mücadelesini yükseltmenin, doğamızı talan eden şirketlere karşı direnişi büyütmenin, insanca onurlu bir yaşam talebinin yeridir 1 Mayıs alanı!
Samandağ 1 Mayıs Tertip Komitesi olarak halkımızı 1 Mayıs Çarşamba günü saat 12’de Eski Belediye önünde bir araya gelerek Samandağ’ın sokaklarında  sesimizi birlikte yükselteceğimiz yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz. 
Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın 1 Mayıs ! Her gün 1 Mayıs her gün kavga !
 Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları