Aallen Antakya Sanat ve Kültür Derneği ile dernek bünyesinde kurulan Slow Food Hatay üyeleri Samandağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini ziyaret etti.
Allen Antakya Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Karasu, Slow Food Hatay Başkanı Fedva Çekmecelioğlu ve dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ziyarette; Samandağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yeliz Beyaz Kooperatif Onursal Üyesi ve Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın eşi Selda Eryılmaz, Belediye Meclis Üyesi ve Kooperatif Üyesi Atiye Sönmez Erdoğdu, kooperatif üye ve üreticileri hazır bulundu.
Kooperatif Başkanı Yeliz Beyaz, kooperatif üyesi Atiye Sönmez Erdoğdu ve onursal başkan Selda Eryılmaz ziyaretçilere kooperatifin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kooperatifin kuruluşu ile ilgili verdiği bilgide Erdoğdu “Burada kadınlarımız üretim yapıyor. Sigortalı personellerimiz var ama aynı zamanda yüzlerce kadınla da temasımız var. Topraktan sofraya kadar her aşamada kadının emeği var. 2019’un Temmuz ayının başında kuruldu kooperatifimiz. Sağ olsun Refik Başkanımız kadınların babası oldu. Her türlü desteği verdi. Burası atıl durumda olan bir binaydı. Bu binayı bize verdi. Üst katını üretim evi olarak biz yaptık. Alt katı da teşhir salonu olarak tasarladık. Onun dışında 24 dönümlük bir arazide tahsis ettik. Tabi ki her sene buraya kira ödüyoruz ama tabi ki böyle bir yere sahip olmak herkesin kısmeti olmaz. Zaten belediye ortaklığımız var.” ifadelerine yer verdi.
Samandağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Beyaz, Samandağ’ da yapımı devam eden gastronomi köyü ile ilgili ziyaretçilere verdiği bilgide “24 dönümlük arazide şuan Gastronomi Köyü kuruluyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan hibe desteği aldık. O arazide 8 tane Hatay mutfağı ve konaklama evi olacak. Bu girişimimiz büyük  bir yankı uyandırdı. Şuan köyümüz inşaat halinde. Yılbaşından önce açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Slow Food Hatay Başkanı Fedva Çekmecelioğlu, slow food’un kuruluşu ve çalışmaları hakkında verdiği bilgide; Slow Food olarak fast food beslenme yerine sağlıklı gıda tüketimini özendirmek, bunun için yeresel yemeklere ilgiyi arttırarak  bu yemekleri halka tanıtmak olduğunu belirterek “Slow Food, merkezi İtalya’da bulunan, insanların temiz ve güvenli gıdaya ulaşmaları için çalışmalar yürüterek dünya çapında örgütlenmiş  bir topluluk. Türkiye’de ilk kez İzmir’in Efes ilçesinde kuruldu. Germiyan Köyünde. Ve orada mevsiminde olmayan hiçbir hububat tüketilmiyor. Doğal ve  zamanında yapılan hasatla üretilen ürünler oradaki kadınlara istihdam sağlanmış ve bütün dünyaya bu şekilde yayılmış. Bu da bence reklamın ciddi derecede önemini bize hatırlatıyor. Reklam ne kadar çok artarsa mevcut çalışma veya proje o kadar tanınır. Şuan gündemde çok önemli bir durum var. Bütün dünyada pandemi koşullarından dolayı hepimiz kendi bireysel amacımıza yöneldik. Bireysel amacımıza yönelme felsefesi dünyada hızla yayılacak. Bu yüzden illaki bu emek karşılığını bulacak. Hepimiz biliyoruz bundan 1- 2 ay öncesine kadar herkes kendi ekmeğini evinde kendisi yapıyordu. Bunlar gün geçtikçe yayılırsa bizim kadınlarımızın emeği illaki bir yerde takdir kazanacaktır. Biz yapılan çalışmaları ne kadar tanıtabilirsek, yapılan emeğin karşılığını ne kadar verebilirsek bence o kadar yol kat etmiş olacağız. Bu yüzden birlik olursak reklamla ve destekle bunları başarmamız mümkün. ” dedi.
Allen Antakya Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Karasu;  Hatay ürünlerinin tanıtımında büyük katkısı olan Samandağ Kadın Girişimi Kooperatifine teşekkür ederek  “Bu güzel oluşumun temellerini atan başta belediye başkanı sayın Refik Eryılmaz ve emek veren herkese bir Hataylı olarak teşekkür ediyorum. Dilerim yakın bir gelecekte  beni de heyecanlandıran Gastronomi Köyünün açılış töreninde katılabiliriz. Bir aydın, yazar ve dernek üyesi olarak her yerde sizlerin çalışmaları ile ilgili takdirle karşılaştım. Çünkü sizde bu kentin mutfağını il içinde ve dışında tanıtımına çok büyük katkılar sundunuz. Gerçekten çok teşekkür ediyorum. Gastronomi artık bir marka oldu. Ancak bizi bir tehdidin beklediğini ifade etmeden geçemeyeceğim. Bir Ankara günlerine gidiyorsunuz. Başka bir pazardan alınan mallar Hatay ürünü olarak satılıyor maalesef. İstanbul’da Mısır Çarşısında satılan ürünler çok yüksek fiyatlarla satılıyor ancak Hatay ürünleriyle hiçbir ilgisi yok. Ya da bir yere gidiyorsunuz, Antakya künefesi yemek için ancak o künefenin Antakya’yla hiçbir ilgisi yok. Onun için sizlerin gerçekten emeği, katkısı çok büyük. Hataylının bu emeğe saygı göstermesi gerekiyor. Bu emeği değerlendirmesi gerekiyor. Bizler Allen Antakya Sanat ve Kültür Derneği ve derneğimize bağlı başkanlığını Fedya hanımın yaptığı Hatay Slow Food ekibimizle birlikte tekli yıllarda İzmir’de toplanacaktık. Çiftli yıllarda ise İtalya’da olacaktık. Fakat pandemi nedeniyle ne İzmir’e gidebildik ne İtalya’ya. İnşallah İzmir’de ve Türkiye’nin farklı kentlerinde bir arada bulunabiliriz. Bu güzel ürünleri hep beraber tanıtacağız. Tekrar bu sıcak karşılama için hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Kooperatif ziyaretinin ardından yapımı devam eden Gastronomi Köyü ziyaret edilerek,  köy ile ilgili çalışmalar ve gelinen aşama hakkında ziyaretçilere bilgi verildi.

Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim