Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) öncülüğünde, Samandağ’daki üyelerine özel KOSGEB, DOĞAKA, TKDK işbirliği ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda; üyelerin finans sağlama, hibe, destek ve teşviklere kolay erişimi ile ATSO Hizmetlerinden dijital ortamda etkin olarak faydalanmaları konuları görüşüldü. İlçemiz Yeni Çarşı Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantı öncesinde katılımcılar verilen kokteylde bir araya geldi.
Toplantıya, Samandağ Belediye Başkan Yardımcıları Aydın Duran, Timurlenk Bozoğlan, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Üyesi Nejdat Sin, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdal Şahutoğlu, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Ray, ATSO Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Yağız, TKDK Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, KOSGEB Müdürü Hayrettin Çevik, DOĞAKA İzleme Ve Değerlendirme Uzmanı Erdal İlbay, SATİYAD Başkanı Tahsin Boğday, Samandağ Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda üye katıldı.
Sunumunu, ATSO Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Yağız’ın yaptığı toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Toplantının açılış konuşmasını ATSO Başkanı Hikmet Çinçin yaptı. 
ATSO Başkanı Çinçin, konuşmasında; toplantıya katılan herkese hoş geldin dileklerinde bulunarak, hizmet noktasında verdiği vergiye oranla Hatay’ın en az hizmet alan il olduğunu, Hatay içerisinde de diğer ilçelere göre Samandağ’ın az hizmet aldığı vurguladı. 
Çinçin, kamusal sorunlara fazlaca muhatap olan bir oda yönetim tarzları olduğunu belirterek “Odamızın yönetim kurulunu üyelerimiz seçer.  Üyelerimiz bizi seçtiğine göre biz de onların emrindeyiz. Üyelerimizin hak ve menfaatleri atanmışından seçilmişine, iktidardan muhalefetine kadar üyelerimizin menfaatinin takipçisiyiz. Bunu yaparken de bu siyasi üzülür, şunun morali bozulur, gibi şeyler bizi bağlamaz, bizi de ilgilendirmez. Biz nereye kadar üyelerimizin haklarının takipçisiyiz; kamu menfaatiyle çatışana kadar. Kamu menfaati olduğu zaman hep birlikte bu işlerin takipçisiyiz. Yönetim anlayışımızla ilgili zaman zaman şahsıma yöneltiyorlar ‘siyaset mi düşünüyorsunuz? Siyaset mi yapıyorsunuz?’ evet ben hızlı bir siyasetçiyim ve tek bir siyasetim var Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak.  Onun dışında ne bir siyasi hedefim var, ne bir beklentim var. Kısmetse önümüzdeki günlerde ATSO seçimi, gerçi gününü biz tayin edemiyoruz ama, olduğu zaman Allah sağlık ve sıhhat verirse yeniden aday olacağız.” dedi.
Çinçin, konuşmasının devamında zengin bir ülke olmadığımızı belirterek, “Çok önemli bir yer yapılmış Büyük Karaçay Barajı, bitmiş. Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerine; başta sulama, içme suyu, enerji ve taşkın koruma amaçlı yapılan Büyük Karaçay barajdan istifade edemiyoruz. Şu an Yaylıca’da bulunan su arıtma tesisi ile Karaçay barajından sadece Antakya ilçesine içme suyu ve kullanım suyu olarak hizmet verilmektedir. 
Geçmiş dönem Belde Belediyelerin bu yörede bulunan tarım arazilerini imara açmış olmalarından dolayı Karaçay Barajı amacını, uygun hizmete açılamamaktadır. DSI Genel Müdürlüğü sulama projesini durdurmuş durumdadır. Yörede bulunan Türkiye'nin en büyük fidan üreticilerinin olduğu Fidanlı Mahallesinin de bu sudan kesinlikle istifade etmesi gerekiyor. Fidan üreticiler, sulama projesinin tekrar hayata geçirilmesini talep etmektedirler. Karaçay barajının hem tarıma hem de içme suyu olarak hizmete girmesi bölgeye can suyu olacağı için büyük önem arz etmektedir. Biz de bu konunun takipçisiyiz.” dedi.
Samandağ’ın çok özel bir coğrafya olduğunu belirten Çinçin, Samandağ Ney’i ve Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretlerini aldıklarını ifade etti. Çinçin, Samandağ’ın tarihi, kültürel ve doğal değerlere sahip çıkılması gerektiğini, bu  değerlerin Samandağ turizmine büyük katkılar sunacağını sözlerine ekledi. Milleyha’ya sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Çinçin, turizme büyük katkısı olacak bu doğal mirasın korunması gerektiğini vurguladı. Bu konuda sorumluluğu olan büyükşehir ve ya küçük şehir belediyesinin ciddi yaptırımlar uygulaması gerektiğinin altını çizdi. 
Çinçin, Botanik EXPO yapıldığını fakat tüm dünyaya fidan satan Samandağ’ dan HBB’nin fidan almamasını eleştirdi “Yaptığınız hizmetler eğer yerel ekonomiye katkı sağlamıyorsa, yaptığınız şeyler çok anlamlı olmaz. TR 63 dediğimiz Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay işsizlik bakımından Türkiye ortalamasının 2 – 2,5 puan üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla burada kooperatifleşmeye önem vereceğiz, kooperatiflerimize sahip çıkacağız, kadınlar başta olmak üzere girişimcilerimize çok önem vereceğiz. Onlar kendilerine iş kursun ki devleti iş kapısı olmak yerine, evlerine ekmek götürsünler, hem de istihdam yaratsınlar. Onun için TKDK’ yı, KOSGEB’i, DOĞAKA’ yı çok önemsiyoruz.” dedi.
ATSO Başkanı Çinçin’in konuşmasının ardından oda sicil müdürü Rasim Alyanak 
Oda üyelerine verilen destekler hakkında bilgi vererek, online olarak aidat ödemesi ve E-imzalı Oda Kayıt Belgesi, Faaliyet Belgesi, ihale evrakları vb. gibi belgelerin nasıl alınabileceğini anlattı. 
KOSGEB Müdürü Hayrettin Çevik, işletmelere yönelik KOSGEB tarafından verilen hibe ve kredi destekleri hakkında bilgi verdi
TKDK Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy Tarım alanında faaliyet gösteren ATSO üyelerine yönelik planlanan destekler ile ilgili sunum yaptı.
DOĞAKA İzleme ve Değerlendirme Uzmanı Erdal İlbay, ajansın destek modelleri ve ATSO üyelerinin faydalanabilecekleri destekler hakkında bilgi verdi.
Toplantı soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim