Hatay/Samandağ’da “Rezerv Alanları ve TOKİ Konutları” konulu bilgilendirme toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Samandağ Kaymakamı Emre Dündar, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Abdülkadir Özel, CHP Hatay Milletvekilleri; Mehmet Güzelmansur, Nermin Yıldırım Kara, Servet Mullaoğlu, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, HBB Daire Müdürleri, Kurum Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Düzenlenen toplantıda sırasıyla İlçe Kaymakamı Emre Dündar, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Mehmet Güzelmansur, Lütfü Kaşıkçı, Abdülkadir Özel, Servet Mullaoğlu ve Hatay BŞB Başkanı Mehmet Öntürk selamlama konuşmaları yaptı.
Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, yaptığı bilgilendirme toplantısında “Bu toplantı özellikle Samandağ rezerv alan toplantısı değil. Bu toplantı 6 Şubat depremleri sonrası meydana gelmiş hasarların nasıl giderilebileceği toplantısı. 20 bin 104 tane vatandaşımızın yıkılan evinin karşılığında yapılan talepler ve bu talepler sonucunda hangi noktadayız. Ve bu saatten sonra neler yapmalıyız bunları sizinle beraber istişare ederek çözmek.” dedi.
Bakan Yardımcısı Gürgen, konuşmasının devamında “Samandağ’ da hasar tespitleri sonucunda yaklaşık 20 bin tane afetzedemiz var. 15 bin 600 afetzede bize konut yapılması için başvuru yapmış. Yapılan incelemeler sonucunda AFAD tarafından 10 bin 600 hak sahibi konutu yapmamız ortaya çıktı. Bunların ayıklamasını yaptığımızda 2 bin 700 tanesi kırsal alanda yaklaşık 8 bin konut Samandağ ilçesinin merkezinde. Kısaca özetlemek gerekirse 6 Şubat ve peşinden gelen depremde bizim hak sahipliğine göre 8 bin konut yapmamız gerekiyor. Bu 8 bin konutu Samandağlı vatandaşlara yapamazsak 8 bin ailenin barınma sorununu çözemeyiz.” dedi.
Gürgen konuşmasının devamında Samandağ’ın 6 Şubat depreminden bir gün öncesine dönebilmesi için 20 bin konuta ihtiyacı olduğunu belirterek “Bu konutların 10 bin tanesini biz yapacaksak geri kalan konutları Samandağlı vatandaşlarımız ister yerinde dönüşüm olsun ister kendi arsalarını değerlendirmek için olsun yapılmak zorunda. Buna bakınca şöyle bir şeyle karşı karşıyayız Samandağ gibi bir ilçenin içerisinde 8 bin konutun yapılabilmesi için iki alternatifimiz var; ya bu konutlar binaların yıkıldığı ağır hasarlı binaların bulunduğu yere yapılır yani şu an Samandağlı vatandaşların yaşadığı yerlere yapılır ya da Samandağ’ın çevrelerinde ki burada coğrafi açıdan bir kısıtımız var Samandağ’ın bir tarafı deniz, bir tarafı da ormanlık ve dağ. Defneyle birleştiği yer var. Bu demek oluyor ki Samandağ’ı ya Yayladağı taraflarına ya da Defne taraflarına doğru yeni alanlar bulup oraya 8 bin konut yapıp merkezi boş bırakmak anlamına gelir.” dedi.
Burada amacın 8 bin hak sahibinin barınma sorununu nerede çözecekleri olduğunu belirten Bakan yardımcısı Gürgen “Bunu çözmemek gibi bir ihtimalimiz yok” dedi.
Gürgen “TOKİ marifetiyle yaklaşık 450 konut için başladık topoğrafyası çok zor. Eğimli ve bazı yerlerinde kaymaları var. 2. Bir etaba daha çıkacağız ikisinin toplamı bin konut yapıyor. Geriye kalan 7 bin konutu nerede çözeriz bunu sizinle birlikte çözmemiz lazım.” dedi.
Rezerv alanlar neye göre belirlenecek sorusuna cevap veren Gürgen “Yıkımın yoğun olduğu bölgelerde yıkılan konut ve ticarethaneleri yeniden yapmamız gerekiyor. Elimizde ilave 8 bin konutu yapacak hazine taşınmazımız ve inşaat yapacak alanımız yok. Bu yüzden en çok hasar alan yerleri belirliyoruz.“ dedi.
Gürgen, Hak sahipliğinin rezerv alanda yeniden tanımlandığını çok sayıda evi olan vatandaşın da AFAD’dan farklı olarak yeniden hak sahibi olarak tanımlandığını vurgulayarak, vatandaşın rezerv alan içerisinde boş arsası varsa kanuna göre arazisinin kıymetiyle orantılı bir gayrimenkul vermek zorunda olduğunu ifade etti. Bunun da boş arsası olan vatandaşın da konutu olan hak sahibi gibi hak sahibi olacağı anlamına geldiğini belirtti.
Rezerv alan içerisinde boş arsası olan, birden fazla mülkü olan, sağlam konutu olduğu için hak sahibi olamayan vatandaşın da tüm haklarını gözetmek için Rezerv diyerek bir daha sınır belirlediklerini söyleyen Gürgen “Uygulama açısından baktığınızda 7269 sayılı afet kanununu uyguladığımızda o kanun sizin haklarınız açısından daha geride bir kanun. Rezerv diyerek vatandaşın haklarının teminatını vermiş oluyoruz.” dedi. 
Gürgen Rezerv alan için herhangi bir yerin belirlenmediğini konuşmasında özellikle belirtti.
Gürgen’in konuşmasının ardından vatandaşlar merak edilenleri sordu. Çok gergin geçen toplantıda sık sık tartışmalar yaşandı.

CHP’li Kara: Ucuz Diye İthal Edilen Et 500 Lira CHP’li Kara: Ucuz Diye İthal Edilen Et 500 Lira

*HALKIN SORULARINI SOSYAL MEDYA HESABIMIZDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ: https://fb.watch/s1iS1af_zK/
              Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları