HBB’den Zarar Gören Mezar Taşları İçin Teknik Ekip Görevlendirildi HBB’den Zarar Gören Mezar Taşları İçin Teknik Ekip Görevlendirildi

Hatay'da rezerv alan planı adım adım işlerken halk çaresizce ne olacağını bekliyor, en büyük tepki hiçbir şeyden haberlerinin olmamasından kaynaklanıyor. 
Kentsel dönüşüm düzenlemelerini kapsayan kanun teklifi 8 Kasım 2023'te TBMM genel kurulunda kabul edilmiş ertesi gün Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Daha önce bir yerin rezerv alan ilan edilebilmesi için orada Yapı olmaması meskun Mahal dışında bulunması gerekiyordu ama yeni düzenleme bunu değiştirmişti artık gerekli görülen tüm yerler rezerve alanı ilan edilebilecekti.
Gerçi Samandağ’da kanun yayımlanmadan 4 ay öncesinden böyle bir uygulamanın yapıldığı Çarşı merkezinde bulunan mülk sahiplerime bir SMS’in gelmesiyle ortaya çıktı.
Bu kısa mesajda mülk sahiplerine, mülklerinin rezerv alan gerekçesiyle hazine devredildiği yazıyordu ancak Samandağ halkı tepki gösterince SMS'ler kesildi.
Çarşı merkezindeki Mülk sahipleri konuyu mahkemeye taşıdı taşımasına fakat şimdilerde Samandağ’da bazı yerlerin Rezerv alan ilan edildiği ortaya çıkmaya başladı.
Rezerv alan ilan edilen yerlerin genişlediğini düşündüren bu olay özellikle binası yıkılmayan vatandaşların bina güçlendirmek veya yerinde dönüşüm için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ ne yaptıkları başvurularıyla ortaya çıktı.
Hangi sokağın, hangi mahallenin net bir şekilde rezerv alan olduğunu bilinmezken, kurumlardan resmi açıklama yapılmaması da işin başka bir boyutu.
Not: Samandağ Belediyesinin ilgili birimine sorduk; belediyeye ilgili kurumlardan ulaşan herhangi bir yazı olmadığını ifade ettiler.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları