“Türk Veteriner Hekimleri Birliği Uyarıyor, Çözüm Zor Değil!” “Türk Veteriner Hekimleri Birliği Uyarıyor, Çözüm Zor Değil!”

Hatay Samandağ’da Atatürk Mahallesi sakinleri Mahalle Meclisi Girişimi için düzenledikleri toplantıda bir araya geldi.
Düzenlenen toplantıya Atatürk Mahallesi sakinlerinin yanı sıra Mahalle Muhtarı Ali Daud, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Eryılmaz, Belediye Meclis Üyeleri Ferit Diker ve Kurtuluş Okur katıldı.
Toplantıda, rezerv alan belirsizliği, beton santralinin durumu gündeme otururken, sivrisinekler, sokak hayvanları, çöpler başta olmak üzere Mahalledeki bir çok sorun ve çözüm önerileri konuşuld.
Toplantının açılışında konuşan Mahalle sakinlerinden Yusuf Kimyon “Atatürk Mahallesi sakinleri olarak bugün bir araya gelmemizin çeşitli nedenleri var. Atatürk mahallesi sakinleri olarak depremden sonra birçok şey yaşadık. Aslında ne kadar yalnız kaldığımızı en çok bu mahalle biliyor. Bir araya gelelim istedik çünkü mahallemizin birçok sorunu var. Bunların ortak akılla değerlendirilip, önümüzde koyalım ve neler yapabilirizi konuşalım. Bu bir seferlik bir toplantı değil. Bunu defalarca kez yapacağız. Ben sadece konulara değineceğim ardından. Hocamız Mehmet Karasu’ ya sözü bırakacağım. Birazdan belediyeden yetkili arkadaşlar da burada olacak. Muhtarımız da zaten aramızda zaten sağ olsun duyurusunda ve bu toplantı organizasyonunda yer aldı. 
Değerli dostlar, mahallemizin birçok yeri yıkıldı biliyorsunuz ve bugün Çekmece’de evleri az hasarlı olmasına rağmen yıkımla karşı karşıya kalan birçok yurttaşımız var. Bizler de Atatürk Mahallesi olarak böyle bir karar alınırsa. Böyle bir sorunla karşı karşıya gelebiliriz. Birçoğumuzun evi yıkıldı yerine yeni bir şeyler yapmaya çalıştıK. Orta hasarlılar tadilat yaptı, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan onay alarak bir sürü masraf yaptılar. Yani başımıza ne geleceği belli değil. Bizim başımıza ne geleceği belli olmadan bir araya gelerek mahalle sakinlerine karşı oluşabilecek her türlü hamleye karşı hemen hızlıca bir refleks oluşturabilmek için bu toplantıyı düzenledik. Rezerv alan bunlardan bir tanesi, yaşam alanlarımızda beton santralinin kurulması, Plastik fabrikasının mahallemizin dibinde kurulmasını birkaç tanesi yani birçok sebep var. Bizim bilmediğimiz, sizin vakıf olduğunuz veya da bildiğiniz sokağımızda olsun, başka sorunlar olabilir işte bunları ortak bir şekilde konuşalım diye bir araya geldik.” dedi.
Yusuf Kimyon’un konuşmasının ardından mahalle sakinlerinden eğitimci Mehmet Karasu söz aldı. Karasu, konuşmasında “Atatürk Mahallesi Samandağ’ da büyük bir mahalle olduğunu ama aynı zamanda maalesef depremle birlikte sorunlarının da büyük olduğunu biliyoruz. Bu toplantının anlamı şu. Biz bir meclis girişimi içindeyiz. Evet, bizim ilçe meclisimiz, belediye meclisimiz var ama bu mahallenin meclisini oluşturmak üzere toplanıyoruz. Bu mahallenin meclisi de Samandağ’da yeni yerel yönetimle başlayan Samandağ’da değişim hareketinin bir parçasıyız. Şunu söylemek istiyoruz, elbette ki daha önceki birçok yönetim geldi geçti ama bu malzemecisi yerel yönetimden bağımsız değil. Zaten yerel yönetimlerin en alt basamağı muhtarlık ki en önemli basamaklarından bir tanesi. Biz de şu anda mahalle bazında konuşuyoruz. O yüzden yerinde yönetim diyoruz. Şu ana kadar hep üstten yönetildik. Yerinden yönetim ve eğer bu mahallenin çıkarına uygun olmayan herhangi bir uygulamanın bu mahalle sınırlarında uygulanmaması için biz birlikte duracağımız bir meclis oluşturmak için buradayız. Bu mecliste kim bulunacak? Bu mecliste mahallenin her ferdi bu meclisin doğa üyesi. Çocuğuyla, genciyle, kadınıyla, yaşlısıyla birlikte bir meclis oluşturacağız. Kendi yaşam alanlarımız, bir insanın evi kadar kutsal bir şey yok. Bir insanın evi kadar, toprağa kadar değerli kutsal bir şey yoktur. Maalesef depremin fırsat bilerek evlerimize, topraklarımıza dadanan bir iktidarla karşı karşıyayız. Şu anda maalesef yanı başımıza ben Antakya’da Çekmece mahallesinde şu anda muhtarları da tebliğ yapmak zorunda bırakan bunu kentsel dönüşümden bahsediyoruz.  15 gün içinde tahliyesi ve eğer eğer tahliye yapılmazsa kolluk kuvvetleri kullanılarak tahliye edilmesi yönünde tehditte bulundular maalesef orada şu anda bu kadar pervasız bir durum var. 
Biz aslında başlıca sorunumuz bu. 2 hafta sonra dilerim ki Samandağ’da yeni açıklanacak rezerv alanda böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Şimdi rezervin nasıl bir şey olduğunu. Yararlı mı zararlıdır bu olduğunu hiçbir esasını belirtmeden. Rezerv alanında olan bir vatandaşımızın herhangi bir evi ya da arsasının nasıl istimlak edileceği, nasıl değerlendirileceği açıklanmadan bunun yönetmeliği çıkarılmadan 15 gün içinde çıkın demek gasp bırakır. Bunun başka açıklaması yok. Bazı açıklamalar var, biz bunu zorla yapmayacağız diyorlar. Umarız ki böyle bir şey olmaz ama açıkçası 2 hafta sonra Kaymakamın da ifadesiyle birlikte PTT’ den Kuşalanı sınırına kadar çeşitli yerlerin rezerv alanı olarak ilan edileceği ile ilgili duyumlarımız var. Şu an hepsi bir duyum. 
Yani şu anda resmi olarak Samandağ’da herhangi bir bölgenin rezerv olup olmadığı kesinleşmiş durumda değildir. Ama biz bunu Antakya’da, daha doğrusu Defne’ de Çekmece, Elektrik, Gazi Mahallesi, Gültepe, Turunçlu, Akdeniz Mahallesi, Armutlu Mahallesi, Gündüz Caddesi ve Atatürk Caddesinde bunu 6 ay önce yaşadık. 6 Ay önce duyumlarla geldiler şimdi orada uygulamaya geçtiler. Ancak bu noktada birlikte durmamız sonuç alıcıdır. 
Bu sorun yani kısa vadede karşımıza çıkacak bir soru ama uzun vadede bu mahalle gerçekten hizmete susamış bir mahalle yani yaşam alanımız mahallemiz, evimiz, evimizin önü toprağımız ama bu konuda öne çıkan sorunları konuşacağız. Sivrisineklere karşı ilaçlamanın düzenli olarak yapılacağı yapılması gerektiği bir kent arzuluyoruz. Sokak aydınlatmaları sanırım bu depremle birlikte ciddi zarar gördü. Bunları ermen geçirilmesi, çevre düzenleme, park kaldırım alanlarının bilmiyorum. 1-2 parkımız var ama ne durumda, işlevselliği ne durumda, yeni parklar mümkün müdür? Semt Pazarının modernize edilmesi, sokakta bütün yiyeceklerin açıkta satıldığı çok az yer kaldı. Yerel belediyeciliğin çok iyi geliştiği yerleri görüyoruz daha modernize edilen bir semt pazarı istiyoruz.
Şu anda bir önemli sorunumuz da okulumuzu, evlerimizi, tarlalarımızı tehdit eden ve çevre kirliliği yaratacak olan beton santralinin gündeme getirilmesi gerekiyor. Rüzgarın tersten esmesi durumunda bütün tarım alanlarının bundan etkileneceğini biliyoruz.” dedi.
“Söz yetki karar halkta olmalı bu sözde kalırsa olmaz” diyen Karasu, bu toplantıları yapabilecekleri çok amaçlı bir salona da ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.
Daha sonra söz alan Atatürk Mahallesi Muhtarı Ali Daud, depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek böylesi bir acının bir daha yaşanmaması temennisiyle sözlerine başladı. Muhtar Ali Daud “Depremden çıkmış bir mahalleyiz sorunlarımız çok. İlk etapta sokak köpekleri sorunumuz var. Bunlar için mutlaka bir barınak yapılması gerekiyor. Daha sonraki sorunumuz çöplerin toplanması ve çöp konteyneri sorunumuz var. Park konusu Büyükşehirle alakalı olduğu için onlarla randevu aldık birkaç gün sonra bir görüşmemiz olacak. Herkesin görüşünü aldığımız bir mahalle meclisi kuracağız. Herkesi bu meclise bekliyoruz.” dedi.
Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Eryılmaz seçim kampanyamız boyunca birlikte yöneteceklerini söylediklerini ve bunun için de şimdi ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. Bu konuda herhangi bir tereddütleri olmadığının altını çizen Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Eryılmaz, Mahalle meclislerinin iradesini tanıma noktasında da hiçbir tereddütlerinin olmadığını belirterek “Henüz bir aylık bir belediye yönetimiyiz, Belediye kurumsal olarak, maddi olarak çökmüş bir belediye, depremin getirdiği ayrı sorunlarımız var. Bu bahane değil ama bir şeylerin çözülmesi noktasında hepimizin beklentisi çok yüksek ama dediğim gibi belediyeyi kurumsal hale getirmemiz, mali tablosunu düzeltmemiz gerekiyor. Ve en önemlisi bunlar için bir zaman gerekiyor. Mahallelerimizin çok sorunu birikmiş, 42 Mahallede benzer sorunların yanı sıra kendine özgü sorunları da var. Birçok mahallemizde yol ve kanalizasyon sorunu var. Su şebekesi yok. Problem alabildiğine, ama bunları çözme noktasında irademiz var. Plan yapacağız ve sorunları halkla birlikte çözeceğiz. Her zaman sahadayız, sizle birlikte olduk.” dedi. 
Mahallenin sorunları ile ilgili mahalle sakinlerinin sorunlarına ilişkin plan ve projeler hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Eryılmaz, Beton santrali ile ilgili soruya Beton santralinin şu anda mühürlendiğini söyleyerek cevap verdi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları