İklim Adaleti Koalisyonu, bünyesindeki aktivist ve çevre örgütleriyle düzenlediği seyahatlerle ülkenin dört bir yanındaki ekolojik sorunlara dikkat çekmeye devam ediyor.
İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği bileşenleri Halkların İklim Anlaşması Ağı’nın 2 Nisan’da başlattığı uluslararası kervanın 6. sı olan Çukurova Kervanı çerçevesinde Samandağ’ da bir araya geldi.
İklim adaleti koalisyonu üyeleri ilçemiz Milleha Sulak alanın bir bütün olarak koruma altına alınmasına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Basın açıklamasına İklim Adaleti Koalisyonu Çukurova Kervan Koordinasyonu Üyelerinin yanı sıra, Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, Sosyal Cumhuriyet Partisi İl Başkanı Behzat Can, HDP Hatay İl Yönetiminden Tuncay Yılmaz, SYKP İlçe yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. 
Çukurova İklim adaleti koalisyonu üyelerinden Levent Büyükbozkurtlu, önemli kuş göç yolları üzerinde ve çok çeşitli kuş türüne ev sahipliği yapan Milleha Kuş Cenneti hem betonlaşma hem avcılık tehdidi altında olduğunu söyleyen Milleha korunma bölgesi ilan edilmesine rağmen gerekli önlemler alınmadığına işaret etti. Levent Büyükbozkurtlu,  Tehdidin boyutunu ve korumanın önemine yönelik çalışmaların başladığını söyleyen “Hatay ili Samandağ ilçesi sınırlarında Deniz Mahallesi ile Asi Nehri arasında yer alan Milleyha sulak alanı yaklaşık 100 hektarlık yaklaşık 50 hektarı sulak alan olarak ilan edildi. Alan çok zengin bir biyoçeşitliliğine sahiptir. Yapılan çalışma alanlarında 231 bitki türünün yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Kuş türleri açısından zengin olan alanda282 kuş türü saptanmıştır. Bölgede gerçekleştirilen gözlem ve çalışmalarda 24 kelebek türü belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda 6 memeli 12 sürüngen 3 kurbağa türü gözlenmiştir. Daha sonra yapılacak artama da bu sayılar artacaktır. Dünyanın en önemli kuş göç rotasının birinin üzerinde Milleyha sulak alanı göç döneminde göçmen kuşların dinlenip beslendiği önemli bir bölgedir. Bu alanlar aynı zamanda pek çok faaliyet amacıyla insanlar tarafından da tercih edilmektedir. Özellikle yapılaşma ve tarım arazisinde dönüştürme faaliyetleri alanı geri dönüşümsüz bir şekilde yok etmektedir. Milleyha sulak alanının ilimizin yüzölçümünün çok küçük bir kısmını kaplıyor olması bu alanın önemini bir kat daha arttırmaktadır. Alan üzerinde yaygınlaşma tarım arazisine dönüştürme organik ve inorganik atık dökmek otlatma ve yasak avcılık sonucunda meydana gelen insan kaynaklı pek çok olumsuz etki oluşmaktadır.” dedi.
İklim Adaleti Koalisyonu Nedir?
İklim krizine karşı alternatif mücadele olanaklarını yaratabilmek üzere 2021 Kasım ayında Glasgow’da düzenlenen devletlerin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26'ncı Taraflar Konferansı'ndan (COP26) önce bir araya gelen ekoloji, emek ve meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları (STK), siyasi partiler ve aktivistlerden oluşan COP26 Türkiye Koalisyonu, çalışmalarını İklim Adaleti Koalisyonu olarak sürdürme kararı aldı.
Bireysel katılımcılar ve 71 kurumsal bileşenden oluşan İklim Adaleti Koalisyonu, çalışmalara katılmak isteyen kurumların ve bireylerin katılımlarına açık.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim