Akdeniz İhracatçılar Birliği “Akdeniz Meyve Sineği ve Zirai İlaç Kalıntısı” çerçevesinde turunçgil üretiminde ve depolanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konulu toplantı geçtiğimiz Perşembe günü Samandağ Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantıya; İlçe Kaymakamı Murat Kütük, İl Tarım Müdürü Ergün Çolakoğlu, AKİB Başkanı Nejdat Sin, AKİB Danışmanı Prof. Dr. Okan Özkaya, İlçe Tarım Müdürü Öner Sertkol, Mahalle Muhtarları, Üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Prof. Dr. Özkaya tarafından narenciyenin hasat, depolama ve nakliyesinde ortaya çıkan kayıpların, hastalıkların ve firelerin nedenleri ile çözüm önerileri konulu sunum yapıldı. Üreticilerin bu konudaki soruları cevaplandı.
İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin’nin çiftçilerimize her zaman destekte bulunduğunu belirterek, teşekkür etti. Kaymakam Kütük “Yaklaşık iki yıldır yaşadığımız pandemi süreci herkesi etkilerken bu süreçte tarım sektörünün ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Pandemi sürecinde sağ olsun devletimiz çiftçilerimize mazot maddi yardımlarını esirgemedi.  Pandemide gıdanın önemi iyice anladık.” dedi. 
Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin toplantıda yaptığı konuşmasında “ Bu sezon Akdeniz meyve sineği popülasyonun Tarım Bakanlığı tarafından Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği tarafından takip ediliyor. Tarım bakanlığı öncülüğünde biz İhracatçılar Birliği olarak Ziraat Odaları, Ziraat mühendisleri ile kaymakamlarımızla beraber bölgenin tüm sorunlarıyla ilgili istişare toplantısı yaptık. 
Akdeniz Meyve sineği ve ilaç kalıntısından dolayı ciddi sıkıtılar yaşıyoruz. Bunları minimize etmek için el birliği ile istişare ederek süreci yönetmeye çalışıyoruz.  Covid – 19 süreci altını çizerek söylüyorum bütün dünyayı etkisi altına aldı. Özellikle Sağlık, gıda ve tarım bunların Pandemi sürecinde bu saydıklarımın ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Onun için üretim ve gıda çok önemelidir. 
Geçen sene 2020 yılında Rusya’dan 556bildirim aldık.  Bunun 3/2’si Akdeniz sineğinden dolayı. Bir sinek yüzünden bir gemi Bulgaristan sınırından geri gelmiştir. Bunun maliyetini düşündüğümüz zaman çok külfet olduğunu görüyoruz. 
Burada üreticilerimize çok büyük işler düşüyor. Onun için konunun ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurarak bu sektörün istihdam yarattığını bölgeyi kalkındırdığını unutmamalıyız. 
En tehlikeli ve zararlı türler sınıfında yer alan Akdeniz Meyve Sineği, portakal, mandalina, limon, muz, nar, kaysı, elma, erik, kiraz gibi meyvelere, domates, patlıcan ve biber gibi sebzelere, ayrıca 100'ün üzerinde farklı bitki türüne zarar veriyor. Bu nedenle zararlı sinek ile mücadeleyi Tarım Bakanlığı'nın öncülüğünde tüm kurumlarımızla birlikte en etkin şekilde yürütmemiz gerekiyor.” dedi. 
Toplantıda konuşan Hatay İl Tarım Müdürü Ergun Çolakoğlu “Akdeniz sineğin önlememiz lazım. Bu konuda her açıdan beraber hareket etmemiz gerekiyor. Çiftçilerin kaliteli ürün için kültürel mücadelede başarılı olmamız lazım.
 Kültürel mücadeleye ağırlık verilmeliyiz. 
Temiz ürün çıkarmak için çürük ürüne mahal vermemeliyiz. Kalıntı ve çürük meyve varsa imha edilmesi lazım. 
Bu konuda tedbirli olmaz, Akdeniz sineğini önlemezsek mağduriyetler devam edecek. Yaşadığımız süreçte Akdeniz sineğini yüzünden bir buçuk milyon dolar zarar ettik.” dedi.

 

Editör: TE Bilişim